Mercedes-Benz UCI Mountain bike World Cup 2018 | Стеленбош, ЮАР

Тази година сезонът за Световната купа бе открит рано-рано, защото първият кръг бе в южното полукълбо и по-специално в ЮАР. Нещо повече – турнирът се завърна в околностите на Стеленбош, където през 1997 г. ЮАР за първи път бе домакин на състезание от такъв ранг, и точно в дисциплината ХСО.

При жените Аника Лангвад (Specialized Racing) за четвърта поредна година започна сезона с победа. През цялото състезание тя водеше битка за първото място с една много силна съперничка – Паулин Феран-Прево (Canyon Factory Racing XC). Едва в предпоследната обиколка Аника успя да се откъсне от французойката и да завърши с 13 секунди преднина. Ан Таубер (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team), която по принцип е под 23 години, реши да се състезава директно в категория елит и с третото си място доказа, че може да конкурира достойно и най-опитните състезателки.

Реклама

Същинската сензация обаче се случи при мъжете, където Нино Шуртер (Scott-SRAM MTB Racing)… не победи! След предходния сезон това изглеждаше невъзможно, невероятно, непредсказуемо, но все пак се случи. Постигна го световният шампион за 2017 г. в категория до 23 години Сам Гейз (Specialized Racing), който от началото до края караше рамо до рамо и гума в гума с швейцарското чудо, а във финалния спринт успя да надделее и да запише първата си победа в СК. Френският шампион Максим Марот (Cannondale Factory Racing XC) завърши на две секунди след лидерите.

Записи от прякото предаване по RedBull.tv:
https://www.redbull.tv/video/AP-1U6A9DS2D1W11/mens-xco-finals-stellenbosch
https://www.redbull.tv/video/AP-1U6A9E35N1W11/womens-xco-finals-stellenbosch

Класиране