Байкария | Кападокия с колело – октомври 2019 г.

През есента на 2019 отново ще посетим каньоните и подземни градове на Кападокия. Ще се базираме в Гьореме и всеки ден ще правим кръгови карания, посещавайки каньона на Гълъбите, каньона Мескендир, каньона на Любовта, Земи каньон, Розовия каньон, множество раннохристиянски църкви, подземния град Дерикьою, каньона на Ихлара и куп други забележителности. Каранията са със средно ниво на трудност – черни пътища за изкачване към високите части на платото и технични пътеки за спускане низ каньоните.

Дати за провеждане: 18 – 26.10.2019 г.
Краен срок за записване: 20.09.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (18.10). Пътуваме с автобус от София до Истанбул, а рано на следващата сутрин продължаваме със самолет от Истанбул към Кайзери.

Ден 1. (19.10). От Кайзери до Гьореме пътуваме още час с малък автобус, настаняваме се в хотела, правим кратка почивка и захващаме със сглобяването на велосипедите. Следобeд правим и първо опознавателно каране в района – изкачваме се до близка панорамна точка и спускаме каньона Гьоркун дере. Привечер се прибираме в Гьореме.

Ден 2. (20.10). От Гьореме се изкачваме в южна посока и за около час достигаме района на Ючхисар (Третата крепост). Тук правим кратка почивка с възможност за разглеждане на руините, след което продължаваме със спускане по Каньона на гълъбите. Обядваме в Гьореме, а следобед имаме време за втора обиколка в района.

Ден 3. (21.10). Започваме от Гьореме с кратко изкачване в долната част на Каньона на гълъбите. Следва спускане в Каньона на любовта, което приключва в симпатично етно заведение с хубава гледка към гордо изправените скални форми. Продължаваме на север и скоро достигаме старото село Чаушин. Тук спираме за кратко разглеждане на руините, обядваме и продължаваме с игрива пътека, спускаща се от платото. Привечер се прибираме обратно в Гьореме.

Ден 4. (22.10). Отново катерим южно от Гьореме. Достигаме района на Ибрахимпаша, откъдето започваме дълго спускане по каньона Земи. Пътеката комбинира множество виражи с малки падове и провирания през няколко тунела. Това определено е една от най-забавните пътеки в района. Приключваме спускането в близост до Музея на открито и съответно използваме тази възможност, за да обядваме или разгледаме музея. Следобед правим още една обиколка в района.

Ден 5. (23.10). В този ден се отправяме на малко по-различна разходка. С автобус пътуваме на юг към долината на Ихлара. По път правим кратка спирка за разглеждане на Деринкую – един от известните подземни градове в района на Кападокия. Продължаваме към Ихлара, където правим двучасова разходка по протежение на едноименния каньон. В рамките на разходката ще имаме възможност да разгледаме интересни скални църкви, както и забележителността Селиме. Привечер се прибираме обратно в Гьореме.

Ден 6. (24.10). От Гьореме през Чаушин достигаме панорамната пътечка по т.нар. „балкон“. Пътечката се движи буквално на ръба и карането по нея е доста емоционално, но пък гледките във всички посоки са запомнящи. По тази пътека достигаме т.нар. „сънсет пойнт“, откъдето правим спускане по единия от разовите каньони. При желание и възможност през този ден можем да направим още едно спускане в Каньона на любовта.

Ден 7. (25.10). Отново се насочваме на север от Гьореме. За около 40 минути достигаме Зелве, където в скрита долина е разположен вторият музей на открито. По желание го разглеждаме или пием по кафе, след което продължаваме на север, за да достигнем подножието на платото Боздаг. Следва сравнително стръмно, но кратко изкачване, което ни отвежда до най-високата част на платото. Оттук се откриват чудесни панорами във всички посоки. Продължаваме със спукане към „сънсет пойнт“ и розовия каньон, по който се прибираме обратно до Гьореме. Време е за пакетиране и подготовка на велосипедите за път.

Ден 8. (26.10). Пътуваме обратно към България. Отново автобус до Кайзери. Оттам самолет до Истанбул и автобус до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Реклама

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
8 – 12 души – 370 евро;

Условия за участие

Транспорт. Пътуването до и от Кападокия правим със смесен транспорт – от София до Истанбул пътуваме с публичен транспорт, от Истанбул летим до Кайзери и от Кайзери до Гьореме пътуваме с микробус. Транспортните разходи до Кайзери и обратно не са включени в таксата за участие и възлизат на около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет, която към момента е около 40 евро, но с наближаване на датите е вероятно да се покачи). При записване за пътуването ще ви асистираме със купуването на самолетни и автобусни билети.

Настаняване и храна. В рамките на пътуването се настаняваме за седем нощувки в хотел, недалеч от центъра на Гьореме. Хотелът е с типична за Кападокия архитектура, съчетаваща традиционното каменно строителство със съвременно оборудване. Закуските ще бъдат в хотела. Обедите ще организираме под формата на сандвичи или ще спираме в местни заведения по протежения на маршрута. Вечерите ще си организираме в ресторантчета, предлагащи местна кухня.

Велосипеди под наем – могат да бъдат наети от нашите партньори в Турция. Цената за наем е 25 евро / ден или 150 евро за целия период.

Полет с балон – това е една от основните атракции на Кападокия. Услугата е допълнителна и може да бъде заявена по време на самото пътуване. Цената за полет е около 120 евро / човек.

**Размер на групата – минималният брой участници за осъществяване на програмата при описаните условия е 8 души, а максималният 12.

***Такса за участие – 370 евро. Таксата включва седем нощувки на база ББ, трансфери от Кайзери до Гьореме и обратно, екскурзия до подземния град и Ихлара, водачи, застраховка злополука. Таксата не включва транспортните разходи от София до Кайзери и обратно, разходи за обеди и вечери, както и входове в музеи и други забележителности.

Записване – записването за програмата става на [email protected] до 20.09.2019 г. или до достигане на максималният брой участници. Въпроси относно пътуването можете да отправяте на 0885 184 342 (Васил Тодев).

Ако ви е необходимо допълнително вдъхновение, може да разгледате и големия фотоалбум от пролетта на 2018 г. в МТБ-БГ: https://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/cappadocia-2018.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>