Витоша приема големия финал на Българските даунхил серии през уикенда

Над 100 от най-добрите родни спускачи ще мерят сили в екстремното състезание

На 13 и 14 октомври трасето за спускане в района на Бай Кръстьо и Драгалевци ще приеме шестото поредно издание на екстремната велонадпревара Home Mountain Bike Cup.

За втора поредна година състезанието ще бъде и решаващият финален кръг от Българските даунхил серии и едно от най-важните събития през сезона.

До момента за участие са записани над 100 човека от цялата страна, както и няколко представители на съседна Сърбия. Регистрацията за участие е отворена до събота и организаторите очакват броят на състезателите още да се увеличи.

Българските даунхил серии са част от Държавния календар и с всяка изминала година се радват на все по-голям интерес и брой участници. Тазгодишното издание на сериите включва общо 5 кръга на 5 различни локации – Петрич, Пампорово, Чепеларе, Ботевград и големия финал на Витоша.

Интригата в сериите се запазва до последно, защото именно състезанието на Витоша ще бъде определящо за крайните резултати в повечето категории. При мъжете за първото място само с 30 точки разлика ще се борят Росен Ковачев и Йоан Нейчев.

При юношите в младша възраст надпреварата е между Мартин Каръпски и Йордан Анчев, а при юношите старша възраст е между Иван Кобуров и Румен Белезирев. При дамите с равен резултат от 360 точки в момента са Изабела Янкова и Виктория Гончева.

Реклама

Съботният ден е отреден за тренировки и запознаване с трасето, а в неделя ще се проведат квалификациите в 11:30 и финалите в 14:30. Състезателното трасе е много интересно, дълго е близо 2 км, стартира малко под Бай Кръстьо и се движи в непосредствена близост до Драгалевския лифт. Включва множество стръмни, скоростни отсечки, корени, камъни и други естествени и изкуствени препятствия.

Организаторите на събитието приканват жителите и гости на София да станат част от това зрелищно събитие и да се заредят с доза адреналин, като гледат шеметните скоростни спускания на едни от най-добрите колоездачи в България.

Home Mountain Bike Cup 2018 е част от спортния календар на София 2018 и се провежда с подкрепата на Нисан България, Ред Бул, Витоша ски, DoppelHerz и други.