Световна купа 2017 | DHI 7 кръг, ХСО 6 кръг | Вал ди Соле, Италия

Световната купа по спускане за 2017 г. приключи в стил, който бе характерен за целия сезон и може да бъде описан само с една дума – драма! В другата основна дисциплина, ХСО, преобладаващият стил тази година бе доминацията.


DHI

Аарън Гуин бе най-бърз във Вал ди Соле, но бе улеснен значително от лошия късмет, който споходи основния му съперник през 2017 г. – Грег Минар. След отлично и безаварийно каране през целия сезон, каръкът се стовари върху състезателя на Santa Cruz в последния (и решаващ) уикенд. Не стига, че успя да счупи рамката си по време на тренировките, но и на финалите Минар финишира със спукана и оплетена около каплата задна гума – повреда, която се случи още в средната част на трасето и тотално опропасти шансовете му да запази първото място в крайното класиране.

Във вал ди Соле винаги има по някоя изненада. Този път това бе Амари Пиерон от Франция, който постигна най-доброто си класиране до момента, заемайки второто място. Трети остана Лоик Бруни, за когото сезонът не бе никак добър, но поне завършекът му дава надежда, че може да се бори за шампионската титла в Кернс, Австралия.

С победата си Аарън Гуин се изстреля на върха на ранглистата с 1149 т. и за пет път спечели сезонната победа. Без съмнение обаче сега тя бе постигната най-трудно, затова и той написа в Twitter, че сезон 2017 е бил най-вълнуващият за него. Втори остана Трой Броснан с 990 т., а на Минар му се налага да преглътне пропадането до трето място с 974 т.

Запис от прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW938H1W11/segment/AP-1Q6WG2UES1W11/men-s-dh-finals.

Тане Сийгрейв за трети път тази година бе най-бърза при жените. Второто място на Мириам Никол обаче бе достатъчно, за да осигури на Пом-Пом (такъв е прякорът на французойката) победата в сериите – нещо, което едва ли някой очакваше при тоталната доминация на Рейчъл Атертън през 2016 г. и в началото на настоящия сезон. Както вероятно помните, Рейчъл извади рамото си във Форт Уилям и макар че се завърна доста бързо в състезанията, все още не се е възстановила напълно. Тя със сигурност ще иска да остави този сезон зад гърба си и да се подготви добре за следващия. Трета във Вал ди Соле завърши Трейси Хана, която бе и най-бърза в квалификацията, въпреки контузия на рамото, която за малко можеше да я извади от играта. Същата е и позицията ѝ в крайното класиране за 2017 г. За всеки случай ще го повторим:
1. Мириам Никол – 1375 т.
2. Тане Сийгрейв – 1284 т.
3. Трейси Хана – 1270 т.

Запис от прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW938H1W11/segment/AP-1PWHVYBVD1W11/women-s-dh-finals.

И още малко от крайните класирания за сезона:

– При младежите Фин Айлс отново бе непобедим – шест победи и само едно второ място.

– При девойките ситуацията изглежда малко по-конкурентна, но все пак Мелани Чапас от Франция печели СК с убедителна преднина пред Паула Зибаса (Латвия). Трябва обаче да отбележим, че Паула е участвала само в три кръга и от тях има две първи места.

– В отборното класиране начело са SANTA CRUZ SYNDICATE, следвани от CANYON FACTORY RACING DH и POLYGON UR.

Реклама

ХСО

Както казахме, в дисциплината ХСО ключовата дума през 2017 г. бе доминация. С нея е свързано името на Нино Шуртер, който спечели и този последен кръг във Вал ди Соле. Така швейцарецът има шест победи от всичките шест старта – никой досега не е постигал подобно нещо!

Шуртер си осигури сезонната победа още след петия кръг, но зад него бе достатъчно напечено. Стефан Темпие успя да завърши втори в състезанието, което му осигури същата позиция и в крайното класиране. Трети във Вал ди Соле финишира Жулиен Абсалон, но в ранглистата на тази позиция стои името на Максим Марот, който не се представи добре в Италия и така бе изместен от Темпие.

Запис от прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW938H1W11/segment/AP-1Q6WG2HS51W11/men-s-xco-finals.

При жените Яна Беломойна също стана недостижима във временното класиране още след петия кръг, когато постигна трета победа за сезона. Така карането във Вал ди Соле за нея бе само формалност – въпреки това тя не пропусна да демонстрира класата си, завършвайки на второ място и добавяйки още точки към актива си.

Зад нея положението беше страшно – шест състезателки се бяха „сгъчкали“ в 78 точки, така че всяка от тях имаше шанс за сребърния медал за сезон 2017. Постигна го обаче Мая Влозчовска, която във Вал ди Соле завърши на трето място.

А кой победи? Това беше младата швейцарска състезателка Йоланда Неф, която не може да се похвали с най-голямо постоянство през този сезон, но в края му изглежда е в отлична форма, което е добър атестат за предстоящото Световно първенство в Австралия. Във временното класиране обаче тя има точки само за четвърта позиция, а на третата е Аника Лангвад, която започна сезона с победа и можеше да се бори за повече, но се наложи да пропусне четвъртия кръг, от което класирането ѝ пострада доста.

Запис от прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW938H1W11/segment/AP-1Q6WG35XS1W11/women-s-xco-finals.

При мъжете до 23 години победител за сезон 2017 е Мартин Блумс, а при жените в същата категория най-много точки събра Кейт Кортни.

В отборното класиране при мъжете начело е тимът на BMC, следван от Scott-Sram и Cannondale, а при жените отборът на полския производител Kross води пред CST Sandd American Eagle и Cliff Pro Team.

http://uci.ch/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>