Малешевска планина – Кресна и Горна Брезница 1.5

Поредната зима настъпи и за много хора това означава да насочат уикендите си на югозапад, към Кресненското дефиле и южните склонове отвъд него, където рядко се задържа снежна покривка. През последните 2-3 години намерихме още няколко полезни връзки между известните пътеки от първата версия на тази статия. Намерихме дори и няколко изцяло нови за нас пътеки. Затова дойде време за версия 1.5, която освен всичко друго, да напомни на любителите на технични терени (пък и на черни пътища) какви хубави карания ни очакват в района на Кресна и Горна Брезница. Причината да не „скочим“ директно към версия 2.0 е, че останаха още едно-две неща за проучване, които биха направили картината по-завършена.

Както споменах в сборната GPS следа за Крупник, тези два района на Малешевска планина са тясно свързани. В крайна сметка, дели ги само един пролом и едно (не твърде високо) било, което всъщност е общата допирна линия. Затова част от отсечките, именно тези по билното ребро между Крупник и Горна Брезница, присъстват и в двата файла. Ако ги отворите един до друг, лесно ще видите десетките варианти за комбинирани маршрути с прехвърляне на въпросното било. С оглед на това и на факта, че става дума все за Малешевска планина, логичният въпрос е защо я разделям по този начин на две части? Макар и съседни, тези части са много различни. Казано най-просто, склоновете над Крупник гледат предимно на север и северозапад, докато тези над Кресна и Горна Брезница са с преобладаващо южно или югоизточно изложение. Това прави пътеките и пътищата над тези две населени места достъпни дори в снежни зими – много често, пътувайки към Кресна през зимата, човек може да види сняг чак до билото от страната на Крупник и сухи, безснежни склонове от другата страна, над Кресна. А има и втора причина – пътеките и в двете части на Малешевска са толкова много, че ако ги наблъскам всичките в общ файл, с времето отсечките в него могат да станат стотици, докато сега има шанс да бъдат само от порядъка на десетки. 🙂

Друго уточнение, което искам да направя е, че много от тези пътеки за пръв път са карани и публикувани от други хора, като най-активен в това отношение е Краси Великов в неговия сайт Хипертуршия. Повечето от тях, както и много други, могат да бъдат забелязани и разчертани с помощта на Google Earth, което и аз направих още преди няколко години, но трябваше да мине време, докато успея да карам по тях, за да ги класифицирам като техническа трудност. Надявам се, че резултатът оправдава времето – районът предлага наистина богати възможности за каране, както за съвсем кратки набези с дължина до 10 км, така и за дълги, целодневни преходи с качване до основното било, по което минава и границата с Македония. В тази връзка имайте предвид, че при каране по тези следи е задължително да носите в себе си лична карта, а ако планирате да се качите чак до границата, най-добре се обадете предварително на гранична полиция, за да нямате проблеми.

Между другото, в тази част на планината лесна пътека все още не съм намерил. Има някои, които просто не са толкова трудни, но както ще видите при самите отсечки, почти всичко е Т4 и Т5. Това означава, че всеки любител на техничните пътеки ще си умре от кеф, а по-начинаещите е най-добре да се придържат към черните пътища, по които между другото също могат да се направят доста приятни маршрути с прилична дължина, денивелация и красиви гледки във всички посоки.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Реклама


Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 4.3 км
Шосето, свързващо Кресна и с. Горна Брезница. Следата продължава по главната улица до края на селото, където е стадионът.

Track002_R2
Дължина: 6.5 км
Черен път, следващ долината на Равна река. В съответствие с името ѝ, наклонът на пътя е съвсем лек и приятен.

Track003_R2
Дължина: 2.8 км
Черен път, изкачващ се от долината на Равна река до едно връхче над Горна Брезница, на което има мачта с антени и горски разсадник до поляната (т.07), която е важен кръстопът.

Track004_R2
Дължина: 10.1 км
Друг основен черен път от Брезница към билото, само че по-стръмен. Може да се кара и в двете посоки, но нагоре е трудничко.

Track005_R2
Дължина: 5.0 км
Хубав черен път с лек наклон по южните склонове над Брезница. Не е засечен докрай, но малко по-нагоре се слива с Track024 и се достига до билото между Горна Брезница и Крупник. Може да се ползва и в двете посоки.

Track006_R2
Дължина: 5.2 км
Подсичащ черен път, който свързва две от основните билни ребра над Горна Брезница. Може да се ползва и в двете посоки.

Track007_R2
Дължина: 5.0 км
Черен път до връхчето с мачтата над Горна Брезница. Може да се ползва и в двете посоки, но нагоре е сравнително стръмен. Осигурява достъп до кратките пътеки около манастира „Свети Илия“.

Track008_R1
Дължина: 1.4 км
Асфалтиран път (на места е малко разбит или дори черен) от Горна Брезница до манастира „Свети Илия“ над селото.

Track009_R3_T3
Дължина: 1.4 км
Стръмен черен път над манастира, който е занемарен и в горната си част се е превърнал по-скоро в пътека.

Track10_R2
Дължина: 7.5 км
Черен път, който тръгва от поляната с горския разсадник и първоначално върви към билото, но после се разделя и засега имаме записана подсичащата билото част.

Track011_T3
Дължина: 850 м
Много занемарен черен път, тръгващ малко под граничното било. На места е по-скоро пътека или дори свободно каране по шума и трева, с остатъчни следи от трасето на стария път.

Track012_R2
Дължина: 2.5 км
Черен път във високата част на планината, продължение на Track011, излиза се на Track006.

Track013_T4
Дължина: 2.0 км
Една от основните пътеки над с. Горна Брезница. Отклонява се от Track004, представлява в по-голямата си част улей (на места доста дълбок) със завои и серпентини.

Track014_T4
Дължина: 1.9 км
Друга основна пътека над с. Горна Брезница, една от най-хубавите. Представлява улей (но не много дълбок) с множество серпентини, най-различни по форма и вид. С пътеката от Track013 започват заедно и се разделят в т.11.

Track015_T4
Дължина: 1.4 км
Още една пътека по същия склон. Тази започва по-ниско и е с по-лек наклон, като цяло е по-лесна, но пък е доста обрасла. Влива се в Track013.

Track016_T3
Дължина: 1.1 км
Изоставен черен път, превърнал се в пътека. Започва и свършва над манастира. Може да се комбинира с други пътеки по този склон.

Track017_T3
Дължина: 1.1 км
Още една пътека като горната, двете дори се сливат в един момент. Тази е по-равна, но пък по-обрасла.

Track018_T5
Дължина: 1.0 км
Една от няколкото пътеки, започващи в близост до манастира „Свети Илия“. Кратка е, но е много забавна в горната част и много трудна (стръмни серпентини в чакълест улей) в долния си край.

Track019_T4
Дължина: 1.1 км
Друга пътека от манастира до центъра на селото, може би най-използваната в сравнение с останалите.

Track020_T4
Дължина: 550 м
Кратка пътека, сечаща напряко черния път от Track005.

Track021_T4
Дължина: 1.7 км
Продължение на горната пътека, излиза при стадиона. Това е една от основните пътеки по южния склон над Кресна. Теренът е доста нестабилен, от което идва основната трудност – иначе няма някакви много страшни участъци.

Track022_R2
Дължина: 2.5 км
Черен път, изкачващ се към билото между Брезница и Крупник. Засега е записана само част от него. В нея той е стръмен, но с постоянен наклон и твърда настилка.

Track023_T1_T4_T5
Дължина: 2.2 км
Комбинация от стар подсичащ черен път, превърнал се в широка пътека, който преминава в горска технична пътека и започва да се спуска по ръба на едно ребро, като в последните няколкостотин метра преминава в изключително нестабилна и трудна за каране пътека с почти нулеви сцепление на места.

Track024_T3_R3_R2
Дължина: 6.3 км
Комбинация от черни пътища и пътеки, която Горна Брезница с билото между нея и Крупник. Ние сме карали тази следа от билото надолу и някои участъци бяха по пътеки, но според картите би трябвало да има и черен път, макар и стръмен, някъде непосредствено до тях. На теория може да се ползва и за изкачване, но ще е доста трудно.

Track025_R3
Дължина: 5.1 км
Занемарен черен път, който в началото прилича по-скоро на широка, скоростна и стръмна пътека. В долната част наклонът намалява. Излиза на шосето между Брезница и Кресна.

Track026_R2
Дължина: 13.8 км
Черен път по билото между Горна Брезница и Крупник. За начало е взет вр.Трите гроба, който е до държавната граница. До пътя и билото можете да стигнете по различни начини както откъм Крупник/Сушица, така и откъм Горна Брезница. За повечето от тях обаче още нямаме GPS следи, но пък ги има в GPS картите.

Track027_T3
Дължина: 1.7 км
Дублираща пътека в някои части от билния черен път между Крупник и Горна Брезница.

Track028_R3_T4
Дължина: 1.5 км
Стръмен и изровен черен път, преминаващ в слабо забележима, изровена пътека по билото между Крупник и Горна Брезница.

Track029_T3
Дължина: 3.0 км
Технична, но не много трудна пътека в посока Кресненското ханче. Пътеката стига до една поляна с кошара, оттам преминава в Track030.

Track030_T5
Дължина: 1.2 км
Кратка, но много трудна пътека над Кресненското ханче.

Track031_T2
Дължина: 1.6 км
Стар черен път, превърнал се на много места вече в пътека. Това е основна отсечка за достъп до пътеките по западния склон над Кресна.

Track032_T4
Дължина: 2.0 км
Първата пътека по западния склон над Кресна започва с малък наклон и много храсти. Постепенно растителността намалява, но се увеличава наклонът и трудността, а в последните 200-300 м пътеката е на границата на караемостта.

Track033_T5
Дължина: 1.5 км
Втората пътека по този склон също започва измамно лесно и игриво, но от един момент тръгва надолу през скалите и в края е изключително трудна, дори невъзможна за каране на 2-3 места.

Track034_T4
Дължина: 2.1 км
Третата пътека от тази серия е най-лесна и за мен лично най-приятна, тъй като има повече скорост. През зимата сцеплението е добро, в останалите сезони настилката е песъчлива и доста хлъзгава. И тук долната част е значително по-трудна от горната, но все пак е караема за по-широк кръг от хора.

Track035_R1_R2
Дължина: 1.9 км
Черен път и улица в гр.Кресна, служи за прибиране от пътеките по западния склон, а също и за отиване до пътя през махала Моравска.

Track036_R2
Дължина: 9.5 км
Основен черен път през махала Моравска. При нея пътят минава покрай един красив, закътан параклис и продължава нагоре до сливането си с пътя от Track004. До параклиса наклонът е поносим и приятен, нагоре става малко тегаво.

Track037_R2
Дължина: 430 м
Свързващ черен път покрай няколко градини и кошари.

Track038_T3
Дължина: 2.1 км
Занемарена подсичаща пътека от параклиса при махала Моравска през дерето към отсрещното билно ребро. При преминаването през дерето пътеката е препречена от избуял трънак и трябва да се заобиколи с носене отгоре. След това пътеката почти се губи между храсти и млади дръвчета, следвайте внимателно GPS следата.

Track039_R2
Дължина: 2.3 км
Черен път, спускащ се към пътя Кресна-Сливница.

Track040_T4
Дължина: 2.1 км
Технична пътека, спускаща се към пътя Кресна-Сливница. В т.16 трябва много да се внимава, тъй като има висок отвес над пътя, през който минава и някаква козя пътека. Основната се спуска наляво към реката с трудни серпентини.

Track041_R1
Дължина: 2.3 км
Комбинация от улици в гр.Кресна, които служат за достигане или прибиране до/от местата за каране по западния склон.

Track042_dirtroad
Дължина: 730 м
Алтернативен и занемарен черен път, чертан е по Google Earth, още не е пробван.

Track043_trail
Дължина: 750 м
Алтернативна пътека, чертана е по Google Earth, още не е пробвана.

Track044_T4
Дължина: 260 м
Разклонение на пътеката от манастира над Горна Брезница.

Track045_T4
Дължина: 700 м
Втори вариант на пътеката по билото над Кресна (Track031), която води към пътеките за спускане над града. По-технична е  от  пътеката в Track031.

Track046_R2
Дължина: 1.1 км
Черен път от с. Горна Брезница до средата на шосето между него и гр. Кресна. Позволява да се спуснете към Кресна по пресечен терен, избягвайки част от асфалта.

Track047_R2
Дължина: 1.2 км
Черен път над Кресна, който заобикаля едно връхче и минава през металния кръст над града. Ползва се и като връзка към трасето „Кръста“.

Track048_T2_T4
Дължина: 670 м
Трасето „Кръста“, създадено от Краси Великов и приятели. Ако не се минава през скоковете, трудността е Т2; ако искате да пробвате всички елементи, отива към Т4.

Track049_T4
Дължина: 1.4 км
Една от основните пътеки по южния склон над с. Горна Брезница. Включва нестабилна настилка и много серпентини, което я прави технична, но наклонът не е твърде голям, така че не е прекалено трудна.

Track050_T3
Дължина: 1.4 км
Подсичаща пътека по южните склонове над с. Горна Брезница. Удобна е за комбиниране с другите пътеки от тази страна на селото. Не е трудна като терен, но има няколко плашещи места с пропаст или дере от едната страна.

Track051_T4_FX
Дължина: 1.2 км
Комбинация от трудно забележими конски пътечки и спускане направо по склона без пътека, за да се достигне до пътеката от Track052.

Track052_T3_T4
Дължина: 2.2 км
Отсечка от две ясни пътеки по хълма, разположен североизточно от с. Горна Брезница. Първата пътека е по-тясна и минава почти по билото на хълма, започвайки от седловина в северния му край. Втората пътека подсича хълма от южната му страна, спускайки се плавно към Горна Брезница.


Примерни маршрути:

 

Кресна-Горна Брезница 1

Кресна-Горна Брезница 2

Кресна – Горна Брезница 3

Горна Брезница 1

Горна Брезница 2

Горна Брезница 3

Горна Брезница 4

Горна Брезница 5

Кресна – махала Моравска

Кресна и Горна Брезница за напреднали


Снимки и разкази от карания в района можете да намерите и в следните статии/галерии:

Кресненско-Брезнишки февруарски попълзновения

Разказ в картини: Откриване на сезон 2014 в Кресна и Горна Брезница

Кресна – 6 април 2013 г.

Кресна – 3 март 2013 г.

Пролет 2012

Пролет 2011

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>