Изгубени в Средна гора | 28-29 юли 2018

Планина Средна гора се намира в централна България и е разположена непосредствено до Стара планина от южната ѝ страна. Линията, която я разделя условно от Балкана от северната страна е подбалканският път, а от юг е Тракийската низина. Този път велосипедната ни история ще се развива в централния дял на планината, познат като Същинска Средна гора. Маршрутът ни ще е по-дълъг от обикновено и ще имаме доста положителна денивелация за преодоляване.

Изходният пункт, от който ще стартираме, е град Стрелча. Това градче се намира най-общо казано на пътя между Панагюрище и Копривщица на около 150 км от София. И така, добре дошли в Средна гора! 🙂

Първи ден, събота
Среща както обикновено в 7:00 ч. сутринта на паркинга пред стадион „В. Левски“. Товарим велосипедите на ремаркето и потегляме. Пътят отнема около 2 ч. Пристигаме на изходна позиция в гр. Стрелча (500 м) около 9-10 ч. Стягаме раниците и правим кратък преглед на превозните средства, инструктаж за маршрута, движението в група, маркировката по трасето и яхваме „кончетата”. Изкачването тръгва по сравнително равен песъклив черен път в източна посока към х. Бунтовна (1250 м.). Дотам имаме да преодолеем приблизително +950 м и около 19 км. Минаваме в подножието на вр. Вълк и достигаме хижата. Там ще направим кратка почивка, ще пием по бира и ще хапнем. Следващата част от маршрута ни е по билото на планината в посока север-североизток към х. Средногорец (1480 м) в подножието на вр. Малък Богдан (1532 м), където ще приключи първият ни ден и ще нощуваме. Дотам имаме още около 20 км и +250-300м. Пътят ни минава през м. Барикадите и х. „Чивира“. Общата дистанция за деня е около 40 км и +1500 м.

Втори ден, неделя
Ставаме в 7:00 ч. Закусваме, пием кафенце, събираме си багажа и се подготвяме за тръгване. Потегляме в посока изток към х. „Фенера“ (1286 м), която е на около 10,5 км. Пътя дотам е по билото и върви нагоре-надолу, като точно преди хижата ще подсечем вр. Фенера. Там ще направим кратка почивка, ще пием второ кафе или „кафе с капачка” 😉 , след което, ако имаме време, може да се разходим до разкопките на Тракийската резиденция и Козя грамада, където древните са правили жертвоприношенията си. След това продължаваме в посока почивен комплекс „Бело камъне” (750 м) по много приятен черен път и вече започваме основно да спускаме около 10,5 км. След комплекса продължаваме спускането по старо шосе, което през по-голямата част е всъщност макадам в посока с. Старосел. Точно над Четиньова могила обаче ще се отклоним отново в посока север-североизток и ще поемем към с. Мътеница. Предстои ни недълго изкачване, след което има изключително вдъхновяващо спускане по уникални пътеки, пресичащи рекички и поточета, минаващи през ароматни цветни ливади, борова и смесена гора, многобройни прагове и виражи. Накрая ще финишираме на центъра на с. Мътеница (480 м) пред хоремага, където ще се възнаградим заслужено с биричка! Общата дистанция за деня е около 35 км.

Там приключваме този изключително интересен средногорски маршрут. Бусът с ремаркето ще ни чака в селото, товарим велосипедите и се отравяме към София, за да завършим това прекрасно и емоционално каране. (Ако имаме достатъчно време, може да се възползваме и от минералните басейни в гр. Хисар, така че носете си и бански 😉 )

Реклама

Желателно е всеки да е запасен с достатъчно вода и храна, тъй като пътят, по който ще караме, не минава през населени места, а на хижите не може да се разчита, че ще има друго освен супи и бира.
Маршрута е подходящ за ПОДГОТВЕНИ ПЛАНИНСКИ КОЛОЕЗДАЧИ, разполагащи с подходяща екипировка, велосипеди и умения!!!

Цена: 120 лв./човек (при група от минимум 6 човека)

• Цената включва: планински водач, транспорт София-Стрелча-с.Мътеница-София, туристически застраховки, организационни разходи, специализиран транспорт на велосипедите (ремарке и/или велобагажници), логистика в района.
• Цената не включва: нощувка в хижа „Средногорец“ (12-15 лв./легло), храна и питиета, лични разходи, наем на велосипед и екипировка.
• Всеки участник ползва собствен велосипед, каска и раница 30-40 л. В случай, че някой не разполага с подходящ планински велосипед, може да наеме такъв от организаторите (на цени от 20-55 лв. /ден в зависимост от велосипеда).

Записванията стават тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията за пътуването се счита за потвърдена с превеждане на 50% аванс по сметка на фирмата. 

За повече информация: [email protected]

https://web.facebook.com/events/173712143355948/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>