Родопски мехлем – чист, без подправки | 11-15 юли 2018

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и подробности:

ПРОГРАМА

Ден 1 (11.07). С организиран транспорт пътуваме от София до местността Картала над Батак (около 3 часа). Тук започва нашето родопско пътешествие. Насочваме се на юг и по макадамов път достигаме местността Беглика, разположена в източното подножие на връх Сютка. Продължаваме на запад, следвайки камионен път по течението на река Суйсуза. Рекичката се провира с множество меандри през поляните, а местността е изключително живописна. Постепенно се изкачваме до седловината Казармите, която е и вододел между реките Суйсуза, Черно дере и Рибна река. Оттук по долината на Черно дере за около час се спускаме до язовир „Голям Беглик“ и местността Чатъма, където оставаме за нощувка. Общо за деня: около 30 км, 600 м нагоре, 730 м надолу. Нощуваме на палатки.

Ден 2 (12.07). От Чатъма продължаваме нашето пътешствие с каяци през водите на язовир „Голям Беглик“. Курсът ни минава в близост до южния бряг на езерото и двата острова. След около два часа достигаме югоизточния бряг, където изваждаме лодките на сушата и продължаваме пеш. Оттук до язовир „Широка поляна“ ходим (с пътека или без) през хубава смърчова гора в подножието на връх Студенец. След нови два часа достигаме до магазина на Широка поляна и спираме за заслужена почивка и студена бира. Следобед продължаваме с каяците, но този път във водите на живописния язовир „Широка поляна“. Движим се в близост до северния бряг и любопитно надничаме в красивите заливчета. Привечер достигаме мястото за лагера – местността Кавалтепе, разположена в югоизточния край на язовира. Нощуваме на палатки. Общо за деня: Около 15 км, 230 м нагоре, 220 м надолу.

Ден 3 (13.07.). Отново сме на колела. Този път продължаваме в северна посока, следвайки горски път към язовир „Тошков чарк“. В началото пътят следи брега на язовира, след което постепенно се изкачва до живописната местност Малка Дженевра. Оттук следва спускане до Тошков чарк, където спираме за кратка почивка. Продължаваме на север и постепенно се изкачваме до местността Снежана и едноименното горско стопанство. Тук се отделяме от шосето и тръгваме нагоре срещу течението на Томофилевото дере. Навлизаме в стара смърчова гора, която на места се отваря за китни поляни. Изкачването ни отвежда до основното било на Баташка планина, а оттам и до просторните поляни под връх Баташки Снежник. Тук оставяме колелата и пеш се изкачваме до най-високата точка (2082 м н.в.), откъдето се наслаждаваме на прекрасна панорама във всички посоки. Продължаваме с колелата в южна посока, спускайки се към закътаната в подножието на върха местност Кьошка. Тук правим лагера си за тази вечер. Общо за деня: 34 км, 1150 м нагоре, 1060 м надолу.

Ден 4 (14.07). От Кьошка ще продължим пеш към една слабо посещавана, но очарователна част на Родопите. Отначало се изкачваме леко до района на връх Късбунар (Момин кладенец), където се отбиваме от шосето и по черен път поемаме на юг към загадъчната Шанкая. След около час достигаме това интересно място, разположено високо над долината на река Гашня. Скалата е кацнала на едно възвишение, а от върха ѝ се открива прекрасна панорама към поречието на Въча, Чернатица, Персенската верика и първенеца на Родопите – връх Перелик. След като се насладим на хубавата гледка и по преценка на водачите на групата можем да се спуснем до скалистото поречие на Гашня до местността Хаджийски чарк, откъдето продължаваме към целта за деня – село Селча. Нощуваме на палатки на панорамната площадка под селото. Общо за деня: около 18 км, 510 м  нагоре, 1050 м  надолу.

Ден 5 (15.07). И последният ден на приключението ни е предвиден за колоездене. От Селча поемаме на север до стар коларски път, който подсича склоновете на планината и за около час и половина достигаме до китното село Фотиново. Тук правим кратка почивка, след което продължаваме на север и отново по горски път се придвижваме до село Равногор, разположено сред обширна заравненост в северната част на планината. Според състоянието на групата и по преценка на водачите от Равногор можем да се спуснем до Брацигово по асфалтовото шосе или да изберем посещение на панорамните Бекови скали и спускане по горски пътища. Финала на пътешествието е в Брацигово, откъдето пътуваме с организиран транспорт обратно за София.

Реклама

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Транспорт – транспортът от София до началната и от крайната точка на пътуването е подсигурен. По време на самото пътуване ще имаме поддържащ транспорт, който ще пренася основния ни багаж и ще ни снабдява с провизии.

Храна и настаняване – храната по време на пътуването (закуска, сандвичи за обяд и вечеря) ще бъде приготвяна от нашия екип. Настаняването е на палатки. Ако нямате собствена палатка, ние можем да ви подсигурим. 

Специализирана екипировка – ние подсигуряваме каяци и съответните аксесоари. При нужда, можем да подсигурим и велосипед под наем (20 лв./ден).

Такса за участие – 360 лв. Таксата включва транспорт, храна, ползване на каяци, водачи, застраховка.

Размер на групата – минималния брой участници за осъществяване на програмата при споменатите параметри е 8 души. Максималният – 12 души.

Водачи – Евгени Монов и Димитър Грозданов

Записване – записвания за програмата се приемат на [email protected] до 29.06.2018 или до запълване на групата. Въпроси и уточнения – 0885 184 342 – Васил Тодев

https://web.facebook.com/events/2107730769497734/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>