Пътеките на Кападокия 2018 | 18-26 май

През 2018 планираме две посещения на Кападокия с колело – в периодите 18 – 26 Май и 12 – 20 Октомври. Посочените подробности са валидни за месец май, но съдържанието на програмата е аналогично с това за месец октомври. Всички описани по-долу карания са кръгови – започват и завършват в Гьореме – основния туристически център на Кападокия. Каранията са със средно ниво на трудност – черни пътища за изкачване към високите части на платото и технични пътеки за спускане низ каньоните. Специален гост на карането през май ще бъде Любомир Ботушаров от www.mtb-bg.com, което ще ни позволи да комбинираме каранията със заучаване и прилагане на някои основни техники за катерене и спускане по технични терени.

ПРОГРАМА

Ден 0 (18.05) Пътуваме с автобус от София до Истанбул, а рано на следващата сутрин продължаваме със самолет от Истанбул към Кайзери.

Ден 1 (19.05) От Кайзери до Гьореме пътуваме още час с малък автобус, настаняваме се в хотела, правим кратка почивка и захващаме със сглобяването на велосипедите. Следобeд правим и първо опознавателно каране в района – изкачваме се до близка панорамна точка и спускаме каньона Гьоркун дере. Привечер се прибираме в Гьореме.

Ден 2 (20.05) От Гьореме се изкачваме в южна посока и за около час достигаме района на Ючхисар (Третата крепост). Тук правим кратка почивка с възможност за разглеждане на руините, след което продължаваме със спускане по Каньона на гълъбите. Обядваме в Гьореме, а следобед имаме време за втора обиколка в района.

Ден 3 (21.05) Започваме от Гьореме с кратко изкачване в долната част на Каньона на гълъбите. Следва спускане в Каньона на любовта, което приключва в симпатично етнозаведение с хубава гледка към гордо изправените скални форми. Продължаваме на север и скоро достигаме старото село Чаушин. Тук спираме за кратко разглеждане на руините, обядваме и продължаваме с игрива пътека, спускаща се от платото. Привечер се прибираме обратно в Гьореме.

Ден 4 (22.05) Отново катерим южно от Гьореме. Достигаме района на Ибрахимпаша, откъдето започваме дълго спускане по каньона Земи. Пътеката комбинира множество виражи с малки падове и провирания през няколко тунела. Това определено е една от най-забавните пътеки в района. Приключваме спускането в близост до Музея на открито и съответно използваме тази възможност, за да обядваме или разгледаме музея. Следобед правим още една обиколка в района.

Ден 5 (23.05) В този ден се отправяме на малко по-различна разходка. С автобус пътуваме на юг към долината на Ихлара. Попът правим кратка спирка за разглеждане на Деринкую – един от известните подземни градове в района на Кападокия. Продължаваме към Ихлара, където правим двучасова разходка по протежение на едноименния каньон. В рамките на разходката ще имаме възможност да разгледаме интересни скални църкви, както и забележителността Селиме. Привечер се прибираме обратно в Гьореме.

Ден 6 (24.05) От Гьореме през Чаушин достигаме панорамната пътечка по т.нар. „балкон“. Пътечката се движи буквално на ръба на каньона и карането по нея е доста емоционално, но пък гледките във всички посоки са запомнящи се. По тази пътека достигаме т.нар. „сънсет пойнт“, откъдето правим спускане по единия от розовите каньони. При желание и възможност през този ден можем да направим още едно спускане в Каньона на любовта. 

Ден 7 (25.05) Отново се насочваме на север от Гьореме. За около 40 минути достигаме Зелве, където в скрита долина е разположен вторият музей на открито. По желание го разглеждаме или пием по кафе, след което продължаваме на север, за да достигнем подножието на платото Боздаг. Следва сравнително стръмно, но кратко изкачване, което ни отвежда до най-високата част на платото. Оттук се откриват чудесни панорами във всички посоки. Продължаваме със спукане към „сънсет пойнт“ и розовия каньон, по който се прибираме обратно до Гьореме. Време е за пакетиране и подготовка на велосипедите за път.

Ден 8 (26.05) Пътуваме обратно към България. Отново автобус до Кайзери. Оттам самолет до Истанбул и автобус до София.

Реклама

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ 

Транспорт. Пътуването до и от Кападокия правим със смесен транспорт – от София до Истанбул пътуваме с публичен транспорт, от Истанбул летим до Кайзери и от Кайзери до Гьореме пътуваме с микробус. Транспортните разходи до Кайзери и обратно не са включени в таксата за участие и възлизат на около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет, която към момента е около 40 евро, но с наближаване на датите е вероятно да се покачи). При записване за пътуването ще ви асистираме с купуването на самолетни и автобусни билети.

Настаняване и храна. В рамките на пътуването се настаняваме за седем нощувки в хотел, недалеч от центъра на Гьореме. Хотелът е с типична за Кападокия архитектура, съчетаваща традиционното каменно строителство със съвременно оборудване. Закуските ще бъдат в хотела. Обедите ще организираме под формата на сандвичи или ще спираме в местни заведения по протежения на маршрута. Вечерите ще си организираме в ресторантчета, предлагащи местна кухня.

Велосипеди под наем – могат да бъдат наети от нашите партньори в Турция. Цената за наем е 25 евро/ден или 150 евро за целия период.

Полет с балон – това е една от основните атракции на Кападокия. Услугата е допълнителна и може да бъде заявена по време на самото пътуване. Цената за полет е около 90 евро/човек.

Такса за участие – 370 евро. Таксата включва седем нощувки на база ББ, трансфери от Кайзери до Гьореме и обратно, екскурзия до подземния град и Ихлара, водачи, застраховка злополука. Таксата не включва транспортните разходи от София до Кайзери и обратно, разходи за обеди и вечери, както и входове в музеи и други забележителности.

Размер на групата – минималният брой участници за осъществяване на програмата при описаните условия е 8 души, а максималният 12 души.

Записване – записването за програмата става на [email protected] до 01.05.2018 г. или до достигане на максималния брой участници. Въпроси относно пътуването можете да отправяте на 0885 184 342 (Васил Тодев).

http://www.bikearea.org/patekite-na-kapadokiia-prez-2018-kolela.html

https://www.facebook.com/events/2003032893303540/