Няколко продукта за шосейно колоездене от Drag Zone

През месец юли 2019 г. се проведе поредната Обиколка на Франция – най-популярното колоездачно състезание, излъчвано по телевизии и гледано от милиони хора. Така че преди, по време и след него светът е малко по-колоездачен от обикновено и основната тема е шосейното колоездене.

Като оставим това настрана, не може да пренебрегнем и факта, че шосейното колоездене, ако и да не може да се практикува при идеални условия в България, ако и да е в кризисен момент като спорт, печели нови и нови почитатели сред любителите велосипедисти, включително и сред планинските колоездачи, които го използват като тренировка или като друг вид каране и удоволствие. Затова с Drag Zone решихме да ви представим няколко продукта за шосе, придружени от кратки описания.

Започваме, разбира се, със… самия шосеен велосипед. Едва ли е необходимо да разясняваме разликите между него и маунтин байковете – по-ниско тегло, тънки и гладки гуми, без окачване, с много по-различна геометрия, включително и съвсем различни периферни (а и други) компоненти. Затова направо пристъпваме към конкретните предложения:

 

Велосипед Look 765 Optimum Ultegra

Висок клас велосипед от реномиран производител с общо тегло 8.1 кг. Най-интересното при него е конструкцията на рамката, която използва не само карбонови, но и ленени влакна, за да се постигне по-добро обиране на вибрациите. С други думи, този велосипед би бил по-щадящ дори и по българските пътища. Геометрията му, макар и спортна, е оптимизирана и за максимален комфорт при дълги карания. Разбира се, при  цена 5590 лв. можете да очаквате топ оборудване и го получавате със скоростна система Shimano Ultegra, колела Mavic Aksium и периферни компоненти Look.

Велосипед Drag Volta TE от DragZone

Ако бюджетът ви се простира в по-ниски граници, разгледайте модела Drag Volta TE за 1590 лв. Той бе нов за 2018 г. и е подходящ както за състезания и тренировки, така и за всякакви приключения по асфалтовите пътища. Версията TE е окомплектована с групата Shimano 105 и с компоннти COX. Рамката е алуминиева, но вилката е карбонова.


Педали Look Keo 2 Max от DragZone

Вероятно знаете, че педалите са автомати са измислени първоначално за шосейните велосипеди. И може би сте чували, че първа за това се е сетила френската компания Look, което е напълно логично, при положение че тя произвежда и автомати за ски. Е, Look си остава един от водещите производители на педали и днес, макар че дизайнът на тези компоненти доста се е променил.

Ако търсите универсални (за тренировки и състезания), надеждни, леки и все пак достъпни като цена педали, моделът Look Keo 2 Max е с тънък профил и увеличена контактна площ, като в същото време композитният корпус запазва теглото ниско – 130 грама за педал или 328 грама за пълния комплект със скоби и болтове. Цената му е 149 лв.

Педали Look Keo Blade Carbon

Ако пък искате най-доброто и сте готови да инвестирате по-голяма сума за тази цел, не пропускайте модела Look Keo Blade Carbon CR12! С карбонов корпус и хром-молибденова ос тези педали тежат само 288 грама (по 110 грама всеки + скобите и болтовете за монтажа им). Не е само теглото обаче! Look Keo Blade Carbon CR12 използват специален механизъм за автомата с пластина, а не с конвенционална пружина. Това прави откопчаването и закопчаването по-отчетливи, придава на педалите по-аеродинамична форма и допринася за по-ниското тегло. Продуктът на Look е и с голяма контактна площ (700 mm²), което ги прави един от най-ефективните модели на пазара.


Шосейни шпайкове Mavic

Когато говорим за педали с автомати, няма как да не стигнем и до обувките за тях. При тези за шосейно колоездене стандартът за монтиране на скобите за закопчаване („парчетата“) е триточков и сякаш няма такова разнообразие от форми и типове, както при планинското, защото тук във всички случаи продуктите са подчинени на идеите за максимално ниско тегло, аеродинамичност и висока ефективност в преноса на енергия от краката към задвижването на велосипеда. Постигането на тези цели обаче предполага използване на висококачествени и иновативни материали и прецизна изработка. Френският производител Mavic навлезе в този пазар едва преди няколко години, но вече е един от лидерите, така че разгледайте тези три модела от серията Cosmic:


За любителите на шосейното колоездене каската е също толкова важен аксесоар, както за планинските колоездачи. Замислете се – средната скорост при едно тренировъчно или състезателно каране на шосе е съпоставима с тази при спускане по DH трасе, при това за много по-дълъг интервал от време. Да не говорим за рисковете от каране в пелотон или по пътища с интензивен автомобилен трафик. Затова шосейните каски трябва да осигурят високо ниво на безопасност и в същото време да останат леки, удобни и проветриви. А към всичко това се добавя и изискването за аеродинамика!

Giro са в този занаят от десетилетия и имат какво да предложат на всеки шосеен колоездач.

Каска Giro Foray Mips

За любителите и за по-лежерни тренировки напълно достатъчен би бил моделът Foray Mips, който струва само 99 лв., но въпреки това е оборудван със системата MIPS за по-добро абсорбиране на усукващите натоварвания при удар. Каската е с класически дизайн, множество отвори за проветрение и прецизна система за регулиране Roc Loc 5.

Каска Giro Aether Mips

Ако се състезавате или тренирате интензивно, тогава вероятно ще искате каската ви да е от висок клас, защото все пак се очаква да стои по няколко часа на главата ви. Giro Aether Mips е отговорът в този случай. Тази иновативна каска е със страхотна аеродинамика и големи отвори за проветрение, които създават истински въздушни тунели около главата. Интересна е и конструкцията, при която системата MIPS е интегрирана директно в корпуса на каската между слоеве от EPS пяна. Към всичко това се добавя и системата Roc Loc 5+ Air fit, която позволява регулиране в три посоки за постигане на максимален комфорт.

Каска Giro Vanquish Mips

А ако искате бъдещето тук и сега, вземете Giro Vanquish Mips. Това е последно поколение аеро каска, при която основният акцент  върху аеродинамиката. Разбира се, интегрираната система MIPS и конструкцията In-Mould с прогресивно напластяване се грижат за високото ниво на безопасност, а внимателно проектираните отвори за проветрение създават въздушни канали за преминаване на охлаждащи струи въздух. Специфичен елемент при Vanquish Mips е маската за очите, която се прикрепва чрез корпуса чрез магнити и може да се ползва като аеродинамичен елемент дори когато не е поставена на лицето.


Продукти Endura Geologic

По отношение на облеклото има доста общи неща между шосейното колоездене и крос-кънтри карането, така че продукти като блузата с къс ръкав Endura Geologic LTD и късият клин с презрамки Endura Geologic са еднакво подходящи и за двата типа каране през лятото. Джърсито е от италианска бързосъхнеща материя и е с типичната прилепваща към тялото кройка. Клинът изоползва още по-голям набор от висококачествени материи, включително и ергономичната еластична подложка от серията 600 – компютърно формована с вложки от гел и преминала антибактериална обработка.


Затова пък при седалките, макар външно да не си личи, може да има съществени различия между шосейните и МТБ продуктите. Това е продиктувано и от по-различната позиция на тялото, която при шосейните велосипеди е по-наведена напред. Разбира се, в тази деликатна област, където всеки милиметър, ъгъл, наклон и детайл може да повлияе на комфорта, всичко е строго индивидуално и универсални рецепти няма. При все това, в опит да улесни потребителите, италианският производител Selle Royal чрез своята върхова марка Fi’zi:k е разработил система, наречена Spine Concept, при която всеки може да подбере подходящ  за него модел, базирайки се върху гъвкавостта на тялото (и по-специално в областта на гръбначния стълб) и обичайната позиция върху велосипеда. А избор на седалки от висок клас сред продуктите на Fi’zi:k определено не липсва – можете да ги разгледате тук: https://dragzone.bg/fizik-brand.


Светлини Knog

Компактните и силни светлини са аксесоар, който е полезен за всеки колоездач, но са особено важни за почитателите на шосето, тъй като те трябва да са добре забележими за останалите участници в движението по пътищата.

Предният фар Knog Blinder Arc 640 е топ-моделът на този производител и със своите 640 лумена позволява не само да ви виждат отдалеч, но и вие да виждате пътя пред вас на достатъчно разстояние, за да карате с обичайната си скорост. 100% водонепропусклив, с тегло 150 грама и възможност за монтиране на каската или на велосипеда, този фар е направен, за да бъде с вас навсякъде и във всякакви условия.

В допълнение към него може да вземете и компактната задна светлина Knog Pop R, която е с батерия тип АА и може да се монтира към всякакви тръбни профили с диаметър от 22 до 32 мм. „Стопчето“ тежи само 53 грама, има няколко режима на работа и в зависимост от това кой ще използвате, може да изкара с една батерия от 7 до 200 часа. Дизайнът на Pop R е такъв, че светлината му да се вижда на 180 градуса, т.е. и отстрани.


Ролков велотренажор Tacx Galaxia

Завършваме с един продукт, който през летния сезон се ползва по-малко, макар че състезателите често загряват именно върху такива тренажори. При повечето несъстезаващи се колоездачи тренажорите влизат в употреба главно през зимния сезон. Galaxia е от типа ролкови тренажори, т.е. не е необходимо даразглобявате нещо по велосипеда си и да го прикрепвате към тренажора – просто го поставяте върху ролките, качвате се и започвате да карате. И точно тук започва най-хубавото, за което се грижи патентованата система за накланяне (Swing System). Чрез специален елемент, разположен в задната част, под двете ролки за задното колело, тренажорът „обира“ енергията от по-резки движения като спиране, ускорение или изправяне на педалите. По този начин вероятността колоездачът да излезе от ролките намалява драстично, а тренировките могат да станат по-разнообразни и интензивни.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>