Пампорово байк фест 2018 | 4Х състезание – класиране и кратък репортаж

Трасето за форкрос (4Х) в Пампорово, което в момента май е единственото отворено/работещо в България за тази дисциплина, прие за пореден път двайсетина състезатели в рамките на Пампорово байк фест 2018. Традиционно (и поради липса на други стартове в дисциплината) това състезание е и Национален шампионат.

През 2018 г. за първи път имаше категория юноши, в която стартираха седем участници. Това може би е обнадеждаващо, макар все още да сме много, много далеч от популярността, която този интересен формат заслужава… но както и да е, с тази болна тема ще спра дотук. 🙂

Интересното е, че точно при младежите – още в първите метри на първия кръг – видяхме едно от най-атрактивните падания, което за жалост изпрати Мартин Христов директно към малкия финал, където той бе отчетливо най-бърз и печели петото място. На шесто и седмо останаха Петър Стоянов и Дориян Марков.

В големия финал най-бърз бе Стефан Астаджов, следван от Николай Желев, Павлин Маринов и Виктор Маринов.

При мъжете квалификация преминаха 16 състезатели, което бе достатъчно за образуване на четири стартови реда. За жалост няколко човека се отказаха преди финала, така че вместо по четирима, в първия рунд във всяка група стартираха по трима.

Фаворитите се очертаха още в тези първи спускания и бяха затвърдени във втория кръг, като до финала достигнаха четирима състезатели. Румънецът Богдан Бондор видимо надделяваше над българските си съперници при всяка гонка, включително и във финалния рунд, където в средата на трасето вече се бе откъснал доста напред.

Реклама

Изненадата в това състезание бе Иван Кобуров, който е един от обещаващите млади спускачи, но се оказа, че има добри заложби и във форкроса. Ванката не само достигна финала, но дори се движеше на втора позиция след Бондор. Богатият опит на Димитър Мънев обаче му помогна във втората половина на трасето да изпревари Кобуров и да завърши на второ място, което го прави и национален шампион по форкрос. Четвърти, доколкото разбрах – след падане, остана Никола Христов.

Изобщо, може да се каже, че форкросът както винаги предложи добро зрелище, макар и при камарен състав на участници и публика.

Пълното класиране при мъжете изглежда така:

Очаквайте в следващите дни още снимки в галерията на МТБ-БГ!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>