Specialized Chisel – алуминиев байк с възможностите на карбонов

Вече караш сериозно и изпреварваш възможностите на велосипеда си? Искаш да пробваш байк със състезателни характеристики от истинска премиум марка, но все пак имаш лимитиран бюджет?  Specialized имат точното предложение – Chisel притежава състезателни гени и агресивна геометрия на рамката, супер технологията D’aluisio Smartweld и висок клас компоненти.


Още на чертожната дъска инженерите от Specialized залагат на състезателно ориентирана концепция, която да даде на колелото нужната скорост и повратливост, която се търси в XC сегмента. Доказателство за това е, че като основа е използвана платформата на карбоновия Specialized Epic – многократен победител в световни XC серии.

За да си представите колко сериозно се разработват колелата на Specialized, ще споменем, че това е първият производител на велосипеди, който използва въздушен тунел за оптимизиране на формите и намаляване на въздушното съпротивление. И то в партньорство не с кого да е, а с McLaren. Вече сте наясно за какъв клас говорим.

„Когато караш Chisel постоянно трябва да си напомняш, че това е алуминиев велосипед, защото колелото чудовищно напомня на много по-скъпите си карбонови събратя!“

Specialized създават Chisel с цел да предложат по-достъпен байк, който да бъде конкурентоспособен в Cross-Country участъците, каквито преобладават при планинското колоездене. Байкът е особено подходящ за множеството така популярни в България XC състезания като Витоша 100, Байк за Чепън, Спици и бодли, Байканджии, XCO сериите и др.

Предлага се в мъжки и дамски вариант, но може да се нарече и унисекс, тъй като двата са идентични като геометрия – разликата е в размера на рамката, лапата и седалката.

Геометрия и рамка

Като говорим за геометрия, рамката на Chisel споделя тази на големия си брат Epic, но е изработена по специалната технология D’aluisio Smartweld за свързване на тръбите, което го прави уникален алуминиев байк (М5 алуминиева сплав) – абсолютно конкурентен на по-скъпите карбонови модели. Благодарение на уникалната технологична иновация на американците, рамката тежи забележителните 1350 грама!

Окабеляването е вътрешно, запазвайки изчистения външен вид и предпазвайки от кал и срязвания. Помислено е разбира се и за Dropper кол за седалка. За повече здравина и ефективност е използвана ос 12х148 мм. Средното движение тип BSA, сходен с така наречения „италиански тип“, гарантира здравина и по-малко износване от еквивалентните Pressfit например.

Окачване

И двете версии на колелото Comp и Expert са с вилки Rockshox и проходна ос 15 мм. Ходът им е 100 мм с изключение на най-малкия размер S, където е 90 мм с цел запазване на оптимална геометрия на колелото. Версията Comp идва с новия RockShox Judy RL Solo Air с реглаж на Rebound и заключване с възможност за монтиране на дистанционен контрол от кормилото на по-късен етап. Емблематичната RockShox Reba RL 29 Solo Air се грижи за оптималното движение на Expert версията – 32 мм горни тръби гарантират здравина и предвидимост при неравностите.

Окомплектовка

Гамата на Chisel предлага три типа задвижване – при Comp e 2×10 на Shimano в комбинация от XT и Deore части. Това дава широк избор от предавки и лесно справяне с всеки наклон. Хидравличните дискови спирачки са MT500 отново на Shimano със 180 и 160 мм ротори, даващи предостатъчна спирачна сила за това леко колело.

При Expert версията нещата са поверени на SRAM GX 1×11 с касета 10-42 зъба. Тази концепция улеснява смяната на предавките, като се разчита само на една команда и спестява доста тегло. 
SRAM Level TL дисковите спирачки предлагат фина настройка, а роторите с размери 180 и 160 мм осигуряват стабилно спиране на сухо и мокро.
Другата опция е скоростна система на Shimano 2×11 с компоненти XT и SLX и спирачки MT500.

Гуми

29-цоловине колела вече са се доказали като предпочитан избор в състезанията от XC сериите благодарение на по-доброто запазване на инерцията и по-добрите възможности при преминаване на големи неравности. 2.3-инчовата широчина на предните Specialized Fast Trak дават достатъчно стабилност в завоите, а задните 2.1-инчови нужното сцепление.

Цветове и цени

Chisel Comp с цена от 2799 лв.

Chisel Expert с цена от 3499 лв.

Дамски Chisel Comp с цена от 2799 лв.

Дамски Chisel Expert с цена от 3499 лв.

Купи онлайн или тествай Specialized Chisel и вземи на изплащане на място в 10 магазина:

  1. София, жк. Гоце Делчев, бул. България №55-57
  2. София, жк. Редута, ул. Живко Николов №41
  3. София, жк. Младост 1, бл 1а.
  4. София, жк. Лозенец, ул. Богатица №20
  5. София, жк. Люлин 7, бул.Джавахарлал Неру, бл.752
  6. София, жк. Лагера, бул. Цар Борис III №100
  7. София, жк. Овча Купел 1, бул.Президент Линкълн, бл.107
  8. София, жк. Изток, ул.Райко Алексиев №3
  9. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 25
  10. Бургас, ул. Цар Симеон 102
Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>