Рудопия 2018 – от 23 юни до 1 юли

Само няколко дни остават до крайния срок за записване за едно от най-популярните събития на Байкария, което ще ви преведе в рамките на девет дни от единия до другия край на Родопите.

Още един ден е зад гърба ни. Слънцето ни изгаря с последните си лъчи. Арда шумно си проправя път през скалите към Маджарово. Вече осем дни караме през Родопите. Промъкнахме се през долината на Лепеница и под носа на Сютка, окъпахме се на Беглика и крадешком минахме границата, спуснахме се в Триград, изкатерихме се до Чаирите, пихме по една малка мугленска и продължихме нататък. Минахме през Преспа и ни стана топло, спуснахме се в Арда, а тютюна се опичаше. А шарани, шарани подскачат и сами се подпържват със чесън. Лешоядите тихо завиждат, а в Мезек щурците не спират. И така нататък. Този юни, Родопите, звездите и всичко останало. Ето и подробности:

Ден 1. (23.06)
Велинград – Беглика. Пътуваме до Велинград със собствен или обществен транспорт. Началото на карането е в 10:00 часа. От Велинград, следвайки долината на река Лепеница, навлизаме в дебрите на Баташка планина. Изкачваме седловината Чемериков чаир и се спускаме в долината на река Семиза, по която достигаме до местността Беглика. Прехвърляме още едно било и достигаме бреговете на язовир Голям Беглик и местността Чатъма, където оставаме за нощувка. Общо за деня – около 40 км, 1400 м нагоре, 600 м надолу.

Ден 2. (24.06)
Беглика – Буйново. Навлизаме в сърцевината на Западни Родопи. От Чатъма се насочваме към местността Лонгурлии – живописни поляни, разположени в горното течение на река Караджадере. Следваме течението на реката в южна посока, докато достигнем село Змеица, където правим дълга обедна почивка за сладолед и бира. Следобед продължаваме в южна посока срещу течението на река Бели Дунав. Постепенно набираме височина и достигаме малко езеро, в чиято околност се е намирала бившата 14-а застава. Още малко изкачване и достигаме местността Врътките, откъдето се открива хубава гледка към централната част на планината и връх Перелик. Завършваме деня с хубаво спускане към село Буйново, където оставаме за нощувка.
Общо за деня – около 50 км, 1400 м нагоре, 1600 м надолу. 

Ден 3. (25.06)
Буйново – Мугла. От Буйново караме в южна посока към границата с Гърция. Минаваме през село Кожари и се изкачваме до седловината, наречена “Портата”. Следва спускане към село Водни пад и оттам по живописната долина на Триградска река достигаме едноименното село. Правим кратка почивка в Триград, след което продължаваме към красивата местност Чаирски езера, където ще спрем, за да се подкрепим с домашно кисело мляко и мед, приготвени от любезните домакини. Още малко изкачване и достигаме билото над село Мугла – оттук се открива прекрасна панорама към закътаното родопско село, заобиколено от хубави гори и китни пасища. Оставаме за нощувка в Мугла. Общо за деня – около 35 км, 1450 м нагоре, 1450 м надолу.

Ден 4. (26.06)
Мугла – Момина вода. Започваме деня с изкачване от село Мугла по склоновете на Широколъшкия карлък. Пътят минава през красиви поляни, които по това време на годината са покрити с дъхави билки. Постепенно достигаме седловината Помакгедик, разделяща Перелишкия дял от Мурсалица. Продължаваме на изток по т.нар. “панорамен път”, подсичащ северните склонове на Перелишката верига. Следва дълга поредица от кратки спускания и изкачвания, която в крайна сметка ни отвежда до седловината Ешеккулак (Превала), през която преминава шосето Девин – Смолян. Продължаваме на изток към курорта Пампорово и в следобедните часове достигаме седловината Рожен, където правим пауза за зареждане на силите. От Рожен до финала за деня караме по шосето водещо към местността Хайдушки поляни. Нощуваме в местността Момина вода. Общо за деня – около 45 км, 2100 м нагоре, 1850 м надолу.

Ден 5. (27.06)
Момина вода – Китница (язовир “Кърджали”). В петия ден от карането ще напуснем високите Западни Родопи и ще навлезем в хълмистите области по поречието на река Арда. От Момина вода караме по билото на изток към курортната местност Хайдушки поляни. Оттук започва леко спускане в югоизточна посока, което ни извежда до билото, “заключено” между реките Малка Арда и Давидковска. Следваме това било до живописното село Кръстатица, откъдето се спускаме до Баните. Тук правим почивка за обяд, след което продължаваме с изкачване към селата Вишнево и Гълъбово, разположени високо над река Арда. Следват махалите Латинка и Любино, след което се спускаме към водослива на Арда и Давидковска река. В последния етап за деня караме покрай “опашката” на язовир “Кърджали” до района на село Китница, където оставаме за нощувка. Общо за деня – около 65 км, 2000 м нагоре, 3200 м надолу.

Реклама

Ден 6. (28.06)
Китница – Гняздово. От Китница продължаваме на изток по южния бряг на язовир “Кърджали”. Изкачваме се до село Сухово и отново се спускаме до язовира, за да го пресечем по въжения мост под село Дъждовница. Следва ново изкачване до Дъждовница, където ще направим почивка за бира и вафли. Продължаваме на север по тесен асфалтов път към селата Скална глава, Севдалина и Черна скала, където ще пресечем шосето Хасково – Кърджали. Продължаваме в източна посока, следвайки високата части на хълмовете, оформящи водосбора на Перперешка река до село Орешница. Там поемаме на югоизток към село Висока поляна. Спускаме се до долината на Перперешка река и за финал прехвърляме едно малко било източно от защитената местност “Юмруккая”. Финалът е в село Гняздово, разположено над северния бряг на язовир “Студен кладенец”. Общо за деня – около 52 км, 1550 м нагоре, 1620 м надолу.

Ден 7. (29.06)
Гняздово – Маджарово. През този ден ще караме по поречието на река Арда – царството на лешоядите и причудливите скални форми. От Гняздово поемаме на изток към близкото село Калоянци. Оттук на изтока следваме хубав горски път, преминаващ през рядка дъбова гора и хубави поляни. Достигаме селата Долище и Конево, откъдето завиваме на югоизток към село Светослав. Следва интересна пътечка, която ни отвежда до стената на язовир “Студен кладенец”. Тук можем да спрем за освежителна баня в един от заливите на язовира. Следобед продължаваме по поречието на Арда през селата Рабово, Странджево и Бряговец. За финал преминаваме през живописния Маджаровски пролом на река Арда. Общо за деня – около 41 км, 860 м нагоре, 950 м надолу.

Ден 8. (30.06)
Маджарово – Мезек. В последният ден от карането ще преминем през родопския дял Гората и върховете Света Марина и Шейновец. От Маджарово се насочваме по шосето към село Бориславци, изкачваме се до село Ефрем и прохода свързващ селата Орешец и Ефрем. От прохода поемаме по билото на изток като подсичаме от юг връх Света Марина и спираме за кратка обиколка на забележителността “Глухите камъни”. Продължаваме на изток, пресичаме шосето Любимец – Ивайловград и по билен път достигаме връх Шейновец (704 м н.в). За финал се спускаме до село Мезек, където карането приключва. Общо за деня – около 44 км, 900 м нагоре, 980 м надолу. 

Ден 9. (01.07)
Мезек – София.Този ден е предвиден за пътуване обратно до София. Пътуването ще се осъществи с организиран транспорт. Ако на ден 1 сте оставили автомобила си във Велинград ще съдействаме да шофьорите да стигнат дотам, за да приберат колите си. Очакван час за пристигане в София – около 16 часа.

Забележка – посочените по-горе разстояния и денивелации сана база данни от BG Mountains и са ориентировъчни, като е възможно действителните да се разминават с около 10%.

Реклама

УСЛОВИЯ

ТРАНСПОРТ – до началната точка участниците пътуват самостоятелно. Велинград се намира на около 130 км от София и 80 км от Пловдив. Можете да пътувате с личен автомобил, който да остане на паркинг във Велинград, с автобус или влак от София или Пловдив (ако изберете този вариант се налага да пристигнете предната вечер във Велинград). По време на самото каране ще имаме съпътстващ транспорт, който ще превозва багажа и на който ще можем да поръчваме храна. От крайната точка ще има организиран транспорт за хора и колела, който ще се движи по маршрут Маджарово – Хасково – Пловдив (Велинград) – София.

НАСТАНЯВАНЕ – По време на карането ще нощуваме на палатки. Настаняване в къща за гости / малък хотел ще е възможно в:

– Ден 1 – ГЦ “Чатъма”
– Ден 2 – къща за гости “Орлец” – Буйново
– Ден 3 – къща за гости “Мугла” – Мугла
– Ден 4 – вила “Такови” – местност Момина вода
– Ден 5 – вила “Белеца” – язовир “Кърджали”
– Ден 6 – къща за гости “Бягство при езерото” – Гняздово
– Ден 7 – Маджарово
– Ден 8 – Мезек

Цените за настаняване в посочените места варират между 15 – 20 лв. 
За да си запазите място за нощувка е необходимо да ни уведомите за конкретните места, на които искате да нощувате не по-късно от 05.06.2018 на [email protected]

ХРАНА – участниците сами осигуряват храната си по време на карането. Ресторантчета и кръчмички има на доста места по трасето. Със сигурност ще можем да поръчваме храна на поддържащия транспорт, който ще минава през по-големи населени места.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ – 360 лв. Таксата включва поддържащ транспорт, организиран транспорт от Мезек до София, водачи, застраховка „Злополука“. Таксата е валидна при група от минимум 10 участника.

ЗАПИСВАНЕ – Въпроси и коментари можете да отправяте на [email protected] или на 0885 184 342 (Васил Тодев). Срокът за записване е до 10.06.2018 г.

https://web.facebook.com/events/258386194728735/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>