Пампорово байк фест 2018 | Детско състезание по спускане – репортаж

Да караш по мокрите корени на трасето „Малина“ със сигурност е вълнуващо като усещане и точно пред това бяха изправени подрастващите състезатели в събота (23 юни) в първия старт от Пампорово байк фест 2018. Когато пристигнах в курорта в петък вечерта, поредният юнски дъжд тъкмо бе отминал и след хладната нощ в събота трасетата бяха доволно хлъзгави, особено това, по което трябваше да карат децата и младежите.


Всъщност за детския старт организаторите бяха комбинирали горната част на „Малина“-та с трасето за форкрос, така че имаше добро разнообразие от терен и препятствия, по които участниците хем да трупат опит, хем да показват смелост и умения.

Състезанието бе втори кръг от Българските детски серии и е приятно да виждаме все повече състезатели в тези възрастови групи. Над 40 бяха в този старт, разделени в три възрастови групи – 10-12, 13-14 и 15-16 години. Заради различията в ръста обаче по време на тренировките бе много трудно да се разбере кой в коя група е – само участниците в първата се разпознаваха по-лесно по това, че велосипедите обикновено им бяха големи.

Това очевидно несъответствие между телосложение и размер на рамката никак не попречи на Енчо Янков да завърши успешно. По всичко личи, че той уверено е тръгнал по стъпките на сестра си Изабела, която пък победи при жените на следващия ден.

Децата в първата група все още нямаха експлозивната сила на батковците, но със сигурност имаха същото желание да натискат педалите още от старта, за да спечелят всяка възможна секунда, преди да се срещнат с коварните корени в гората. Теодор Василев завърши на второ място, а най-бърз сред 10-12 годишните бе Мартин Янков.

При следващата група участниците бяха доста повече и при някои от тях се личеше, че вече имат доста опит и трасето не ги затруднява особено. Най-бърз в тази категория бе Димитър Мазнейков, който вече е добре познато име по трасетата ни за спускане, но с малко изоставане зад него завърши и Иван Коцев.

Реклама

Сред най-големите имаше вече утвърдени състезатели, което личеше най-вече по карането им. Тук преминаванията през корените бяха доста по-леки и игриви, на скорост и с доста увереност. 

Фаворити в групата изглеждаха Йордан Анчев от българска страна и Александрос Топкароглу от гръцка. Успехите на Данчо са добре познати на редовните ни читатели, но и гръцкият младеж караше изключително красиво и бързо. Именно той даде най-доброто време във финалното спускане, а Анчев остана втори, но само за да „скрие шапката“ на всички в неделя по далеч по-трудното и тежко трасе в DHI състезанието.

Вече е качен и албумът ни със снимки от детското състезание, можете да го разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/pamporovo-bike-fest-2018-kids-dh.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>