Велоучилище МТБ-БГ | Курс за напредващи и напреднали по „Кривата“ – 26 октомври 2019 г.

Предизборно ще огледаме за гъби и ще се обучаваме на технични участъци с основен акцент върху завиването по серпентини по една от най-популярните витошки пътеки!

„Кривата“ е една от най-популярните пътеки във Витоша – не само за планинските колоездачи, но и за туристите. По нея могат да се срещнат и упражняват много и различни елементи, но най-вече серпентини – не са най-трудните, но са достатъчно на брой и различни като вид, така че да опитаме от всичко по тях. Именно серпентините ще са основен акцент в този съботен курс, макар че няма да пропуснем и другите елементи.

Няколко важни предупреждения:
1. В почивни дни по пътеката ходят много туристи. Това означава, че е възможно да има по-дълги изчаквания от обикновено на отделните участъци, защото трябва във всички случаи да даваме път на пешеходците и да не ги застрашаваме. По принцип този курс е подходящ за делнични дни, но поради големия интерес от страна на хора, които не могат да си вземат отпуск, ще го има и това издание през уикенда.
2. Повече защитна екипировка е силно препоръчителна! Пътеката сама по себе си не е най-трудната, но някои участъци са технични и опасни, а и карането по серпентини, макар да е с по-ниска скорост, крие определени рискове от падане през глава, падане по стръмен склон и т.н. Освен това на много места пътеката е камениста и/или с ронлива настилка от камъчета, което също повишава риска.
3. Ще се изкачим до пътеката на самоход по този маршрут, което изисква средна физическа подготовка. Разбира се, ще се изчакваме при изкачването.
4. Носете си достатъчно вода (по маршрута може да се презареди при Бялата вода) и подходяща храна за консумация в планината.

Ще се срещнем в градинката при Боянското ханче, където ще прекараме около половин-един час в проверка на велосипедите и начални упражнения за баланс, позиция, завиване и други основни техники на каране, като и тук основният акцент ще са умения, необходими за преодоляването на серпентини. След тази загрявка на телата и уменията се отправяме в посока Бялата вода, Тихия кът и нагоре покрай Дендрариума към Копитото до началото на пътеката. Остатъкът от деня ще е предимно по „Кривата“, следва прибиране обратно към Бояна, като по време на него може да спрем на отделни места за още малко упражнения.

НИВО: напредващи и напреднали
Как да определите нивото си е обяснено ТУК.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 4

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 8

ТАКСА: 30 лв./човек
Таксата за участие се заплаща на място в деня на обучението.

Таксата включва участие в упражнения с инструктор за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед с акцент върху завиването по серпентини.

Таксата НЕ включва застраховки, транспорт, настаняване, храна и други подобни услуги.

Реклама

ПРОГРАМА:

Събота, 26 октомври 2019 г.

09:00 – 09:30 – Регистрация (Бояна, градинката над площада при Боянското ханче, https://goo.gl/maps/X8TuKbMUD2A2)
09:30 – 10:30 – Кратки начални обяснения и упражнения (в градинката).
10:30 – 17:00 – Каране по маршрут Бояна – Бялата вода – Тихия кът – „Кривата“ – Бояна.
Обедната почивка ще е около 12:30 – 13:00 ч, на слънчева поляна с изглед към Копитото, малко след началото на пътеката и преди основните упражнения по нея.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:
– Да са на възраст 18 години или повече.
*Участници от 12 до 17 години ще бъдат допускани в обученията за начинаещи само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 14 до 17 години може да бъдат допуснати и в заниманията за напредващи, ако в тях участва и техен родител, който да носи отговорност за действията им.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.
– Да участват с изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).
– Да подпишат пред инструктора Декларация за освобождаване от отговорност.
С общото съдържание на декларацията може да се запознаете ТУК, но някои редове в нея ще са индивидуални за всяко обучение, така че конкретните декларации ще се подписват на място.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

ЗАПИСВАНЕ

Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 19:00 ч на 25 октомври 2019 г. чрез попълване на формуляра долу. Посочват се трите имена на участника, възраст, e-mail и телефон за обратна връзка. Местата са ограничени! Събитието ще се проведе само при наличие на минималния брой участници. Окончателно потвърждение за провеждане на курса ще бъде изпратено по e-mail най-късно на 25 октомври 2019 г. след 20:00 ч.

Формуляр за записване: https://forms.gle/8VGK7H4WoPC5hrFM8.

За допълнителна информация следете също:

Страницата на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/3056008047807417/.

Темата във форума: .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>