Home Mountain Enduro 2018 | Репортаж от организаторите

Много слънце и силни емоции белязаха втория кръг от Ендуро сериите за 2018 г. Състезанието се проведе през изминалия уикенд на Витоша и обиколи почти цялата планина.


Десетки колоездачи от цялата страна, както и няколко представители на Турция, Франция и Словакия, взеха участие в четвъртото поредно издание на Home Mountain Enduro!

Състезанието бе част от календара на Столична община и е един от акцентите в програмата на фондация „София 2018 – Европейска столица на спорта“.

„Домашното“ за софиянци състезание е известно като едно от най-трудните и технични подобни събития в България, като всяка година не отстъпва на това си прозвище. Тази година събитието включваше 4 специални етапа с дължина малко над 15 км, по които се засичаше време, както и още 18 км трансферни отсечки, с които всички състезатели трябваше да се справят.

Най-добро време за деня успя да постигне дългогодишният шампион на България, а именно Иван Колев, който се справи със всички скоростни и каменисти пътеки за общо време от 27:24 минути.

Втори след него в категорията мъже елит остана Добромир Добрев, следван само на 7 секунди от Стоян Върбанов, който се класира трети.

Реклама

При юношите най-бърз бе Калоян Буреш, следван от Борислав Гарибов и Симеон Дулевски. Младите надежди се представиха отлично и въпреки изключително тежките и технични трасета, постигнаха много добри резултати.

При дамите най-добре се представи Маргарита Христова, която успя да премине по етапите с общо време 48:05 мин, следвана от Венета Захариева и Станимира Карадочева.

При мъжете над 30 години, конкуренцията също беше много голяма, а най-добре се представи Андрей Цолев. На втора и трета позиция след него успяха да се класират Цветелин Иванов и Любомир Попов. При ветераните над  40 най-бърз бе Николай Начев, следван от Стефан Седефчев и Огнян Герджиков.

Събитието се проведе с подкрепата на фондация „София 2018 – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Район Витоша, Нисан България, Ред Бул, Магазини Стената, Витоша Ски  и RooBar.

Българските Ендуро Серии продължават до края на октомври и предстоят още 4 кръга в Банско, Пампорово, Петрич и Благоевград.


Снимки:  Петър Милев и Виктор Троянов