UCI Mercedes-Benz MTB World Cup 2019 | DHI#5, ХСО#4, XCC#4 – Ле Же, Франция

Преди да са започнали състезанията във Вал ди Соле (2-4 август), най-сетне ми остана малко време да хвърля поглед към предишния кръг от СК, който се проведе в Ле Же. Няма как да пропусна отразяването на това събитие, тъй като френският курорт е един от легендарните домакини на елитните световни серии. Вярно е, че в последните години Световната купа не бе гостувала там, но Ле Же пази славата си на място, където са се разигравали грандиозни, драматични битки за първото място между някои от най-големите имена в нашия спорт. Така че няколкогодишната пауза засилваше още повече тези спомени и поставяше въпроса дали завръщането на сериите там ще бъде толкова запомнящо се, колкото финалите в онези славни времена на Никола Вуйо, Стив Пийт, Фабиен Барел и другите от това поколение.


И понеже дотук спомените за славата на Ле Же бяха свързани с дисциплината спускане, сега ще започна със състезанията по крос-кънтри. Не за друго, а защото така си беше и по програма. 🙂

ХСС

Петък вечер, обичайно време за интензивните стартове в дисциплината Cross-country Short Track. При жените Кейт Кортни не само спечели, но го направи и с доста умела стратегия. След успешна атака две обиколки преди края, тя успя много прецизно да поддържа преднината си и да се предпази от усилията на силните си съпернички, за да пресече необезпокоявана финалната линия. След нея бе истинска битка, като Паулин Феран-Прево успя да блокира атаката на Йоланда Неф и завърши втора, а Елизабет Брандау бе класирана на трето място след фотофиниш между нея и Неф.

Доста по-инфарктно бе положението при мъжете. В последните обиколки се разразяваха свирепи атаки около старт-финалната зона, при които всички в челото се втурваха към стръмното изкачване, опитвайки се да минат най-отпред. Развръзката обаче дойде на съвсем друго място, малко преди финала, когато Матю ван дер Поел успя да се шмугне вътрешно в един ляв завой, отнемайки лидерството от Енрике Авансини. Финалният спринт бе в полза на холандеца, така че бразилецът, който водеше през по-голямата част от състезанието, трябваше да се задоволи с второто място. Зад тях Виктор Корецки и Нино Шуртер завършиха наравно, но фотофинишът отреди третото място за Корецки.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F1KN2111/live/AP-1YM8YVF452111

Реклама

DHI

Състезанието по спускане в събота започна с лоши новини при жените започна – Рейчъл Атертън бе извън играта, след като скъса ахилесовото си сухожилие по време на тренировките. Още по-каръшкото е, че това дори не се случи вследствие на падане, а при тежко приземяване от последния скок преди финала. Тази травма на глезена е изключително неприятна, защото изисква доста време за възстановяване, така че за момента не е ясно кога ще видим Рейчъл отново по трасетата.

Отсъствието на три от топ-състезателките в дисциплината (освен Рейчъл, състезанието гледаха отстрани и Тане Сийгрейв и Мириам Никол) не отслаби конкуренцията при жените, по-скоро даде шанс на другите момичета да си повярват повече и да се борят не просто за по-добро лично представяне, а за място на подиума. И в тези условия дори за опитна състезателка като Трейси Хана нищо не бе гарантирано. Тя бе с най-добро време от квалификацията и в началото на трасето натрупа известна преднина, но после тя започна да се стопява – дали Трейси караше на сигурно, или просто младите ѝ съпернички се бяха представили по-добре от очакваното? Няма как да знаем, но в крайна сметка Хана завърши с най-доброто време, но с по-малко от секунда преднина, което означава, че има какво още да видим до края на сериите. Втора остана Марин Кабиру, а трета Мариана Салазар.

Временното класиране е доста комфортно за австралийката – тя води с актив от 1040 т., но Кабиру е на 200 т. след нея, което не е малко, но е преодолимо при определени обстоятелства, така че Трейси все още не може да е сигурна за крайната титла.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F1KN2111/live/AP-1XH4Y6X2D1W11

Драмата при мъжете оправда напълно очакванията към Ле Же. Пръв с много добро време на горещия стол седна Лори Грийнленд. Той почти докосна заветната граница от 3 минути и повечето състезатели от топ 10, които се спуснаха след него, не успяха да подобрят времето му. Така се стигна до световния шампион Лоик Бруни, предпоследен на старта. На местата, където Грийнленд изглеждаше на ръба, Бруни караше в пълен контрол и резултатът не закъсня – една секунда надолу и сваляне на времето под 3 минути. Публиката можеше вече да празнува, защото победителят щеше да е французин, но дали щеше да е Бруни? Това зависеше само от един човек, стоящ горе на старта – Амари Пиерон. Той показа агресивния си подход към трасето още в горната част и още на първата контрола бе с повече от секунда преднина. Как бе възможно да кара така, едва ли някой може да отговори, но и надолу Пиерон продължи в същия дух, запазвайки като цяло аванса си, а в последната секция сякаш натисна още повече „газта“ и детронира Бруни с повече от 2 секунди преднина! Ето затова състезанията в Ле Же се помнят и след десет години!

Преднината във временното класиране на Бруни е 110 точки, а Пиерон и Трой Броснан имат еднакъв брой точки, така че оставащите кръгове няма да са по-малко интересни, особено като се има предвид, че предстои състезание по едно от най-трудните трасета в света – Вал ди Соле.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F1KN2111/live/AP-1XH4Y6WCN1W11

ХСО

В неделя бе време за ХСО стартовете. При жените Кейт Кортни затвърди доброто си представяне от петък и завърши необезпокоявана и със солидна преднина пред Йоланда Неф, която на свой ред бе „дръпнала“ достатъчно напред спрямо Елизабет Брандау. И трите състезателки изгледаха напълно доволни от постигнатото.

Кортни и Неф оглавяват и временното класиране, като американката има преднина от 175 точки. Трета е Ан Терпстра от Холандия.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F1KN2111/live/AP-1XH4Y737W1W11

Мъжкото състезание започна с едно меле в задните редици и продължи с подобни инциденти и в предните – във втората обиколка Енрике Авансини падна на хлъзгавата трева и Нино Шуртер, движейки се плътно зад него, спря в бразилеца. При този инцидент и двамата бяха задмина от преследващата ги група, но впоследствие наваксаха изгубеното и се залепиха за Стефан Тампие, който бе начело. В четвъртата обиколка Ондрей Цинк пое лидерството, а в петата Герхард Кершбаумер излезе начело.  През цялото това време Шуртер и Авансини караха в челната група, но не предприемаха атаки. Едва в седмата обиколка Нино се откъсна напред при дългото спускане, но Кершбаумер успя да го застигне и да излезе отново начело. Така всичко остана за решаване в последната обиколка, където Шуртер атакува още в при изкачването и Кершбаумер не успя да отговори на предизвикателството и леко изостана. За Нино това бе достатъчно, за да спечели втората си победа за сезона, която е и 32-а в кариерата му. Кершбаумер завърши втори, а Авансини трети.

Състезанието донесе за Нино Шуртер и ценни точки, с които той увеличи преднината си във временното класиране до 245 точки, следван от Авансини и Матю ван дер Поел.

Повторение на състезанието от Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XJS6F1KN2111/live/AP-1XH4Y755D1W11


Снимки: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>