Biking Tours | Малашевски байк уикенд

Малашевска планина е сравнително малка, но за сметка на това стръмна и много красива планина в югозападната част на България, която се простира и в западната ни съседка Македония. На изток склоновете ѝ се спускат стръмно към долината на река Струма. Именно там ще бъде и нашето велоприключение в средата на месец април, когато всичко ще бъде много зелено и красиво.

ПРОГРАМА

Ден 1, 13.04.2019 г. | Микрево – Кърпелево – Илинденци

Ще тръгнем в 10:00 от площада в с. Микрево.
Има отбивка от новата отсечка на АМ Струма.

През днешния ден ни предстои интересно преживяване, което ще започне с каране по асфалтов път до съседното село Каменица, което отстои на 6 км от изходната ни точка. От селото навлизаме във вътрешността на планината с продължително изкачване по виещ се в дълбоките дерета черен път, който ще ни отведе до малко село с интересното наименование Кърпелево. В селото, с „огромен брой“ население от 20 жители, ще направим по-дълга почивка. След което ще поемем в южна посока, карайки по горски пътища в стил „джагара – джугара“, за да се насладим на прекрасните гледки, обкръжаващи малката, но красива Малашевска планина. В следобедните часове ще достигнем до голям ловен заслон, който е разположен малко под основното било, и от това място ще направим 8 километрово спускане по черен път, завършващ с много кратки, на места леко технични кози пътечки до с. Микрево. Там, разбира се, ще отделим известно време за отдих, бира и други подобни напитки. Привечер ще покараме още 5-6 км по асфалтов път до с. Илинденци, където ще отседнем в уютна къща за гости.

За днешният ден карането е приблизително 40 км.
Общата положителната денивелация е около 1500 м.
Терен: черни пътища, асфалт.
Вода по маршрута има на 2 места, но е добре да имате около 1.5 л.
Храна по маршрута няма освен на изходна точка с. Микрево.

Ден 2, 14.04.2019 г. | Илинденци – Велющец – Микрево

След като закусим с вкусна, домашно приготвена закуска, ще прегледаме „дараците“ и продължаваме карането в „Красивата“. Отново ще тръгнем по асфалтов път и след около 5-6 км ще преминем през селото с бирата и магазина (Микрево). От него продължаваме със стръмно изкачване, приблизително 8 км, по асфалтов път към вътрешността на планината, за да достигнем скрит горски път, който продължава с положителна денивелация още няколко километра. Следва рязко спускане в долината на Седелска река, която пресичаме многократно, с технични елементи на планинско колоездене, или просто я „преджапаме“, тъй като не е особено дълбока. Следваме горският път в посока юг, за да се издигнем на едно от билата, където е кацнало малкото и много красиво село Велющец. Селото разполага с величествени гледки към Пирин планина и заслужава нашето внимание, затова точно там ще направим и по-дълга (обедна) почивка и ще им се насладим. В ранния следобед продължаваме по горски път, където спускайки се, ще достигнем още едно от малките и изоставени села на Малешевска планина, а именно с. Палат. Събираме се пред средновековната църква в селото, която все още се държи, и след кратка почивка продължаваме по черно-каменист път, който се спуска в долината на река Струма и селата Драката и Микрево. Там именно ще завършим пътешествието си по склоновете на планината.

За днешния ден карането е приблизително 30 км.
Общата положителната денивелация е около 1200 м.
Терен: черни пътища и асфалт.
Вода по маршрута има в селата, през които преминаваме.

Реклама

Нощувка:

Спим в къща за гости „Благовеста“ в стаи с 2 и 3 легла със собствен санитарен възел в с. Илинденци. http://blagovestahouse.bg/
Цената за една нощувка е 25 лв./човек с включена закуска.
Допълнително може да си поръчаме вечеря, която се заплаща 15 лв./човек.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Храна:

На изходна точка на маршрута в с. Микрево има голям, добре зареден магазин и кафенета. По време на каранията в нито едно от малките населени места няма магазин, но и в двата дни минаваме през с. Микрево, където може да си купуваме храна.

За вечеря може да си поръчаме в къщата за гости да ни приготвят прясна и добре сготвена храна.
Ето и менюто:
Салата селска /домати, краставици+печена чушка/;
Картофи на фурна с агнешко месо;
Палачинка /с мед или сладко/;
Хляб;
Вода.

Закуската на 14.04.19 ни е включена в цената на нощувката.
Мекици /домашен мед, сирене, сладко/;
Кисело мляко или прясно мляко;
Кафе/ Чай.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Транспорт:
Предлагаме организиран транспорт за 14 участника с велосипеди от София до Микрево и обратно на цена 40 лв.
До изходна точка може да достигнете и със собствен транспорт. Село Микрево се намира на 150 км от София и има отбивка на новата отсечка на АМ Струма при с. Струмяни.
Може да съдействаме и за споделен транспорт между участниците.
––––––––––––––––––––––––––––––
Внимание:
Този тур е приключенски и не изисква високо ниво на планинско колоездене. Въпреки това е добре да знаете, че има нелеки изкачвания по черни и асфалтови пътища. Нивото на техническа трудност е ниско, а на физическа средно.

Може да определите нивото си тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test
––––––––––––––––––––––––––––––-
Организационна такса за събитието е 60 лв.
Тя включва: водач/и, застраховка “Злополука“, както и съпътстващ транспорт за основния багаж, лична екипировка, храна и други.
Таксата не включва: нощувки, храна и лични разходи!

Таксата може да бъде платена в брой на място или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Записването става на e-mail:
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 10.04.2019 г. или до запълването на максималния брой участници за тази група – 30 човека.

https://web.facebook.com/events/2072443206138243/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>