Световно първенство по планинско колоездене 2017 – Кернс, Австралия

Доста изненади видяхме в последното (и може би най-важно) голямо международно състезание на UCI за 2017 г. – Световното първенство в Кернс, Австралия.

ХСО

В дисциплината крос-кънтри всичко започна с едно състезание, което може да бъде гледано само в рамките на Световното първенство – отборна щафета. Всяка държава има право да излъчи отбор от петима състезатели, всеки от които в различна възрастов и полова група, т.е. всяка щафета включваше представители на мъже и жени елит, мъже и жени до 23 г. и юноши. Още в този старт Швейцария (в състав Нино Шуртер, Йоланда Неф, Зина Фрай, Джоел Рот и Филипо Коломбо) показа, че владее положението в дисциплината, спечелвайки убедителна победа пред Дания и Франция.

Отличното представяне на алпийската държава продължи и в индивидуалните стартове със своеобразен хетрик – Нино Шуртер, Йоланда Неф и Зина Фрай спечелиха златни модели съответно при мъже елит, жени елит и жени до 23 г. Горещите и сухи условия създаваха доста трудности за състезателите, наред с техничното и донякъде несвойствено трасе за много от живеещите в други географски ширини участници. Прахолякът бе толкова брутален, че организаторите прибегнаха до пръскане на най-проблемните участъци с вода през нощта, но и това помогна само отчасти.

Зина Фрай, която е и европейски шампион, бе доста улеснена в задачата си от това, че основната ѝ съперничка от САЩ Кейт Кортни падна още в началото и остана в догонваща позиция някъде назад в колоната. Въпреки че американката успя да навакса и да достигне до втората позиция, темпото на Фрай бе достатъчно добро, за да ѝ гарантира златния медал. Трета остана Алесандра Келер, също от Швейцария.

При мъжете до 23 години най-бърз бе Самюел Гейз от Нова Зеландия, следван от Алън Хедърли (ЮАР) и Максимилиян Брандл (Германия).

При жени елит Йоланда Неф и Ани Ласт (Великобритания) зададоха темпото още от първата обиколка и постепенно оставиха далеч назад всички останали, карайки заедно до четвъртата обиколка. Там Неф предприе атака и излезе с двайсетина секунди напред, които постепенно увеличи до около две минути. Трета завърши Паулин Феран Прево (Франция).

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1T379WCVH1W11/womens-xco-finals.

Пълно класиране при жените:

След пълната доминация в Световната купа през 2017 г. Нино Шуртер беше безспорен фаворит за титлата и отговори напълно на очакванията, но не без оспорван двубой с Ярослав Кулхави (Чехия). В началото двамата бяха придружени в челото на колоната от Енрике Аванчини (Бразилия) и Томас Личер (Швейцария), но след това бразилецът остана назад. Кулхави се бореше лъвски в пресата на двамата швейцарци и едва в последното изкачване на последната обиколка Шуртер предприе решителна атака, а чехът допусна грешка при един от завоите и това реши нещата.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1T379W64S1W11/mens-xco-finals.

Пълно класиране при мъжете:

При младежите най-бърз бе австралиецът Камерън Райт, а при девойките Лаура Щигер от Австрия.

Реклама

DHI

Състезанията по спускане бяха белязани от неприятности за много от елитните състезатели, което доведе и до сериозни изненади.

Безспорно най-лошата новина е отпадането на Рейчъл Атертън (Великобритания) заради счупена ключица по време на тренировките. Очевидно е, че 2017 не е нейната година – тъкмо се пооправи от изваждането на рамото и сега отново я чака възстановяване… Липсата ѝ на старта сама по себе си означаваше нарастване на напрежението за финала.

Когато Миранда Милър (Канада) направи своето спускане, то не предизвика кой знае какво внимание. Миранда се спусна бързо и много стабилно по прашното трасе – без грешки, без излишна агресия и вероятно без големи надежди. След нея оставаха още седем състезателки – повечето от тях с победи в СК и с доста успешен сезон зад гърба си. Една след друга обаче те станаха жертви на грешки и на коварното трасе – видяхме страховити падания, може би повече, отколкото при мъжете, и със сигурност по-решаващи. Особено запомнящо се бе това на Трейси Хана (Австралия), която със сигруност искаше повече от всичко да победи на родна земя. Неудържимо хлъзване на предната гума в един от най-бързите участъци по трасето я запрати в прахоляка и в едно дърво, при което Трейси имаше нужда от няколко секунди да се освести и да яхне отново байка си. В този момент тя вероятно бе решила, че всичко вече е изгубено и нямаше как да знае, че въпреки падането е много близо до времето на Миранда, което означаваше, че австралийката е карала на изключително ниво. В крайна сметка Хана завърши с по-малко от две секунди изоставане, бронзов медал и сълзи в очите. Мириам Никол (Франция) също не успя да подобри времето на Милър и остана втора на по-малко от секунда след нея.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1R9ZMMYB11W11/womens-dh-finals.

Класиране при жените:

Съотборникът на Миранда в Specialized Лоик Бруни (Франция) спечели втората си шампионска титла. Това само по себе си не е изненада, макар че мнозина не го очакваха, защото за Бруни сезонът бе противоречив. Изглежда обаче австралийското трасе, макар да изисква най-много педалиране в сравнение с всички други, пасва добре на Лоик, защото преди време именно тук той успя най-сетне да постигне и първата си победа в СК.

Бруни изпревари само с 33 стотни Мик Хана (Австралия), който се надяваше, че ще е успее да зарадва сънародниците си със златен медал. Трети остана Аарън Гуин (САЩ), който въпреки успешния завършек на СК продължава да стои далеч от титлата световен шампион.

Няма как да не споменем изключително лошия късмет за Грег Минар (ЮАР), който отново спука гума – за него кошмарът от Вал ди Соле се повтори с пълна сила. Изключителни адмирации заслужава и Сам Хил (Австралия), който с ендуро велосипеда си успя да завърши на шесто място! За Хил това бе последно международно състезание по спускане и той показа на всички защо е жива легенда в тази дисциплина.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1R9ZMMU1D1W11/mens-dh-finals.

Класиране при мъжете:

При младежите основният фаворит Фин Айлс (Канада) падна два пъти, което отвори пътя към победата за Мат Уолкър (Великобритания), а при девойките Мелани Чапаз от Франция спечели златния медал.

Още снимки и информация за събитието можете да намерите в сайта на UCI: http://www.uci.ch

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>