CARPATHIAN MTB EPIC 2017 | Първото издание приключи успешно

Както ви съобщихме преди няколко месеца, в Румъния от 22 до 24 септември за пръв път бе поставено началото на едно ново състезание от типа многоетапен МТБ маратон, което привлече около 70 участници от десет държави, създаде силна конкуренция между тях, постави им много предизвикателства и по всичко изглежда, че ще се превърне в едно от значимите събития в следващите години не само за Румъния, но и за целия Балкански полуостров. Силни думи, признавам, но и началото беше силно, а по снимките личи, че обещанието на организаторите, изразено в девиза на мероприятието (диво, трудно и епично!), е било спазено.


Първоначалният план бе в състезанието да участват Уоутър Клепе и Бойко Танчев, които да ни предоставят информация от първа ръка. Уви, плановете са затова да се провалят и никой от тях не успя да се включи в интересната надпревара. Направиха го обаче други колоездачи от България – Анелия Карагьозян в категория жени елит (6 място в крайното класиране) и Бо Камп Дудек в категория Мъже 40+ (8 място). Емил Стойнев също се бе записал в категория Мъже елит, но тежко падане по време на Купа Мургаш не му позволи да замине за Румъния – в противен случай можеше да имаме още по-интересно класиране. Надяваме се, че през 2018 г. в надпреварата ще се включат още повече български състезатели, за да има и повече за разказване. Датите за второто издание вече са обявени – 16-19 август, в разгара на лятото, но като се има предвид, че Карпатите да доста по на север от нашите планини, този период би трябвало да е идеален… Догодина състезанието вече ще е част и от календара на UCI.

Сега продължаваме с информацията от организаторите.


Етап 1

Първият етап от CARPATHIAN MTB EPIC 2017, организирано от ACS MPG, бе забележителен, напрегнат и труден, с много предизвикателства и обрати, особено в последната част на състезанието. Започвайки от Синая, този най-дълъг етап (58 км) бе спечелен от Томаш Вишновски, вицешампион на Словакия в дисцилината ХСМ, следван от Арпад Келемен (Румъния) и Матей Улик (Словакия). Към „планираните“ трудности по маршрута, разгърнат в сърцето на Южните Карпати, се добавиха студеното време и мъглата.

Победителят за деня Вишновски сподели: „Беше много тежко състезание, заради лошото време. Чувствах се страхотно, поведох пред всички на старта и в началото нещата вървяха добре. После обаче се появиха и проблемите – в един омент разбрах, че съм се изгубил. Поради това изгубих много време, може би около 15 минути, които трябваше да наваксам. Затова съм наистина щастлив от днешния резултат!“.


При жените най-бърза бе Янка Кесег Щефкова, също елитна състезателка от Словакия, където е шампион както в дисциплината крос-кънтри маратон, така и в другите две – XCO и XCE. Тя е участвала три пъти на Олимпийски игри и в Cape Epic, така че освен сила, има и богат опит в големи състезания. „Състезанието беше прекрасно; нсладихме се изцяло на невероятните пейзажи в националния парк Бусеги. Трасето бе много технично, песъчливо и каменисто; на мен ми беше и малко студено, но всички бяхме изправени пред едни и същи условия.“, сподели победителката с голяма усмивка.

Реклама

Етап 2

След втория етап словашките състезатели продължиха да доминират в CARPATHIAN MTB EPIC 2017. Този втори ден бе малко по-лек и атлетите от Словакия и Украйна показаха своите сила и скорост, откъсвайки се от останалите участници.

Томаш Вишновски, победителят в първия етап, и неговият сънародник Матей Улик, завършиха състезанието заедно и заеха не само първите позиции за деня, но и във временното класиране. След първия етап, в който мъглата им създаваше проблеми, за този ден стратегията им очевидно бе да се държат заедно, залагайки на сигурно. Те приключиха с комфортна преднина пред унгареца Мартон Блазсо, който завърши трети.

„Днес съм много доволен и щастлив! Предпочетохме да караме заедно, защото знаехме, че е труден етап, макар и не колкото вчера.“, каза Вишновски, който се чувстваше много по-спокоен и уверен след две етапни победи. „Хората в Румъния са много гостоприемни, а планините са толкова красиви!“, добави той.

Маршрутът за втория ден бе с дължина 59 км и изкачване 1950 м. Теренът обаче бе малко по-лек от петъчния, а и времето се подобри, което увеличи значително средната скорост на участниците. 

При жените позициите през този ден се размениха, след като украинката Кристина Конвисарова успя да надделее над победителката от първия ден ЯнкаКесег Щефкова.


Етап 3

„Тежко, красиво, студено, скалисто, много технично, отлично, предизвикателно… хареса ми!“ – така двучи краткото обобщение на един от участниците в първото издание на CARPATHIAN MTB EPIC. Събитието, подкрепено от Banca Transilvania и Gatorade, включваше пролог и три дни каране в Южните Карпати, като старт-финалната зона бе разположена в курорта Cheile Gradistei – Fundata.

Третият етап бе най-кратък – „само“ 45 км, което звучи измамно лесно, но предвид пресечения терен в Карпатите, не беше точно така. Потвърждават го и думите на победителя в категория мъже елит Томаш Вишновски, който спечели и в третия ден: „Днес беше много трудно и съм доста уморен. Краката не ме слушаха много добре. Изкачванията бяха изключително стръмни. Времето бе чудесно, но маршрутът отново бе тежък. Чувствам се перфектно от това, че спечелих състезанието. Всички тук бяха много добри и надпреварата ми хареса. Ще се върна и през следващата година, щастлив съм от това, което се случва тук.“.

Сънародникът му Матей Улик също запази втората си позиция на подиума. Мартон Блазсо от Унгария трябваше да се бори усилено, за да завърши на трето място в етапа и в крайното класиране. 

При жените Кристина Конвисарова успя и този ден да поддържа най-добро темпо, но етапната победа не бе достатъчна, за да спечели състезанието. Преднината на Янка Кесег Щефкова от първия ден се оказа решаваща за крайното класиране. Трета в него е украинката Хана Верхелес. 

„Беше доста тежко, но се чувствах по-добре от първите два дни. За мен това е добър знак, влязох в ритъм.“ , сподели Конвисарова.  „Хареса ми много, организацията бе добра и всички бяха много гостоприемни. За първ път идвам в Румъния, но със сигурност няма да е за последен!“. 


Победителката в крайното класиране Янка Кесег Щефкова също имаше какво да разкаже: „Първоначално се опитах да карам с Кристина, но не се чувствах добре. Тя бе по-силна днес. Ще се радвам да дойда отново тук и да се състезавам, организацията бе изключителна и се радвам, че догодина състезанието ще бъде в календара на UCI .“

След три състезателни дни победителите в елитните категории получиха парични награди, вариращи от 500 до 2050 евро, както и много продукти от спонсорите. Общата стойност на наградния фонд бе около 30 000 евро. Пълното класиране за всеки от етапите, както и общо за състезанието, можете да видите в официалната страница на събитието


Първото издание на това румънско многоетапно състезание бе подкрепено от Banca Transilvania и Gatorade, официални спонсори на събитието, заедно с официалните доставчици и партньори Kaufland X-trem, BOSCH, GoldNutrition, World Class, SUUNTO и Cheile Gradistei Olympic-level Resort. Надпреварата бе подкрепена и от Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма, Министерството на водите и горите, Romsilva, националните ръководства на Piatra Craiului и Bucegi Natural Parks, Румънската колоездачна федерация, Кметството на Синая, Градския съвет на Брашов и Carpatica Convention – Romanian Center, както и от: Tuborg и Krönenbourg 1664 Blanc, Mio Technology, Bicycle Ambulance – AmBike, Wild Romania и NTD Film. За разпространението на информацията организаторите разчитаха на: Pro X – Sport.ro, www.sport.ro, www.prosport.ro, Telekom Sport, TVR HD, KISS FM, Libertatea – Ringier, FreeRider.ro, eJobs, Biciclistul.ro, INGA Media, Comunicatedepresa.ro, Transilvania 365, Buna ziua BRASOV и BikeFM.ro. Специални благодарности и към талантливите фотографи, които се изправиха срещу лошото време, за да осигурят приятни спомени за участниците: Janos Csaba Cherestes, Brindusa Mutoiu, Hila Tibi and Traian Olinici!

http://carpathianmtb.ro/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>