Elevation999 2017 | Репортаж от организаторите

Десетки колоездачи от цялата страна премериха сили в едно от най-трудните и интересни ендуро състезания в България. Elevation999 бе 4 кръг от Българските ендуро серии 2017 и Държавен шампионат в дисциплината и се проведе от 31 август до 3 септември в Пампорово, Смолян и Чепеларе.


Събитието се провежда за четвърта поредна година и ежегодно вдига нивото и сложността си. Тази година Elevation999 за първи път бе двудневно състезание, което се случва и за първи път в България въобще. Двата състезателни дни изправиха състезателите пред сериозно предизвикателство, защото всички участници трябваше да се справят с цели 8 специални отсечки с обща дължина около 30 км.

Освен техничните спускания, изпълнени с всякакви препятствия като корени, камъни, скални падове и множество стръмни отсечки, състезателите трябваше да заслужат спускането си с немалки трансфери, където всеки на самоход трябваше да достигне до старта на следващия етап.

Най-добро общо време от всички специални отсечки – точно 42:00.56 минути – успя да постигне ендуро шампионът на България за 2016 Иван Колев, за когото това е четвърта поредна победа в сериите! Това прави Колев и безспорен водач във ранглистата за 2017 с актив от 400 точки! На второ и трето място след него в категорията на мъжете се наредиха Добромир Добрев и Стоян Върбанов.

При юношите конкуренцията също беше голяма, а най-добро време от 45:38.70 успя да постигне Симеон Павлов. До него на почетната стълбичка се наредиха Денислав Ангелов с 24.88 секунди разлика и Иван Кобуров с 5:21.11 след първия.

При мъжете над 30 години заслужена победа успя да спечели Емил Кръстев, който успя да премине по всички 8 етапа с общо време 48:31.98. На второ и трето място след него се наредиха Росен Яворов и Момчил Петров. В категорията на ветераните над 40 години най-бърз бе Любомир Тодоров, следван от Стефан Седефчев и  Петър Тачев.

Реклама

Това бе последното събитие за сезона във Велопарк Пампорово – Мечи чал, който ще бъде на разположение на всички желаещи да покарат колело в планината до 17 септември. Тази година летният сезон в курорта бе много успешен, а от управата на курорта имат много сериозни планове за инвестиции и все по-голямо развитие на летния туризъм в района през следващите години.