Сливен | Кутелка

Хубавите неща не винаги стават бързо. Това видео го чакахме от известно време, но чакането си заслужаваше! Драгомир Стефанов и Спас Николов ни представят една много дълга и разнообразна пътека над Сливен, която окончателно затвърждава впечатлението, че Сливенският Балкан крие изключително интересни възможности за каране, и то достъпни през почти цялата година. За повече информация вижте описанието на Драго Стефанов под клипа.

Според мен една от най-добрите естествени пътеки в България! Видеото е заснето от мен и Спас Николов, снимащ отзад. Клипът е монтиран така, че да спазва на 100% цялостта и последователността на спускането, до сантиметри. 🙂

Карането е от ранната есен на 2017 г. Тази седмица (края на ноември) паднаха листата и в момента не е много подходящо за каране, но скоро вятърът ще ги издуха и ще е по-добре. Там зимата много рядко вали сняг, кара се целогодишно. Ние всяка пролет я чистим и после цяло лято е супер.

Реклама

Успях да намеря един мой стар gpx трак от Strava, трябва да свърши работа:


Има няколко начини да се стигне до началото на спускането. Единият е с кола до най-близката асфалтова точка от старта на трака. Това е източният път от Сливен за връх Българка. Другият е с лифта, след което има равен асфалт 7-8 км до началото. Лифтът като цяло работи цяла година, но е хубаво преди да се тръгне за натам, да се звънне да се провери, че от време на време правят едни профилактики, които никъде не ги обявяват. Иначе е много добре пригоден за велосипеди. Картата за цял ден е 15 лв., а в близост до него има още пътеки, които са доста по-спънати и технични, за разнообразие могат и те да се пробват. А най-приятният начин е от лифта да се мине по няколко трансферни игриви пътечки и накрая се излиза на тази. Те обаче са трудни за обяснение, хубаво е да ги научите от някой местен карач. Общо взето, ако човек има карта, може да търси от лифта по асфалта чешма „Харамията“ и да хване пътеката за Драгиева чешма и местност „Даулите“.

Има и четвърти вариант, при който можете да се изкачите нагоре по една друга пътека направо от града, още по-дълга. Тя излиза много наблизо до Кутелка. Изкачването е стръмно и технично, доста тежичко – за опитните може би се върти на 70-80%, отнема около час и половина. Ако предпочитате такъв вариант, ето GPS следа и за него:


Освен всичко друго, тази втора пътека, освен за изкачване, може да се ползва и за спускане.


Ако желаете да изпратите видеоклип за тази рубрика, тук е описано къде и как можете да го направите: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/4774-trails-video-intro.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>