Технически семинар на Shimano 2019 | Част 2 – STEPS и Di2

Втората тема в техническия семинар на Shimano за 2019 г. в София бе задвижването за електрически велосипеди STEPS и по-специално МТБ сериите Е8000 и Е7000. Тази лекция бе по-теоретична, доколкото при тези компоненти сервизирането се ограничава по-скоро до проверка и диагностициране, защото дори на механиците не е позволено да отварят двигателя или батерията. При установяване на повреда/дефект или друг проблем, компонентът в повечето случаи трябва да бъде изпратен директно към Shimano. Въпреки тези уточнения и ограничения, мисля че има няколко интересни неща, който досега не съм засягал в статиите и ще са интересни и за любителите на е-байковете, и за всеки друг.

Първата порция интересна информация засяга батерията. При купуване на е-байк тя би трябвало да дойде в комплект с него, но в отделна, собствена кутия, и да е в т.нар. sleep mode (заспало състояние). В това състояние тя може да престои около 6 години (!), преди да „умре“ напълно. С други думи, стига да купувате нов велосипед, няма причина да се притеснявате за състоянието на батерията, дори да е стоял няколко месеца по складове например. Разбира се, потребителят обикновено ще започне да използва велосипеда си скоро след покупката и тогава ще включи батерията към зарядното, за да я „напълни“. В този момент тя вече излиза от заспалото си състояние и влиза в оперативен режим, т.е. в режим за нормално ползване. Тук идва следващият важен период – ако сте оставили батерията заредена догоре, тя може да стои, без да се ползва, почти 2 години (по-специално 649 дни или 22 месеца), преди да достигне точката, от която вече не може да възстанови капацитета си. Това означава, че ако по някаква причина ви се наложи да изоставите временно байка си (било като зазимяване, било поради нещо друго), няма защо да се притеснявате за батерията, стига да сте я оставили напълно заредена.

Много интересна е информацията за живота на батерията при редовно ползване. На тази снимка се виждат някои полезни данни в тази насока:

Едната таблица показва каква част от капацитета си губи батерията при натрупване на съответния брой цикли на разреждане и зареждане, като е важно да се отбележи, че под един цикъл Shimano имат предвид пълното разреждане и последващо зареждане на акумулатора. Иначе казано, ако изхабите при каране 50% от батерията и после я заредите „догоре“, това е половин цикъл (и е напълно позволено, не е необходимо да я разреждате докрай, преди да я заредите). От таблицата се вижда, че след 1000 цикъла (което е гарантираният от производителя живот на батерията) тя все още трябва да поддържа около 60% от капацитета си. При необходимост в сервизи, които разполагат с необходимите диагностични уреди и софтуер, може да се провери колко цикъла е направила батерията и каква част от капацитета си е запазила.

Втората таблица показва какъв пробег можете да очаквате (в зависимост от режима на подпомагане) в рамките на първите 250 цикъла, което в обичайни условия означава вероятно поне две години каране. Графиката вдясно пък показва усреднения максимален пробег с едно зареждане на батерията, пак в зависимост от избрания режим (разбира се, тези стойности могат значително да намалеят при увеличаване на изкачването, при по-високо тегло на ездача и т.н.).

Реклама

Батерията на Shimano може да се експлоатира при температури от -10 до +50°С, зареждането трябва да става при температури 0-40°, а съхранението може да е в условия от -20 до +60°.

Хубаво е да запазите кутията/кашона на батерията, защото тя е предназначена за превозване на опасни товари и може да ви потрябва – например ако се наложи да изпратите батерията по куриер до оторизиран сервиз.

Има случаи, в които с оглед на безопасността батерията не трябва да се изпраща/транспортира, а направо да се рециклира. Това е така при наличие на счупен капак, деформиран капак, теч от батерията или загряване, когато не е включена за зареждане.

Бяха показани и диагностичните уреди, с които могат да се оборудват сервизите. Интересно е това, че има различни уреди за STEPS със стандартна скоростна система и STEPS с Di2 (електрическата скоростна система на Shimano).

С оглед на зимните условия навън е добре да знаете, че моторът на Shimano е с индекс за водоустойчивост IPX6, което означава, че може да се кара във всякакви условия, но все пак е добре да не се потапя под вода и да не се излага на вода под налягане, защото има и лагери, които не са така защитени и могат да се повредят, а те не се подменят самостоятелно. Всъщност нищо по мотора не може да се подменя и всякакви опити затова биха довели до отпадане на гаранцията.

И докато сме на електрическа тема, третият модул от семинара отново бе с практическа насоченост и засягаше свързването и настройката на компонентите при електрическите скоростни системи Di2 (за всеки случай припомням, че такива има както за планинско, така и за шосейно колоездене). Присъстващите бяха разделени на две групи и всяка от тях последователно можеше да се упражни в свързването на кабели и настройката на системата чрез софтуер от компютър или телефон. За съжаление е невъзможно да отразя всички подробности, нито пък има човек, който да може да ги запомни наизуст, така че при нужда от подобни манипулации е важно да се следват сервизните инструкции и тогава няма нищо сложно. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>