Световни ендуро серии 2018 | 8 кръг | Финале Лигуре, Италия

По традиция Световните ендуро серии завършиха на италианската ривиера, но за първи път състезанието във Финале Лигуре бе еднодневно. Въпреки това участниците бяха изправени пред сериозни предизвикателства – те трябваше да преодолеят около 50 км (общо трансфери + специални етапи), а състезателните отсечки като цяло бяха по-кратки, което бе предпоставка за близки времена и оспорвана надпревара.

Ричи Рууд (Yeti / Fox) поведе още в първия кръг и до края на деня сътвори история – той стана първият състезател при мъжете, който спечели всички етапи в кръг от EWS. Вярно, етапите бяха само четири, но рекордът си е рекорд и показва нагледно, че американецът отново е във формата, в която бяхме свикнали да го виждаме преди 3-4 години.

Мартин Мейс не можа да завърши сезона по начина, който заслужаваше брилянтното му каране. Още в първия етап той удари ръката си в едно от многото близкостоящи дървета край трасето и макар че завърши втори в тази отсечка, остатъкът от деня бе подчинен на силната болка и той завърши чак на 131 място. Впоследствие се оказа, че ръката му е счупена.

Това отвори пътя към челните позиции на някои от основните му конкуренти – Дамиен Отон (Unior Devinci) завърши втори, а трети (за първи път на подиума) се качи младият състезател на Sunn Кевин Микел, който с поредното си убедително представяне дава силна заявка за следващия сезон.

Контузията лиши Маес и от втората позиция в крайното класиране, където белгиецът остана на четвърто място, изместен от Дамиен Отон и Флориан Николаи. Сам Хил караше предпазливо, за да не опропасти отличния си сезон и завърши като ендуро шампион за 2018 г., макар че във Финале остана на 9 позиция.

Реклама

При жените за пръв път от доста време имаше наистина напрегнато състезание. В първите два етапа поведе… Изабеу Кордурие (Intense Mavic Collective), при това доста убедително, но в следващите два Сесил Раванел премина в атакуващ режим и в крайна сметка успя да спечели и този кръг, макар и само с няколко секунди преднина.Така тя завърши сезона с пълна колекция трофеи и победи във всички кръгове.

Подробен видеорепортаж можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=LxDLkifzGjU


Ето това се казва публика!


Въпреки че не във всеки кръг бе на подиума, Кати Уинтън събра достатъчно точки за трето място в крайното класиране за сезон 2018.


Трето място и за Флориан Николаи при мъжете.


Техничните етапи препънаха не един и двама състезатели…


Photos: Kate Ball, http://www.enduroworldseries.com/


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>