Медиен преглед: Поглед назад към Klein Attitude 1993

Днес вътрешното окабеляване, хидроформованите тръби и пресованото средно движение са неща, които се срещат при почти всеки велосипед от среден и висок клас. Индустрията ги рекламира като нещо модерно и ново, но дали наистина е така?


Една статия в BikeRadar ни връща почти четвърт век назад към 1993 година и към модела Klein Attitude. Като се има предвид какви са били тогавашните байкове, можем само да предполагаме колко иновативен е изглеждал този велосипед тогава! Говорим обаче за време, в което новостите, дори тези, които са променяли цялата индустрия, често са били дело само на един човек и негово добро хрумване/реализация, а не на големи корпорации с екипи от инженери и труженици и с особено активни маркетингови отдели… Такъв човек е бил и Гари Клайн – един от най-големите визионери и смели експериментатори, които планинското колоездене е имало в ранните си години.

Ето основните неща, които отличават Klein Attitude от тогавашните маунтин байкове на пазара и го правят да изглежда сякаш върнал се от бъдещето (наши дни) с две десетилетия назад:

– За да постигне по-ниско тегло, Гари Клайн решава да използва тръби от алуминиева сплав с голям диаметър и изтънени стени, за разлика от класическите стоманени рамки, които са били масови по онова време. На всичкото отгоре някои от тръбите (предимно на задния триъгълник) са и хидроформовани. В резултат на това рамката е масивна, лека и корава, а към това можем да добавим и екстравагантни цветови решения, каквито можете да видите на тази извадка от снимки.

– Кормилото и лапата са интегрирани, т.е. изработени като един цял компонент, което води до по-ниско тегло и по-здрава конструкция. Пардон, лапа ли казах? Става дума за колче от онези, които влизат в кормилната тръба и се заклинват там чрез разширяващ се механизъм. Ако не се сещате за какво иде реч, в една подобна статия можете да си припомните.

– Както е известно, този тип конструкция включва и чашки с резба. Интересното при Attitude е, че те са интегрирани, т.е. скрити са почти изцяло в челната тръба и приличат на тези при съвременните байкове, с тази разлика, че устройството и регулирането им са съвсем различни.

– Друг интересен и изпреварил времето си детайл е средното движение, което е пресовано, а не на резба. Не очаквайте обаче да отговаря на днешните стандарти! 🙂

– При толкова изчистени линии и фрапантни разцветки, жилата и броните биха били досадни и грозни… Затова Гари Клайн решава, че мястото им е вътре в тръбите и дори инсталира там специални тефлонови водачи, така че сервизирането им да е толкова лесно, колкото и ако бяха разположени отвън.

Реклама

Повече подробности и снимки на този забележителен велосипед можете да намерите тук:

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/throwback-thursday-1993-klein-attitude-gossamer-44977/

http://www.vintagemtbworkshop.com/1993-klein-gossamer-attitude.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>