Mercedes-Benz UCI MTB World Cup 2018 | Валнорд, Андора

Поредната спирка на Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup за 2018 г. бе Валнорд, Андора. Мястото е сред любимите на DH феновете, но в случая имаше стартове и в другите две дисциплини – ХСО и ХСС.


ХСС

Състезанията започнаха в петък с вече добре познатата дисциплина ХС Short-track, при която топ 40 от мъжете и жените се състезават по кратко трасе в рамките на около 20 минути – изключително интензивна надпревара и много интересна за публиката. След като в ХСО старта във Вал ди Соле Аника Лангвад (Specialized) контузи китката си, във Валнорд тя караше, но за пръв път през този сезон отстъпи първото място на Алесандра Келер (Thomus-RN Racing), докато при мъжете Енрике Авансини (Cannondale Factory) не просто победи, но бе и първият бразилец, постигнал победа в СК в някоя от дисциплините.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1W6CZQHC52111/xcc-short-track-en-vallnord.

DHI

При съвместителство на дисциплините денят за спускане е събота.

При жените Тане Сийгрейв (Transition Bikes MUC-Off) за трети път тази година постигна победата и остави зад себе си водачката във временното класиране Рейчъл Атертън (Trek Factory), която за момент изпусна трасето и спря, и Трейси Хана (Polygon UR). И макар че заради дисквалификацията в Леоганг Сийгрейв все още изостава в ранглистата, тя вече е само на 80 т. след Рейчъл.

Видеото на UCI можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=B9oqQpuO3SY.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAKUYKD1W11/womens-dh-finals-vallnord.

При мъжете Амари Пиерон (Commencal/Vallnord) не успя да постигне историческа четвърта поредна победа – надеждите му за това бяха попарени от Лорис Вержие (Santa Cruz Syndicate), за когото това е първа и дълго чакана победа в категорията мъже елит. Трети остана Брук Макдонард (MS Mondraker), който през този сезон постига все по-добри резултати.

Във временното класиране Пиерон изглежда непоклатим с 933 т., а Вержие скочи от седма на втора позиция, но с 280 т. назад. Трети е Лори Грийнленд.

Видеото на UCI можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=IFZwGy2Q4Vw.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAKVZUW1W11/mens-dh-finals-vallnord.

Реклама

ХСО

В неделя обаче изненадите като че ли бяха най-големи. Започна се с ХС състезанието при жените, където норвежката Гун-Рита Даале Флеся (Merida Gunn-Rita) надделя над съпернички, на които би могла да бъде най-малкото кака. Това само показва, че възрастта далеч не е толкова ограничаващ фактор и мнозина си припомниха периода на доминация на Гун-Рита, когато никой не можеше да ѝ се опре. Супрелативи от типа „най-добрата ХСО състезателка в историята“ не са случайни, защото за Даале това бе 30 победа в СК. Тя и Жулен Абсалон са единствените ХС състезатели, които са постигали такъв брой победи в елитните серии. Освен това Даале подобри собствения си рекорд за най-голяма възраст, на която е спечелен кръг от СК.

Йоланда Неф (Kross Racing) завърши втора, но запазва преднината си от 117 т. във временното класиране пред Аника Лангвад.

Видеото на UCI можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=HcO-oZ_EGb8.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAKTK391W11/womens-xco-finals-vallnord.

Снимка: Age Varnal

В последния старт за деня, ХСО мъже елит, Герхард Кершбаумер (Torpado Garbogas) доказа, че отличното му представяне в предишния кръг не е било случайност. Той стана едва втория състезател в последните две години, който е успял да победи Нино Шуртер (Scott-SRAM). Второто място по никакъв начин не промени преднината на Нино във временното класиране, но той със сигурност ще се стреми към победата в следващия кръг, защото тя не само може да бетонира първото му място за сезона, но и да го направи третия състезател в „клуба с 30 победи“.

Видеото на UCI можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=CTtybJbTGlY.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAKUCGS1W11/mens-xco-finals-vallnord.

Пълните класирания във всички дисциплини може да намерите на адрес http://www.uci.ch/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>