Финал на iXS European Downhill Cup в Бранднертал

През изминалия уикенд (21-22 септември) в Австрия се проведе последният за тази година кръг от турнира iXS European Downhill Cup – на практика това са най-престижните и популярни серии по спускане на Стария континент, ако не броим състезанията от Световната купа. Конкуренцията е силна, трасетата са трудни, организацията е професионална, а България вече не е непознато име, благодарение на многобройните подиуми на Изабела Янкова (Riders United), която се състезаваше в категорията Pro U17 Female (жени до 17 г.).


Логично е в този кратък репортаж фокусът да е именно върху нея и върху представянето ѝ през целия сезон. Честно казано, нямам време да превеждам подробния репортаж за самото състезание – трудно и разнообразно трасе, хубаво време, над 170 участници от 22 държави… Ако ви се четат подробности, организаторите са подготвили чудесен обзор на събитието: https://www.ixsdownhillcup.com/en/Ruetsch-and-Widmann-are-the-EDC-Champions-2019

Аз се връщам към Изабела, която през 2019 г. не просто постигна много лични успехи, но и за първи път нареди България сред страните с победи и награди в подобен клас състезания. Лесно би било колективно да си припишем гордост от нейното представяне, но истината е, че младата състезателка от Тетевен постигна всичко с много личен труд и мотивация, огромна подкрепа от семейството си, помощ от спонсори и клуб, но не и от държавата, тъй като всички бяхме свидетели през 2019 г. на пълния разпад (и фалит) на БКС. Разбира се, нямам намерение да мърморя и резултатите на Изи показват, че и без държавата е възможно – просто е добре, когато се радваме целокупно на успехите ѝ, да не забравяме как и в какви условия са постигнати те.

В последния кръг Изабела завърши на второ място след норвежката Кине Хаугом, само с някакви си 46 стотни разлика. Такова беше положението през целия сезон, отразено и в крайното класиране, където Изи също остана втора и отново с минимална разлика – само 20 точки. И двете момичета имат по три победи в турнира през сезон 2019, но решаващ за крайното класиране се оказа вторият кръг в Кранска гора, където Изабела не успя да завърши финалното си спускане поради небивал малшанс – след падане тя просто не успя да се завърне на трасето, не заради контузия, а просто защото теренът е бил невъзможен в супер-калните условия. Е, понякога и това е част от спорта, а за дебютантка в сериите второ място за сезона и три победи е повече от добре!

Между другото, Изабела взе участие и в четири кръга от турнира iXS Downhill Cup (включително и този в Пампорово) – там тя натрупа актив от три победи и едно второ място, завършвайки начело в крайното класиране с много убедителна преднина.

Не на последно място, Изи спечели и състезанието International Rookies Championships за деца и младежи, отново част от веригата на iXS.

Реклама

Може би е най-добре просто да разгледате профила на българската състезателка в сайта на iXS сериите – едва ли има нужда да добавям нещо повече от данните в него. 🙂

Успех и през следващия сезон!


Photos: Rick Schubert


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>