Бърнард Кър влиза в историята с втора победа в Red Bull Hardline

Red Bull Hardline не случайно се смята за най-трудното състезание по спускане в света. Подготвеното от Дан Атертън трасе в Дъфи, Уелс става все по-технично и внушително с всяка следваща година. В много отношения това специално събитие на Red Bull, в което участието е с покани, наподобява фрийрайд надпревара, защото има огромни скокове, но за разлика от слоупстайл състезанията, в които целта е всеки да направи колкото може по-впечатляващи трикове, тук правилата са си стандартни за дисциплината downhill, а основната цел на всеки е… да оцелее!

Ако последното ви звучи пресилено, вижте малко данни за някои от препятствията по трасето:
Rock drop: 13 ft drop (4 м пад)
Cannon: 57 ft (17 м прелитане)
Step Up: 40 mph скорост, необходима за преодолявне
Dirty Ferns: 45 ft (13.7 м прелитане)
Road Gap: 55 ft (16.7 м траектория)
Out of the woods: 45 ft (13.7 м прелитане)
The Final Fly Off: 65 ft (19.8 м прелитане) – най-големият скок в историята на Red Bull Hardline.

Ето и видеоклип с оглед на трасето: https://www.youtube.com/watch?v=EHNsGj_JCAA.

Може би ще ви е интересно да проследите набързо и историята на състезанието чрез този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=jyg1ZUR5msA.

В събота квалификациите протекоха при слънчево време и почти перфектно състояние на трасето. Бърнард Кър още там даде заявка с най-добро време, но победителят от 2018 г. Джий Атертън също бе в отлична форма, финиширайки само на 2 секунди след него.

В неделя обаче метеорологичната обстановка се промени драстично – гъста мъгла „полази“ склоноветe над Дъфи в комбинация с вятър, който никога не е добре дошъл при наличието на скокове с подобен размер.

Реклама

Младите надежди Кейд Едуардс, Чарли Хатън и Каос Сийгрейв срещнаха доста трудности при новите условия. Местният карач Джо Смит обаче направи забележително спускане, което бе помрачено единствено от спукана задна гума в долната част, което го принуди да заобиколи огромния и зрелищен финален скок и да се прости с 3 секунди от времето си.

Спускането на Джий Атертън в никакъв случай не бе чисто откъм грешки и линии, но въпреки това бе много бързо и така той пое водачеството с 2.5 секунди преднина.

Бърнард Кър атакува още от старта и успя да премине по доста чисти линии и да печели скорост на места, където много други падаха, за да пресече финалната линия с най-доброто време за деня за втори път в историята на състезанието.

След успеха си Кър сподели: „Беше тежък ден с лоши условия за каране, но се опитах да си проправя нови линии. Беше ми лесно да се фокусирам днес. Победата е нереална за мен, защото си счупих ръката преди няколко седмици и пропуснах половината сезон. Чувствам се страхотно заради това, че въпреки пропуснатите състезания, успях да се завърна и да спечеля тук.“

Запис от състезанието можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=vPhFWHhLXSI


Photos: Sven Martin, Boris Beyer / Red Bull Content Pool


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>