Biking Tours | Вело уикенд Белмекен | 11-12 август 2018

В най-горещата част от лятото Biking Tours ви канят на един високопланиски панорамен преход в района около яз. Белмекен.

ПРОГРАМА

Ден 1, 11.08.2018 г.
10:30 ч. Срещата е на паркинга на Юндола.
GPS координати на обекта: 42.063163, 23.854702

Когато групата се събере, качваме се на велосипедите и поемаме по асфалтовия път към язовир Белмекен. Наслаждаваме се на красивия високопланински път, изпълнен с множество диви цветя, горски плодове и красиви чешми. След около 10 км достигаме х. „Христо Смирненски“, където ще отседнем за обяд и БИРА. След обяда отново продължаваме по същия красив път, за да достигнем контра стената на яз. Белмекен, намираща се на 17 км от началната ни точка. От това място се отклоняваме по черен път югозападно от язовира, за да направим неговата пълна обиколка. Достигайки до стената, караме по почвен път покрай едноименния язовир, наслаждавайки се на бреговете, водата и величествения връх Белмекен, който се издига над язовира. След като достигнем същинската стена на язовира, минаваме под нея и довършваме обиколката си по асфалтов път, който отново ще ни изведе на контра стената, откъдето ще се любуваме на страхотните гледки към Рила, Пирин и западните части на Родопа планина. От тази точка караме още 2-3 км, за да достигнем в близост до спортното градче, където на удобно за това място ще си направим бивак и ще нощуваме на палатки!

Ето и данните от GPS-а за днешния ден:
31 км с денивелация +807 м; -237 м. Очаквано време за преминаване 3-4 часа.
Вода по маршрута има на много места.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2, 12.08.2018 г.

Когато групата е готова, ще тръгнем отново на преход, за да се насладим на красиви местности, реки, поляни и пътеки. Ще караме по добре утъпкан и маркиран път в посока х. „Грънчар“. От този път ще се отделим след 10-ина километра или час-два каране, за да се впуснем в истинска планинска авантюра по разнообразен черен път между реките Леевещица и Черна Места. Преминавайки през интересни за каране терени, ще достигнем голям разклон на основният ни път, откъдето ще се отделим, за да хвърлим поглед на още едно уникално място – Софан дере, което ще ни издигне нависоко, за да продължим с наслаждаването на гледките. Преминавайки през река Софан в плитката ѝ част, се издигаме още малко по горски път, за да достигнем едно от съседните била на Рила, откъдето ще може да видим като на картинка селата Смолево, Пашови и други, които се намират в Родопа планина. Ще продължим да караме по черен път, който минава през местност Манашица и ще ни изведе отново на асфалтовия път Юндола-Белмекен, за да се върнем на изходна точка.

Днешното каране е също около 35-38 км. Очаквано време за преминаване 3-5 ч.
Денивелацията е подобна на първия ден.
Вода по маршрута има на две места!

Реклама

Определяме този маршрут, като изключително приятен и красив, подходящ за начинаещи планински велосипедисти със средна физическа подготовка.
В маршрута няма силно технични и трудни участъци.
––––––––––––––––––––––––––––-
Нощувки: 
Спим на палатки в района на спортното градче на удобно за целта място!
––––––––––––––––––––––––––––-
Храна: 
Първия ден ще обядваме на хижа „Хр. Смирненски“ (супи, скара, аламинути).
За вечеря може всеки да си носи или да си поръчаме в близката база да ни приготвят храна. 
Закуската ще трябва всеки да си я предвиди, а ако има желаещи, може да закусваме приготвена храна в близка база до бивака!
––––––––––––––––––––––––––––
Организационната такса за събитието е 50 лв. и включва водач/и, застраховка злополука, както и съпътстващ транспорт за багажа, палатките, храната и екипировката. 
Имаме възможност да подсигурим транспорт за хора и велосипеди от София до Юндола и обратно, като цената за транспорта е 20 лв. в двете посоки! 
Може да заплатите в брой или по банка!
––––––––––––––––––––––––––––––
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Записването става на e-mail: [email protected] / тел. 0888881245 – Нено Делирадев или 0889431116 – Йорданка Делирадева / [email protected]
Краен срок за записване 05.08.2018 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален телефон.

Очакваме Ви!

https://web.facebook.com/events/196394360993682/