Знаете ли, че не е добре да пръскате веригата върху задните венци?

Нека започна с това, че както обикновено, този съвет не е абсолютен. След малко ще стане ясно защо. Във всички случаи обаче въпросите за смазване на веригата са едни от най-често срещаните във Форума на МТБ-БГ – това е нещото, с което всеки новобранец се сблъсква още в първите дни и карания.


В настоящата статия, както е видно от заглавието, става дума за използване на смазка тип спрей, т.е. флакон, който изстрелва смазката под налягане. Може доста да се говори ЗА и Против тези смазки, но в случая това няма да е основен акцент в статията. Аз лично предпочитам течните смазки в тубичка и в много от ръководствата за смазване на верига ще намерите същия съвет. Но сега нека просто приемем, че поради една или друга причина сте се спрели на смазка тип спрей.

Една от често срещаните грешки е, че хората хващат флакона и пръскат с него обилно върху веригата и венците, надявайки се по този начин да си гарантират, че всичко е добре смазано. За съжаление в повечето случаи всичко се оказва добре омазано, а малко по-късно и доволно оцапано. 🙂

За да разберете защо такъв метод е грешен, трябва на първо място да помислите на кои места имате нужда от смазка и в какво количество. Ако веригата и венците ви са обилно омазнени, това не променя нищо в работата им, освен че по тях по-лесно ще полепва прах и мръсотия. По принцип смазочните материали в случаи като този имат две важни задачи – едната е да намаляват триенето (а оттам и износването на компонентите); другата е да отблъскват водата и евентуални други замърсители. По отношение на първата задача, би могло да се каже, че повече смазка би довела до по-малко триене. Това обаче ще е вярно не повече от един ден или дори един час – зависи от условията. Както вече казах, обилно намазаната верига и венци привличат много повече прах, този прах се смесва със смазочния материал и се превръща в една лепкава гъста субстанция, която не само, че не намалява триенето, но в някои случаи може дори да действа като допълнителен абразив. А на всичкото отгоре прави последващото почистване на компонентите истински ад! По отношение на втората задача (предпазването от вода и други агенти), много по-важно е смазката да е на точните места, а не да е в големи количества. При веригата това означава, че смазката трябва да проникне до осите/щифтовете и подвижните връзки между звената. Няма никакво значение дали веригата ще е мазна отвън, важното е да е смазана отвътре.

Заради всичко това повечето ръководства препоръчват веригата да се маже с тънък и фин слой, а ако се ползва спрей, след нанасянето му се изчаква известно време, за да проникне смазката на споменатите места, след което веригата се забърсва един или дори два пъти с парцал, за да може отвън да остане сравнително суха и чиста.

Реклама

Та да се върнем към нанасянето, т.е. към пръскането със спрея. На пазара има доста марки и модели смазки от този тип, като при някои флаконите имат доста прецизен дозатор, при други не толкова. Отделно ползването на допълнителна тръбичка (както е на снимките) помага значително за насочване на смазката в ограничен и добре прицелен периметър. Затова е трудно да правим обобщения, но в общия случай НЕ трябва да пръскате веригата от разстояние и върху венците. По този начин само ще покриете със смазка голяма площ, която после ще трябва да чистите. Освен това при пръскане със спрей в областта на венците лесно можете да напръскате (без да искате) и диска на спирачката, който е от другата страна. Затова при подобна манипулация във всички случаи е най-добре да обвиете диска с парцал или мека хартия, за да го предпазите.

За мен лично най-добре е да пръскате със спрей веригата някъде в областта между задния дерайльор и предния венец. Тогава има опасност да напръскате каплата, гумата и пода, но те се почистват лесно (разбира се, изхождам от предположението, че няма да извършвате подобна манипулация върху паркета в дневната). Освен това, ако искате да си спестите бърсане, винаги можете да застелите под велосипеда с фолио или друго предпазно средство). Пръскайки веригата в описаната зона, ще знаете, че смазката полепва само по нея, и след това е достатъчно да забършете излишъка с парцал. Може и при самото пръскане да подложите парцал под веригата, така че смазката изобщо да не достига до пода или до други компоненти – всичко зависи от това колко сте сръчни, какви подръчни средства имате и къде извършвате манипулацията.

Ако дозаторът на флакона е добър, можете за удобство да пръскате веригата и върху венците, но го правете отблизо и след предварително опаковане на диска. И все пак, колкото и да сте точни, по един-два от венците ще остане излишна смазка, която е добре после да почистите.

Надявам се, че тези няколко тънкости, които са добре познати на потребителите с повече опит, ще са полезни за хората, които все още не са толкова вещи по темата.

Снимките направих в магазин и сервиз Pave Bike Shop (FB: https://www.facebook.com/pavebikeshop/) – благодарности към Бойко Танчев за съдействието!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>