Новата операционна система на Shimano STEPS позволява още повече настройки

Собствениците (настоящи или бъдещи) на електрическо задвижване Shimano STEPS MTB (E8000) могат да се възползват от новата версия на операционната система (т.нар. firmware), която позволява да настроят режимите Boost и Trail с три нива на подпомагане (High, Medium и Low), а към това се добавят и трите стила на каране – Dynamic, Explorer и Custom. Всичко това може да стане на самата пътека (чрез Bluetooth връзка) или вкъщи/в сервиза.

За да обобщим как изглежда многообразието от настройки, с които обновената система STEPS разполага, нека започнем от трите режима на каране, които можете да изберете.

Режим Boost осигурява по-високи нива на подпомагане от мотора. Той е разделен на три допълнителни степени – висока, средна и ниска.

Режим Trail е предназначен за по-спокойно каране и осигурява средно до ниско ниво на подпомагане от мотора. Той също включва три степени – висока, средна и ниска.

Високата степен при Trail е с малко по-слабо подпомагане, отколкото ниската степен при Boost.

Най-слабият режим е Eco – при него подпомагането от мотора е най-икономично.

Реклама

Както стана дума, освен тези три режима на работа, има и три стила на каране – Dynamic, Explorer и Custom. Първите два са настроени фабрично, третият се индивидуализира от самия ползвател.

При динамичния стил на каране в режим Boost колоездачът получава максимално подпомагане от мотора, докато при стил Explorer подпомагането е на средно ниво. В режим Trail стил Dynamic осигурява ниско ниво на подпомагане, докато стил Explorer дава средно ниво. При стил Custom можете сами да настроите нивата за режим Boost и Trail, а режим Eco е изцяло фабрично настроен и не подлежи на промяна.

Ако положението все още ви се струва сложно с всички тези опции и настройки, тази таблица може бързо да изясни картината:

А най-хубавото е, че можете да променяте тези настройки и в планината чрез приложение на телефона си и Bluetooth връзка. Изобщо, всяко устройство с програмата E-TUBE (компютър, таблет, смартфон) ви дава достъп до настройките на STEPS, за да изберете най-добрата за вашето каране – вкъщи, в сервиза или но пътеката.

Повече можете да научите в сайта на Shimano STEPS.

Новата операционна система е налична в сайта Shimano E-TUBE още от средата на август 2017 г.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>