Световни ендуро серии 2019 | 3 кръг | Мадейра, Португалия

Остров Мадейра бе домакин на третия кръг от Световните ендуро серии и предложи на участниците в рамките на два дни може би най-разнообразните терени за целия сезон. Не е случайно, че това място в последните години се превърна в топ-дестинация за АМ/ендуро МТБ, защото наред с мекия климат (дори и през зимата), португалският остров предлага изключителна комбинация от различни терени – от гори до открити склонове, от мека почва до твърди скали, всичко това на фона на морската шир, заобикаляща това парче земя в Атлантическия океан.

Популярността на острова води и до това, че някои от новите пътеки, построени на него, са създадени с помощта на топ-атлети като Лоик Бруни, Джош Брайсленд и др. Някои от тях бяха включени като етапи в двудневното състезание, което изправи състезателите пред 60 км каране с над 3600 м спускане и общо 8 етапа.

И макар че конкуренцията в Световните ендуро серии нито за миг не е отслабнала, даже още и още нови имена стъпват на подиума, под жаркото португалско слънце Мартин Мейс (GT Factory Racing) и Изабеу Кордурие (Intense-Mavic Collective) за трети пореден път тази година бяха най-бързи, което ги превръща в несъмнени фаворити за крайното класиране в сериите.

ай-сериозна заплаха за Кордурие бе Нога Корем (GT Factory Racing), която успя да ѝ вземе и една етапна победа, но още по-голямо внимание привлече третото място на Ела Конъли, която бе шампион при жените до 21 години, но и в елитната категория явно ще гони подобен успех.

Реклама

При мъжете Мартин Мейс караше (по неговите думи) сравнително предпазливо, с мисъл не толкова за етапни победи, колкото за крайното класиране – и в състезанието, и за целия сезон, който започва така добре за него. Може би точно затова и резултатът му бе толкова добър – в ендурото „играта на сигурно“ понякога се отплаща по-добре. Изненадата тук бе местният състезател Хосе Боргес (Miranda Racing Team), който демонстрира отлично каране още от първия етап и завърши състезанието на второ място, изпреварвайки десетки по-именити от него съперници. Трети, с победи в пети и шести етап, остана Джес Меламед (Rocky Mountain/Race Face Enduro Team).

Както винаги, препоръчвам ви да гледате обширния видеорепортаж от събитието: https://www.youtube.com/watch?v=DjKo5qDR88w.

В следващия кръг, който е във Вал ди Фаса, Италия, се надяваме да видим и българския шампион Иван Колев!

https://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>