100 махали, 5 бири и 1 халва | 26-29 юли 2018

В края на юли ще направим една панорамна велообиколка на любимите Северозападни Родопи. Ще стартираме от Юндола и в рамките на три дни ще се опитаме да обходим голяма част от живописните селца и махали, накацали по склоновете на планината. Ето и подробности:

ПРОГРАМА

Ден 0 (26.07). Вечерта на този ден се събираме на палатков лагер в курорта Юндола. Ако не ви е възможно да пътувате този ден, може да се присъедините и сутринта на следващия (27.07). Възможно е и настаняване на закрито.

Ден 1 (27.07). Юндола – Бунцево. Започваме в 10:00 часа, насочвайки се по шосето за Аврамово. Скоро след като напуснем Юндола, се отбиваме по старата пътека, водеща до Аврамово през село Пашово. За около час достигаме Аврамовата седловина и поемаме по познатия от предишни карания билен път към Велийца. След около два километра напускаме билния път и се спускаме към село Смолево, където ще направим кратка почивка за бира и вафли. От Смолево продължаваме към Бел Камен и Конарско, минавайки през няколко махали, а привечер пристигаме в Бунцево, където оставаме за нощувка. Общо за деня: около 25 км.

Ден 2 (28.07).
Бунцево – Гарван. Започваме деня с изкачване от Бунцево към билото и Кавунтепе. След като излезем на билото, поемаме на запад, за да достигнем височината Бельова планина (1688 м). Следва спускане към махалите около Гълъбово и оттам по панорамното било слизаме до Краище, където правим задължителна спирка за кИфтета. От Краище продължаваме към Елешница, пресичайки няколко възвишения и дерета. В последния етап за деня се изкачваме по шосето, следящо долината на река Златарица. Постепенно набираме височина и след около 15 км достигаме изолираната, но красива махала Гарван. Тук оставаме за нощувка на палатков лагер. Общо за деня: 44 км, 1700 нагоре и 1700 надолу.

Ден 3 (29.07). Гарван – Юндола. От Гарван продължаваме към главното Велийшко-Виденишко било. За около час достигаме Златарица (Кьорава махала) – известно с красивата гледка към Пирин. От Кьорава махала продължаваме по билото до малката махаличка Бозевци, след което се спускаме за кратко към горното поречие на река Аландере. Следва изкачване към Шондрова махала и ново спускане, което ни отвежда до Кръстава. Тук правим обедна почивка, след което продължаваме със спускане към махала Крантиите и село Цветино. В последната част от деня имаме качване до село Света Петка, откъдето по шосето достигаме до Юндола, където карането приключва.

Реклама

УСЛОВИЯ

Транспорт – до Юндола пътуваме самостоятелно. Колите ще бъдат паркирани там по време на карането. Както обикновено, ще имаме поддържащ транспорт, който ще пренася багажа и ще пазарува храна.

Настаняване – предвидено е основно нощуване на палатки. Възможност за настаняване на закрито има на Юндола (ден 0) и в Бунцево (ден 1 – до 8 души). 

Храна – на Юндола и в Бунцево (рибарника) ще можем да вечеряме и закусваме на кръчма. За нощувката на Гарван ще си поръчаме храна по поддържащия транспорт. 

Такса за участие – 90 лв. Таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка злополука. 

Записване – чрез заявка на [email protected] до 20.07.2018. Въпроси можете да отправяте и на 0885 184 342 – Васил Тодев

https://www.facebook.com/events/201166024046371/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>