UCI Mercedes-Benz MTB World Cup 2019 | DHI#6, ХСО#5, XCC#5 – Вал ди Соле, Италия

За елитните състезатели по планинско колоездене месец август започна с кръгове от Световната купа в два поредни уикенда. За жалост (но всъщност по-скоро за радост) по същото време аз бях зает с по-важни неща, така че сега ще се опитам да наваксам, защото макар и отразени със закъснение, тези стартове продължават да ме вълнуват и да са ми интересни. На 3-4 август екшънът бе във Вал ди Соле – дестинация, която е легендарна сред спускачите с едно от най-тежките и брутални трасета, но този път по склоновете се състезаваха и ХС колоездачите – можете да си представите, че и да тях имаше доста предизвикателства.

ХСС

В петъчния старт с кратките обиколки, при кални условия най-бърз при мъжете бе Матю ван дер Поел, а при жените Йоланда Неф. Това интензивно състезание винаги е по-лесно за гледане, отколкото за преразказване, така че ако искате да проследите действието от начало до край, ето го повторението по RedBull TV: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F61D2111/live/AP-1YM8YVHGN2111.

DHI

Драмата в спускането бе на висотата на известното трасе. Двама състезатели спечелиха първите си победи в СК и това бяха Марин Кабиру при жените и Лори Грийнленд при мъжете.

След като две от преките ѝ конкурентки паднаха по трудното трасе, човек би очаквал младата французойка да подходи по-предпазливо към корените и дупките в горските секции. Тя обаче бе настроена да рискува, да атакува и… оказа се, че това е пътят към победата. Дори Трейси Хана, водачката във временното класиране, с дългогодишния си опит предпочете да кара по-консервативно, за да поддържа преднината си в ранглистата, тъй като във Вал ди Соле всяка грешка може да е скъпа.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F61D2111/live/AP-1XH4Y71B91W11.

Лорис Вержие и Лоик Бруни не изненадаха никого с добрите си спускания, но те се оказаха достатъчни само за трето и второ място. Младият британски състезател Лори Грийнленд, който неведнъж е бил на подиума, най-сетне се изкачи до най-високо  му стъпало. Трасето във Вал ди Соле пасва добре на агресивния стил на Лори, така че победа именно тук звучи логично и показва, че френската доминация не е чак толкова непробиваема. За разлика от него, Амари Пиерон изпитваше затруднения и въпреки доброто начало на спускането си, изгуби доста време в средната и долна част на трасето.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F61D2111/live/AP-1XH4Y74391W11.

Реклама

ХСО

До неделя почвата бе поизсъхнала и условията за ХС състезателите бяха перфектни. При жените Паулин Феран Прево атакува от самото начало и само две от съперничките ѝ успяха да се „закачат“ като преследвачки – Йоланда Неф и Джени Рисведс. По едно време французойката имаше почти минута преднина, но в последствие Неф навакса изоставането и за последната обиколка бе непосредствено зад Прево. Битката бе оспорвана до самия финал, като все пак Прево успя да парира всички атаки на Неф и заслужено спечели победата. За Кейт Кортни денят не беше добър и тя завърши чак на 17 позиция. Всичко това доведе и до промени във временното класиране, където Йоланда Неф излезе начело, но само с 33 точки преднина пред Кортни.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F61D2111/live/AP-1XH4Y71N11W11.

По подобен начин се развиха нещата и при мъжете. Матю ван дер Поел атакува рано и се откъсна напред, следван от Нино Шуртер и Матиас Флюкигер. Нино реши да остави другите двама да си разменят атаки, което изглеждаше като добра тактика за пестене на сили. Оказа се обаче, че когато холандецът атакува при първото изкачване в последната обиколка, никой от швейцарците не успя да му се противопостави и така той спечели втора победа за сезона. Флюкигер остана втори, Шуртер трети, но Нино запазва първата позиция във временното класиране, следван от ван дер Поел и Енрике Авансини.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F61D2111/live/AP-1XH4Y71251W11.


Снимки: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>