iXS European Downhill Cup 2018 в Марибор и българското участие там

По-запалените любители на спускането знаят, че през изминалия уикенд (14-15 април) няколко български състезатели, предимно от по-младото поколение, се включиха в първия кръг от iXS European Downhill Cup, който се проведе в Марибор, Словения – любимо място на много професионални спускачи, тъй като трасето там е разнообразно, с много корени и възможни линии, а когато е и влажно, както беше в случая, става още по-трудно и предизвикателно. Това, както и ранната дата и географската близост с Лосини, Хърватия, където на 21-22 април ще бъде и първият кръг от СК, привлече доста елитни състезатели.

В тази група на най-бързите победител при мъжете стана британецът Лори Грийнленд (MS Mondraker Team), следван от Амари Пиерон (Commencal/Vallnord) и Брук Макдоналд (MS Mondraker Team). При жените най-бърза бе Мириам Никол (Commencal/Vallnord).

За нас обаче по-интересни са другите групи, в които се състезаваха и българските участници. Преди всичко можем да ги поздравим с това, че вече не се налага да ги търсим в края, а по-скоро в средата на класирането. И това е при положение, че повечето от тях са допуснали грешки при финалното си спускане.

Преди да говорим за резултати и класирания, няма да е лошо да погледнете на какво трасе се състезаваха участниците. Огледът е заснет от Брендан Феърклоф и Трой Броснан:

Впечатляващо е с каква скорост карат двамата, когато просто се возят (след спирането заради падналия участник, т.е. от средата на трасето надолу).

Впечатляващо е и това как Йордан Анчев минава през едно дере, прескачайки го точно като профитата: https://www.facebook.com/Iordan.anchev.bike/videos/2046411518904222/. Точно този участък обаче при финалното спускане се е оказал препъващ за него – задната му гума е срещнала ръба по-рано и Данчо е паднал, изгубвайки ценни секунди. Въпреки това то завърши на 14 място от 40 участници, което означава, че е напълно конкурентен в своята възрастова група. В същата категория Петър Дичев остана на 32 позиция.

Стивиан Гатев се състезаваше в групата на мъжете и там завърши на 81 място (отново в златната среда), а Павел Козарски на 133 позиция.

Най-малко бе конкуренцията за Виктория Генова, тъй като в нейната група (жени до 17 г.) имаше само една съперничка, която се оказа по-бърза.

Пълното класиране можете да видите тук: https://www.racement.com/en/Result-Finals-Maribor.

Реклама

Следващата спирка за нашите състезатели, към които ще се присъединят още хора, ще бъде в Лосини, така че очаквайте новини и оттам.

А сега продължаваме с още няколко снимки, предоставени от организаторите на iXS European Downhill Cup:


Виктория Гончева


Трой Броснан


Мириам Никол


Марк Уолас


Лори Грийнленд


Брук Макдоналд


Брендан Феърклоф

https://www.racement.com


Photos: Rick Schubert


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>