Home Mountain Bike Cup 2017 | Избрани десет от Любомир Ботушаров

Първият сняг на Витоша съвпадна с последния кръг от Българските даунхил серии за 2017 г. Това направи и без туй тежкото трасе над Драгалевци още по-трудно, с разкаляна повърхност на пътеките, мокри камъни и корени и, може би най-лошото, кучи студ.

Това беше в неделя, а в събота бе още по-зле, защото валеше дъжд, и то не някакъв слаб ръмеж, ами както си трябва. Не знам кои са коравите участници, които тренираха в този ден, защото аз самият не изпитах никакво желание да прекарам подобен ден в планината. Но такива имаше!

Ако всичко изброено не е достатъчно, на главата на организаторите от Concept Creative се стовари и още един проблем – подранилият сняг натежа по все още плътно разлистените дървета, някакви клони се счупили и паднали върху лифта и в неделя всички осъмнаха с новината, че основното транспортно средство за състезанието не работи. Това наложи рязка промяна в програмата (квалификацията бе отменена), организаторите осигуриха извозване до старта за всички, които нямаха по-добра (собствена) възможност да стигнат дотам и в 14 ч бе даден стартът, в който се включиха почти 70 човека – впечатляващо на фона на суровите условия, които се развихриха в този октомврийски уикенд.

Снимките ми този път не са много разнообразни, защото разполагах с ограничено време, а състезателите с ограничена възможност за спускания, но все пак с тези десет ще се опитам да пресъздам някои моменти от състезанието, а скоро очаквайте и по-голям албум в галерията на МТБ-БГ.

Реклама

В долната част на трасето вече бе трудно да се разпознаят карачите и велосипедите им, дори и да бяха в ярки цветове като Стивиан Гатев (Bike House). Шампионът по спускане на България призна след състезанието, че не се чувства добре на витошкото трасе и макар че не е имал никакви груби грешки и технически проблеми, завърши чак на четвърто място. „Може би карах прекалено на сигурно“, сподели той, но последното състезание можеше за малко да му коства титлата за сезона, тъй като след всички пресмятания преднината му в крайното класиране се стопи до 3 точки. И това ако не е оспорван сезон…

Росен Ковачев (Gravity) има всички основания да е доволен в края на сезон 2017 – той победи в последния кръг и даде най-добро време сред българите в предишния, което означава, че ако някой си е позволил да го отпише като претендент за най-високото място на подиума, сериозно е сгрешил. Единственото, за което състезателят на Gravity може да съжалява е, че само 3 точки го разделиха от първото място в сериите. Интересна подробност е това, че ако в това класиране не участваха чуждестранните състезатели, Росен и Стиви щяха да имат много близки сборове от точки и тогава витошкото състезание щеше да наклони везните в полза на Росен. Едно такова „ако..“ обаче винаги ще доведе и до други, затова е най-добре да не спекулираме излишно.

Всеки се бе екипирал за тежките условия с каквото намери. Освен че можеха да се видят всякакви „направи-си-сам“ решения, много от участниците бяха навлекли дъждобрани в тъмни цветове, с които след обилното оплискване с кал можеха да съперничат по дегизировка и на най-старателните ловци.

Ту тук, ту там – Теодор Мавродиев (горе) и Денислав Ангелов (долу) в различните състезания през сезона бяха ту в категория Мъже 17+, ту в юношеската група 17-18. Именно за втората те получават точки за ранглистата и изпревариха с доста всеки друг в класирането за 2017 г. 

По трасето можеха да се срещнат свидетелства за близки срещи с околните дървета, дължащи се на хлъзгавото трасе.

В неделя слънцето все пак се показа през короните на дърветата, но това не успя да повиши зимните температури.

След няколкомесечно прекъсване Виктория Генова (Riders United) се завърна в състезанията по спускане. Ако Вики кара и през следващия сезон, това със сигурност може да създаде повече напрежение в категорията на момичетата. Същото се отнася и за Изабела Янкова, която с епизодичните си участия през сезон 2017 показа, че не ѝ липсва талант за каране. Награждаванията със сигурност биха били по-хубави, ако на подиума винаги има поне три момичета, както се случи на Витоша. Най-високо обаче отново застана Виктория Гончева, която завършва годината с пет победи от пет кръга. 

Каквото и да си мислите, Дечко Груев не играе кючек на подиума! Но със сигурност тримата от Four Twenty в категория Мастърс изглеждаха най-весели и доволни при награждаването.


Още снимки от състезанието, както и тези в по-голям размер, можете да разгледате в Галерията на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/home-mountain-bike-cup-2017.

Ако желаете ваши снимки от това или което и да е друго МТБ събитие да бъдат публикувани в поредицата фотоистории „Избрани десет“, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>