Световни ендуро серии 2018 | 2 кръг | Манизалес, Колумбия

Вторият кръг от Световните ендуро серии в Колумбия предложи на участниците цял куп нови усещания и предизвикателства. Като се започне от това, че повечето пътеки бяха в джунглата, а тренировките и състезанието и протекоха предимно в съпровод на дъжд и кал, и се стигне до нестандартния първи етап, който бе изцяло в градска среда и приличаше на по-лек вариант на състезанията по градско спускане.

Новата дестинация създаде и нови герои или поне ги представи в ново амплоа. Местната DH звезда Марсело Гутиерес Вилегас, който от години се състезава успешно и в Световната купа за отбора на Giant, реши да се пробва в ендурото и спечели споменатия първи етап, с което даде да се разбере, че в тази надпревара той ще бъде мерната единица за останалите. При жените също имаше изненада – Анеке Беертен започна най-бързо състезанието. След този късичък и оспорван първи етап победителите от Чили Сам Хил и Сесил Раванел се оказаха на незавидни позиции, но тепърва предстоеше същинското съревнование в планината, а участниците трябваше да преодолеят още седем специални етапа…

Още във втория етап обаче нещата си дойдоха на мястото – Хил и Раванел оглавиха временното класиране с добра преднина по хлъзгавото трасе. В следващите етапи те методично увеличаваха преднината си, а Сам Хил, който и друг път е доказвал, че се справя добре в калта, изглеждаше видимо по-стабилен и уверен върху платформените си педали и атакуваше агресивно дори завои, в които повечето му конкуренти откровено бедстваха.

Реклама

Междувременно шестият етап бе отменен в последния момент заради силен порой, което приближи участниците към края на тази тежка надпревара. Последният, осми етап бе най-краткият в историята на сериите – само 500 м – и не промени нищо в класирането.

Така Сесил Раванел и Сам Хил затвърдиха лидерските си позиции в класирането и напуснаха Южна Америка с увереността на победители. При мъжете Марсело Гутиерес запази втората си позиция, а трети остана Дамиен Отон, докато при жените зад Раванел се наредиха „обичайните заподозрени“ – Изабеу Кордурие и Кати Уинтън, макар че още няколко участнички записаха етапни победи.

Обичайния видеорепортаж можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=EH1aEkmCTpg, а ние продължаваме с още снимки от организаторите. 


За победителите бяха подготвени някои много специални награди.


Джош Брайсленд от време на време изненадва всички с някое добро класиране, като второ място в петия етап.


Някои участници бяха буквално възпрепятствани в някои от етапите.


Марсело Гутиерес се радваше на обилна подкрепа от местната публика в устрема си към второто място.


А пък Сам Хил се радваше на опита и уменията си в подобни трудни условия.


Изабеу Кордурие, второ място.


Кати Уинтън, трето място.


Дамиен Отон, трето място.


Photos: Kate Ball, http://www.enduroworldseries.com/


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>