Байк на фокус: Емил Стойнев | Scott Spark 900

Редовните читатели на МТБ-БГ може би помнят, че преди две години започнахме рубриката „Байк на фокус“ именно с Емо Стойнев и неговия състезателен твърдак по онова време – Scott Scale. От началото на 2018 г. обаче Емски яхна един не по-малко впечатляващ велосипед с двойно окачване – марката е същата, моделът е Spark, а сглобката е изцяло индивидуална, както ще разберете и от обясненията под описанието.

Описание

Рамка – Scott Spark 900 RC Team – M размер – 100 мм ход

Шок – Fox Nude Evol

Вилка – Fox 32 SC Float Performance

Кормило – Tune Turnstrange – право, отрязано на 730 мм

Лапа – Tune Geiles Teil – 75 мм – 17 градуса

Ръкохватки – AbsoluteBlack

Колче – Tune Starkes Stuck 400 мм

Курбели – Shimano XTR M9000 175 мм – бууст вариант

Плоча – AbsoluteBlack Oval 34 зъба

Верига, команда, заден дерайльор – Shimano XTR M9000

Касета – Shimano XT M8000 – 11-46 зъба

Педали – Shimano XTR M9000

Спирачки – Shimano XTR M9000 – 160 мм ротори

Седалка – Tune Speedneedle Marathon
Седалка 2 – Syncros XR 2.0

Колела – главини Tune King Kong, бууст; 32 спици Sapim Race; карбонови шини Black Peak, алуминиеви нипли.
Тренировъчни колела – главини Tune King Kong, бууст; 32 спици Sapim Race; шини NoTubes ZTR Flow EX

Гуми – Maxxis Ikon 29 x 2.2 3C EXO TR MAXXSPEED
Тренировъчни Гуми – Maxxis Ardent Race 29 x 2.2 3C EXO TR MAXXSPEED

Скоба за седалка – Tune Schraubwurger

Тегло – около 10.3 кг

Реклама

Колелото дойде във вариант със срам GX Eagle, алуминиеви капли и компоненти, и тегло около 12 кг. След около ден работа в BAZE всичко бе свалено и от оригиналния вид на колелото остана само рамката и окачването.

Още с първото каране се почувстах като у дома си. Единственото нещо, което променях по Scott-а беше височината на седалката. Всичко работеше, беше удобно или, с две думи, покриваше всичките ми изисквания за работещ велосипед. Впоследствие смених шините на състезателния комплект колела с карбонови, а старите бяха NoTubes ZTR Crest MK3, които са доста меки и твърде неподходящи за състезателно каране. Сегашните са Black Peak, карбонови, от които съм супер впечатлен и единствено бих ги заменил за по-широки, тъй като с тях колелото е много по-стабилно и позволяват каране с по-ниско налягане на гумите.

През тази година карах с по един обемен спейсър или „токен“ във вилката и шока, но зимата е момента за тестване и за догодина смятам да променям и това спрямо трасетата.

Карам с касета XT, защото XTR модела е с 40 зъба и след като бедствах на състезание в Гърция, реших да нося 100 грама повече, но да имам достатъчно предавки, което пък ми позволява да карам и с по-голяма плоча отпред.

Периферията по колелото е от Tune, като съм изключително щастлив да ме спонсорират точно те. Винаги съм бил впечатлен от нещата, които правят, а те наистина са… впечатляващи! От гравирането на послания до релефното фрезоване… абе истината е в детайлите, особено когато си гледаш колелото без причина… с часове 😀

XTR-a си е XTR – „качваш се и караш“. Перфектна работа в твърди и течни състояния на почвата. Не съм имал проблеми със скорости, както и никога не ми е падала веригата. Спирачките дори ми идват твърде „силни“ и хапливи, но бързо се свиква.

Не е най-лекото колело с окачване, но рамката е корава, стои стабилно на „рошав“ терен и с променената геометрия е супер повратливо. Избрах Spark пред Scale, защото покрива всички видове трасета и позволява доста повече комфорт при дълги състезания.

Снимки на рамката и компонентите преди сглобяването:

Снимки на велосипеда в актуалния му вид:

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>