Home Mountain Winter DH 2019 | Репортаж

Home Mountain Winter DH 2019 може и да не е най-значимото събитие в календара, дори самите организатори го броят просто като една лека, забавна проява с велосипеди насред зимата, но обикновено е добър повод човек да си направи приятна разходка в снежна Витоша и да погледа как другите се въргалят в снега, може би дори малко да им завиди…

Когато поех по пътя към Алеко в първия слънчев ден след два дни снеговалеж, нямаше как да очаквам нещо по-малко от зимна приказка. За някои обаче приказката свърши още при отбивката за Драгалевския лифт, тъй като там двама полицаи проверяваха за наличие на вериги в багажника и връщаха всеки, който не е подготвен адекватно за зимните условия. Това направи шофирането нагоре много приятно, защото се оказа, че от дългата колона автомобили повечето са с водачи-оптимисти, за които може би най-естественото очакване е, че някой е изчистил пътя почти до основата.

А пътят всъщност бе наистина добре почистен и опесъчен с оглед на обилния сняг, който бе натрупал наоколо. Не се наложи да слагам веригите, но се оказва, че горе полицаите спират автомобилите още преди долната станция на „Романски“ – значи бая хора бяха решили да посетят организирания от Столична община „Витоша зимен фест“, част от който е и състезанието с байкове, или просто да видят планината в хубавата ѝ бяла премяна или да се „лъзнат“ със ски, дъски или шейни по склоновете ѝ.

За мен мястото за принудително паркиране бе идеално, само на 200-300 м от непосредствената ми цел – синята писта от Алеко към „Романски“, по която се спускаха „онези лудите с колелетата“. Изкачването по пистата бе просто част от работния план в хубавия неделен ден. За други обаче, които бяха паркирали около нас и искаха да се качат до Алеко, този един километър нагоре се оказва истинска Голгота, а мрънкането на някои от тях ме накара да се чудя защо изобщо са напуснали „гадния град“, като дори сред приказната природа не успяват да се порадват на движението и свежия въздух. А на всичкото отгоре имаше и истинско забавление, протичащо буквално на метри от тях!

Та за това забавление ми е думата! Макар че много от топ-състезателите по спускане този път пропуснаха (някои обаче бяха със ски наоколо!), над 50 участници, сред тях и доста младежи, пробваха карането в сняг и разбраха, че то е колкото забавно, толкова и трудно… Всъщност предварителната квота от 80 човека бе почти изцяло запълнена, но може би новините за бедствено положение и повече от метър нов сняг в много части на страната имаха нещо общо с редуцирането на бройката.

За състезанието обаче този сняг бе добре дошъл! Мисля, че трасето бе по-добро от всякога, защото многото сняг бе позволил пистата да бъде добре утъпкана с ратрак, при това първо имаше основа от по-влажен и тежък сняг, който се бе втвърдил добре, а над него имаше пресен сняг от най-хубавия, който си стоеше в добра „консистенция“, благодарение на идеалната температура (около нулата). В предишни години организаторите далеч нямаха такъв късмет със снежната обстановка – спомням си случаи, в които обработката с машини бе изцяло невъзможна, а снегът беше мек и дълбок, но сега гумите заораваха по-плитко и тези, които смееха да отпуснат спирачките, се носеха доста стабилно по белия скат.

Единствено скоковете си оставаха проблем – за тях явно трябва много сериозно втвърдяване, а при липсата на такова се образуваха коловози (също и от спирането преди тях), които караха дори по-смелите карачи да отбягват, доколкото могат, големите летежи.

Имаше и изключения, разбира се – някои успешни, други не съвсем. Някъде в мъглявината на долната снимка е Борислав Йорданов, който така се беше засилил по стръмната част на пистата, че излетя като от ски шанца, само че малко накриво и при приземяването „взриви“ част от трасето, изгубвайки се за момент изцяло от погледа на зрителите.

Първи по трасето се спуснаха участниците в категорията „ски байк/сноу скуут“, представена тази година от трима човека. За тях трасето не представляваше особен проблем и те дадоха най-добрите времена в надпреварата, като най-бърз бе Стоян Халембаков.

Реклама

Следваха момичетата, макар само две, и трябва да отбележа, че те караха доста чисто и стабилно, поне в долната част, където се намирах в този момент. А пък специално Изабела Янкова даде време, което не отстъпваше на никоя от следващите групи.

Тъй като младежите бяха най-много на брой, при тях видяхме и най-много от всичко – скорост, падания, скокове, бедстване! Някои от тях може би за първи път дръзваха да нагазят в снега с байковете си и откриваха, че това изисква съвсем различна настройка от карането през останалите сезони. Други се чувстваха чудесно и не се колебаеха да рискуват, дори когато резултатът от това бе облак от сняг и търкаляне през глава.

Без съмнение най-впечатляващо бе спускането на Борислав Василев, който не само се движеше с добра скорост, но направи и най-ефектния финален скок, приземявайки се успешно и завършвайки с най-доброто време не само при юношите, но и в цялото състезание.

Милан Димов, благодарение на якето си тип „зелена зебра“ (друг би могъл да го нарече и „затворническо райе“), бе един от малкото участници, разпознаваеми от пръв поглед, поне за мен. Той нямаше проблеми с трасето и бих казал, че направи едно стабилно, сигурно спускане без излишни рискове и без прекалена агресия, с което спечели и първото място при мъжете над 30 години.

Подобен бе подходът и на Александър Добров, който пък завърши пръв при Мъже 18+. Той демонстрира отлична скорост и много стабилно каране в правите участъци, но пресметливо избегна големите летежи, за да не си докарва излишни неприятности.

Изобщо, ако човек иска да е по-напред в класирането, трябва доста прецизно да балансира между скорост и предпазливост, защото излизането от трасето бе повече от лесно и се случваше за секунда. За всички, стоящи близо край лентите, често имаше застрашаващи ситуации, но до сблъсъци не се стигна, ако използвам терминологията от полицейските сводки. Близките срещи обаче бяха доста…

Награждаването протече като част от общия зимен празник на Витоша, а класирането може да си припомните тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2019/7029-events-bg-2019-home-mountain-winter-dh-results.

Очаквайте скоро още снимки в Галерията на МТБ-БГ и в рубриката „Снимка на деня“!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>