Магазини Велозона представят: Kellys 2018

Kellys е производител на велосипеди от Словакия, който вече има повече от 25 години история зад гърба си. Компанията е създадена от двама братя – Петер и Брано Дивинец, които на млади години откриват удоволствието и свободата от карането на планински велосипед и решават, че искат да свържат живота си с байковете и да споделят страстта си с повече хора. Успехът на родна земя идва бързо, може би защото братята улучили добре времето за подобен бизнес, което дава възможност на компанията да се разрасне и да започне да прилага собствени разработки и иновации. По този начин Kellys постепенно си създава има на първокачестнен производител, който не отстъпва на най-именитите в бранша, но с цени, които са по-достъпни.   Днес с тази марка са продадени хиляди и хиляди велосипеди, които се дистрибутират в повече от 35 държави по света. Сред тях е и България – тук можете да намерите продуктите на Kellys в магазини Велозона.


В следващите редове ви представяме три от най-популярните (а също и обновени за 2018 г.) модели на този словашки производител.

NOID

Много може да се каже за DH модела на Kellys, който е съвсем нов за 2018 г. Вижда се ясно, че той е от байковете, за които човек от пръв поглед си казва „Уаау, какво пък е това?“. Странно изглеждащата конструкция на окачването всъщност не е чак толкова различна (освен визуално) – казано най-просто, планките, към които се захваща задният амортисьор откъм рамката, не са заварени за долната или горната тръба, а са монтирани с по два болта от всяка страна към „клетката“ под седалковата тръба, през която минава и задният амортисьор (това разполага голяма част от теглото на рамката централно и ниско за подобряване на стабилността).

По този начин те позволяват и промяна на геометрията – в отворите за монтаж има допълнителни вложки, чрез които можете да премествате точката на захват на шока по-напред или по-назад и това влияе върху челния ъгъл и височината на средното движение. Челната тръба1.5 е напълно подготвена и за монтиране на чашки с променлив ъгъл. Геометрията може да бъде изменяна в още един аспект – чрез преместване на ушите за задната ос напред или назад променяте междуосието и дължината на задницата. Kellys наричат всички тези детайли Vario Geometry System и това дава възможност на потребителите да настроят байка перфектно за предпочитанията си или да го променят с оглед на различни терени и условия за каране.

Кинематиката на задното окачване е с виртуална опорна точка, което е позволило на инженерите на компанията да го проектират за максимална отзивчивост и без негативни ефекти от работата на спирачките или на задвижването. Kellys твърдят, че окачването, наречено от тях Think Link, работи без никакво съществено „удължаване на веригата“, поради което липсва и т.нар. ритане на педалите. Ходът на задната ос е 205 мм.

Рамката е за 27.5-цолови колела, отзад е с проходна ос 150х12 мм, окабеляването е вътрешно, средното движение е PressFit, има и накрайници ISCG05 – все неща, които е нормално да очакваме при висок клас велосипед за спускане.

NOID се предлага в две разновидности:

NOID 90 e с вилка Rock Shox Boxxer Team и заден амортисьор Rock Shox Super Deluxe Coil RC, а скоростната система и спирачките са Shimano Saint. Цената за България е 5999 лв., а пълната окомплектовка можете да видите тук: http://www.velozona-bg.com/shop/NOID%2090-18?search=noid.

NOID 70 e с вилка Rock Shox Boxxer RC и заден амортисьор Rock Shox Super Deluxe Coil R, скоростната система и спирачките са Shimano Zee, а цената за България е 4999 лв. Пълната окомплектовка можете да видите тук: http://www.velozona-bg.com/shop/NOID%2070%20-18?search=noid.


SWAG

2018 г. бележи новото поколение и на ендуро модела SWAG, който е с 27.5-цолови колела и 165 мм ход на окачването, което и тук е Think Link, т.е. кинематиката е с виртуална опорна точка и е изчислена изцяло за нуждите на ендуро карането с добра ефективност при педалиране и отзивчива и независима работа при спускане.

Детайлите по рамката също са в пълно съзвучие с актуалните тенденции – като се започне от метричния размер на задния амортисьор, Boost проходна ос отзад (148х12 мм), PressFit средно движение, конедовидна челна тръба, вътрешно окабеляване и т.н.

Същото може да се каже и за геометрията – просторен, сравнително дълъг преден триъгълник; челен ъгъл 65.5°, седалков ъгъл 74°.

SWAG се предлага в няколко варианта, като тук ви представяме два от тях:

SWAG 30 е средното ниво на оборудване и включва вилка Rock Shox Yari RC, заден амортисьор Rock Shox Deluxe RT, скоростна система 1х11 и спирачки Shimano SLX и периферни компоненти Race Face и KLS. Цената му е 3999 лв. Пълната окомплектовка можете да видите тук: http://www.velozona-bg.com/shop/SWAG%2030%20-18?search=swag.

SWAG 10 e още по-достъпен – 3299 лв. Срещу това получавате вилка SR Suntour Aion, заден амортисьор Rock Shox Deluxe RT, скоростна система Sram NX 1х11, спирачки Shimano М425 и периферни компоненти Race Face и KLS. Можете да го разгледате с пълното оборудване тук: http://www.velozona-bg.com/shop/Swag%2010%20-18?search=swag.


TYKE

Този модел вече се предлага както във варианти с 27.5, така и с по-големите 29-цолови колела. Той е от типа ХС/АМ, т.е. с ниско тегло, 120 мм ход на окачването и геометрия, която в по-голяма степен е оптимизирана за педалиране, изкачване и дълги преходи, но без да прави байка неудобен при спусканията. Всичко това се вижда ясно от данните в таблицата долу, която е за 29-цоловата рамка, но единствената разлика при моделите 27.5 е по-късия заден триъгълник (435 вместо 450 мм). 

Рамките са с еднаква конструкция и окачване – системата е четиризвенна и е оптимизирана за ефективно педалиране, но и за добро оползотворяване на тези 120 мм при задната ос, които са напълно достатъчни за терени с лека и средна трудност, пък дори и за по-техничните пътеки, ако човек знае как да ги атакува. Има все пак и някои дребни разлики в детайлите – например 29-цоловата рамка е с проходна ос Boost 148х12 мм, докато при 27.5 е 142х12 мм.

TYKE 30 е средното ниво на оборудване `(цена 2999 лв.) с окачване от Rock Shox (вилка Recon RL и заден амортисьор Monarch RL), задвижване Shimano SLX/XT с 2х11 предавки и спирачки Shimano M445. Във вариант с 27.5 колела можете да го видите тук: http://www.velozona-bg.com/shop/TYKE%2030%2027.5%2018?search=tyke.

TYKE 10 е с вилка SR Suntour XCR LOR, заден амортисьор Rock Shox Monarch R, задвижване Shimano Deore (2х10 предавки) и спирачки Shimano M365. Цената му е 2599 лв., а с 29-цолови колела можете да го купите тук: http://www.velozona-bg.com/shop/TYKE%2010%2029-18?search=tyke.


Тези модели, както и другите велосипеди на Kellys, могат да бъдат разгледани на живо в реалните магазини на Велозона в страната.

http://www.velozona-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>