Пътеките на Атлас, Мароко | 3-10 март 2018 г.

Мароко. Много от нас са чували за тази страна – за пустинята Сахара, Казабланка, Гибралтар… не малко и знаят, че там се намират и големи, високи планини, над 4000 м. А знаете ли какви прекрасни пътеки има там? Може би в края на нашата зима е време е да разберем.

Кратката ни експедиция в Мароко започва от древната столица на страната – Маракеш. Там ще имаме възможност да усетим културата на тази страна, разхождайки се по малките и криви улички и оживени пазари в Медината – крепостта на стария град. Без да губим много време, ще се насочим към Високия Атлас, най-високата планина на Северна Африка с първенец връх Джебел Тоубкал (4176 м). Тя ще ни приеме за 6 дни със своето берберско гостоприемство. Ще нощуваме в семейни къщи за гости в живописните села. Ще се запознаем с културата на този интересен етнос и ще опитваме от традиционната им кухня. Ще караме по дълги, предизвикателни, мулетарски пътеки в дълбоки планински долини и по панорамни била, с поглед към побелелите от сняг върхове.

ПРОГРАМА

Ден 1 / Маракеш
Пристигаме в Маракеш и се настаняваме в традиционен хотел (рияд) в стария град (Медината). Вечерта се впускаме в разходка по тесните сокаци и пазари. 

Ден 2 / Имлил – Имскер – Ими Угелад
Нашето планинско приключение започва с трансфер до село Имлил, изходния пункт за връх Тоубкал, разположен в северното му подножие. В това село и околностите е заснет филмът „Седем години в Тибет”. Започваме с недълго, но загряващо изкачване до проход на 2300 м н.в. Спираме за ментов чай с бисквити, преди за започнем с първата си пътека през селата Ташедирт, Тамгист и Амсакру. След хубавата пътека спираме за вкусен и дълъг обяд и продължаваме с малко катерене, преди да спускаме отново по технична пътека към село Ими Угелад, където приключваме карането и нощуваме. Каране за деня около 38 км, + 650 м.

Ден 3 / Ими Угелад – Ид Аиса
Сутринта започваме със сериозно качване към втория ни проход за седмицата. Оттам се спускаме по много приятна и по-лека пътека, след която спираме за подкрепа с напитка и бисквити. Продължаваме с изкачване. То е последвано от кратка и технична пътека. Спускаме се до долината на Алис Азаден, където оставаме за нощувка в малка къща. Остатъка от деня запазваме за разходка в района или още каране. За деня около 32 км, със 700 м изкачване. 

Ден 4 / Ид Аиса – Уирган – Амисмиз
Денят на пътеките! Къщата ни за гости е на 1800 м н.в и ще се възползваме от това. Първата пътеката свързва няколко берберски села, като редуваме малки качвания с хубави спускания. Спираме за обяд в малка гориста долина. След редовния вече чай продължаваме към язовирната стена на яз. Уирган. Продължаваме със страхотна пътека в посока Амисмиз, едно от по-големите градчета в подножието на Атласките планини. Нощуваме наблизо в село Аит Цитун, където се наслаждаваме на топла баня (хамам). Каране за деня около 42 км, + 950 м.

Ден 5 / Амисмиз – Тнирт – Аит Амед
По път за следващата ни дестинация караме през маслинова горичка към берберска къща за гости. Там се наслаждаваме на прясно изпечен хляб на фурна, маслини и ментов чай. Продължаваме с изкачване, за да достигнем мястото за обяд. Хапваме и се любуваме на прекрасни гледки към планините. Още 300 вертикални метра и сме на прохода. През високо планинско плато караме по пътеки, за да стигнем до следващото ни място за нощувка Аит Хамед. За деня около 40 км + 1350 м.

Ден 6 / Аит Амед – Ижукак 
Може би най-силния ден. Започваме с приятно траверсиране и леко изкачване към поредния проход. Налага се и малко хайк-а-байк, което обаче е добре заплатено със спускане по бърза и плавна пътека, която до достигането на долината става все по-технична. Караме и по коритото на река. Стигаме до колата за късен обяд. След това можем да се качим на транспорта или да покараме до следващото ни място за нощувка Ижукак. Каране за деня около 32 км + 1050 м.

Ден 7 / Ижукак – Маракеш
Започваме карането от къщата за гости. Изкачваме се до проход, от който се спускаме пак до язовира Уирган. Пътуваме следобеда за Маракеш, където ще имаме още една вечер. За деня около 45 км с 1200 метра изкачване.

Ден 8 / Маракеш и отпътуване
Пакетираме и отпътуване.

* Програмата може да претърпи малки промени в търсене на по-хубаво каране или в зависимост от състоянието и желанията на групата, и времето.

Реклама

Акценти:
– Караме по предизвикателни пътеки в подножието на най-високите и снежни върхове на Мароко и Северна Африка
– Нощувки в малки берберски села в Национален парк Тоубкал
– Опознаване на местната берберска култура
– Древния град Маракеш със своите пазари и дворци

Настаняване
Нощуваме две нощи в хотел-градина (riad) в стария град на Маракеш. Останалите нощувки са в планински селски къщи за гости, където условията ще са базови. Ще се наложи да си носим 3- или 4-сезонен спален чувал.

Храна и напитки
Храната по време на престоя ни в планината ще бъде организирана и поета от местните организатори. Ние трябва да платим само храната си в Маракеш. В планината ще има малки магазинчета за пазаруване на вода, сладки неща и безалкохолно. Алкохолни напитки ще планираме да вземем от Маракеш и да бъдат транспортирани със съпътстващия транспорт.

Екипировка
Времето е обикновено топло, но може да се очакват дъждове във високата част на планината. Нужна ни е стандартна екипировка за планинско колоездене, включително топли дрехи и ръкавици и дрехи против дъжд. За нощувките в планината – 3- или 4- сезонен спален чувал, малка и лека туристическа хавлия. 

Велосипеди
Най-подходящ велосипед за това пътуване е този с двойно окачване (150-160 мм). Карането с hard tail не е препоръчително. Имаме две опции – да ползваме собствени велосипеди или да наемем от Маракеш. Собствените колела, трябва да подготвим и приведем в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползвате специализирана чанта, куфар или кашон за пренос на велосипед. Можем да помогнем със съвети за пакетирането. Качествени велосипеди с двойно окачване можем да наемем от Маракеш. Цената е 120 евро за цялото каране. Превоза на велосипеда в полетите с Луфтханза и Австрийските авиолинии е 100 евро в двете посоки.

Пътуване до Мароко
Самолетни билети можете да закупите сами или чрез агенцията за продажба на билети на нашия приятел и партньор Любо Дончев – Lubo Donchev: [email protected]. Директни полети от София няма. Има комбинации с low-cost компании, но не са препоръчителни. Най-лесно е пътуването с Lufthansa или Austrian airlines, съответно с едно прекачване в Мюнхен или Виена. В момента полета струва между 350 и 400 евро.

Цена
9-15 участника – 1470 лв., 6-7 участника –1720 лв., 4-5 участника – 1890 лв. Записванията за участие приключват на 22.01.2018. Всички, заявили желание за участие в програмата, трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Какво се включва: трансфери по време на тура, както и до и от летище в Маракеш, съпътстващ транспорт по време на пътуването в планината, 2 нощи в хотел в Медината на Маракеш и другите нощувки в планината, англоговорящ марокански гид, пълен пансион по време на пътуването в планината (с готвач). 
Какво не е включено: полети, застраховка (можем да се организираме и направим обща), такси за музеи и т.н. храната в Маракеш, напитки и бакшиши за водачи, шофьор, готвач. 

Водач: Христо Николов – Ичо. За записване и повече информация на [email protected] или на тел: +359 897 247 241

https://www.facebook.com/events/341024403039041/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>