Балкана от север и юг – с колело или пеша

1001 ЖЕЛАНИЯ В КРАЯ НА ЛЯТОТО 

Очакват ви пет дни на приключения в центъра на България. Предлагаме Ви една уникална велосипедна програма с възможност за включване на ограничен брой пешеходни туристи! В един или два от дните съществува опция за каране на каяци в спокойни води! 


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Приемат се записвания за следните дати: 02.09-06.09.2017 и 06.09-10.09.2017. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

НОЩУВКИ И НАЧИН НА ПРОВЕЖДАНЕ

Пътешествието се провежда на експедиционен принцип (следва се определен маршрут и всяка вечер се нощува на различно място), но е подпомагано от сервизен автомобил за големия багаж и извънредни ситуации. Нощува се в семейни хотели за пълноценна почивка при добър стандарт, с настаняване в двойни/тройни стаи със собствен санитарен възел. За настаняване в индивидуални стаи ни пишете своевременно на [email protected]

„ВКУСНО“ ПЪТЕШЕСТВИЕ С ВЕЛОСИПЕД

Прекарайте пет безгрижни дни в Балкана! – очакват ни Узана, Шипка, Бузлуджа, Трявна, Боженци, Прирoден парк „Българка“, Географският Център на България, Соколският манастир, Езерото, Етъра, Храм-паметника в град Шипка и много други интересни места. 

Подходящо е за всички любители на активния начин на пътешестване, а в организацията му участват двама местни водачи, майстор-пивовар (крафт-бира) и главен готвач. 

Особен акцент представляват „вкусните спирки” по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на храна и пиво, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Достъпно, леко и без излишна претенциозност.

С КАЯК ПРЕЗ „МАЛКОТО МОРЕ“ – ОПЦИОНАЛНО (ПО ЖЕЛАНИЕ)

Плъзгаме се с лекота по повърхността и, макар да продължава само няколко часа, чувството за безвремие ни поглъща изцяло. Мястото е язовир „Александър Стамболийски“, близо до Габрово.

На фона на красивите гледки срещаме чапли и други водоплаващи птици. Те са едновременно любопитни да ни опознаят и плахи в опитите си да го направят.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Преобладаващата част от маршрутите в дните, предвидени за планинско колоездене, са дублирани от алтернативни варианти (асфалт), които могат да се ползват при нужда. За пълноценно участие са нужни умения над начално ниво и способност за изминаване на 35 – 45 км с велосипед по начупен терен. Възможно е да се включат ограничен брой пешеходни туристи, които ще „следват” велосипедната група и които ще бъдат подпомагани от сервизен автомобил без или срещу минимално допълнително заплащане!

Гребането с каяци е опционално и се провежда в туристическо темпо – подходящо както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Използват се двуместни „туристически“ каяци, които гарантират голяма стабилност във водата. Осигурени са спасителни жилетки, което прави възможно участието дори и на хора, неумеещи да плуват. Преди влизането на вода се провежда кратък инструктаж-обучение. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ТАКСА УЧАСТИЕ И ЗАПИСВАНЕ

Таксата е 256 лв. и включва:

• Четири нощувки със закуски в семеен хотел
• „Вкусни спирки“ за обяд и вечеря (ден 1 и ден 4)
• Дегустация на крафт-бира (ден 3)
• Дегустация на билкови чайове и плодови сокове (ден 5)
• Придружител-водачи (през всички дни)
• Транспорт за големия багаж (през всички дни)

Запишете се с кратък е-мейл на адрес [email protected], с посочване на следните данни:
• Име и фамилия
• Брой участници
• Телефон и е-мейл за връзка

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието.

Реклама

ПРОГРАМА

ДЕН 1 – „От Габрово до Центъра на Земята!“ – дължина 34 км, изкачване 1050 м.

От Габрово атакуваме Балкана към местността Узана, на билото на Стара планина, и Географския център на България. Нека баирът не ви притеснява – имаме цял ден да го преборим! По пътя сме ви подготвили „вкусни спирки“, скрити из вековните букови гори на Балкана, примесени с уханието на треви, билки и диви ягоди. Тук времето сякаш е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав изглежда измамно близък. Илюзия или реалност?

На големите узански поляни ще се снимаме на Географския център на България. На който му се кара още, ще го заведем да види гледката от връх Исполин (1523 м н.в). Според местна легенда това отваря допълнителен апетит.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ДЕН 2 – „Отлитаме на Юг!“ – дължина 54 км, изкачване 350 м.

Този ден е отреден изцяло на Южна България, предлага мнооого спускане и минимални изкачвания. Освен на велосипедиране по пътчета и пътеки, ще имате възможност да се отдадете на водни и/или културни преживявания. 
Опциите не са никак малко, възможни са и различни комбинации между тях: гребане с каяци в спокойни води – язовир „Копринка” и митичният град Севтополис; Музей на Розата; Тракийската гробница в Казанлък и тракийските могили (например Голямата Косматка, Шушманец, Оструша) и много други. 
По-късно пътешествието ще ни отведе до храм-паметника „Шипка” в град Шипка – едно от най-свещените места в българската история! Ще бъдем там привечер, наслаждавайки се на притихналия манастир и слушайки песента на камбаните в уречен час… Храмът има девет позлатени купола, красиви стенописи и старинни икони. Камбанарията му е висока близо 55 метра, като в нея са разположени 17 камбани. Най-голямата от тях тежи ни повече и ни по-малко от 12 тона. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ДЕН 3 – „По билото на Балкана, до Бузлуджа и Трявна“ – дължина 47 км, изкачване 730 м.

Стартираме в подножието на връх Шипка. Тук ще разгледаме някои от най-знаменателните места от времето на Освободителната Война от 1877-1878 година и ще се вслушваме в шепота на вятъра, разказващ славната история. 
Заредени с допълнителна енергия, продължаваме на изток – към лобното място и паметника на Хаджи Димитър, скрити в сянката на вековна гора. Високо, на самото било, пък се намира „летящата чиния“ – паметникът „Бузлуджа”. За „предизвикателството на кораба-майка“ можете да прочетете на https://web.facebook.com/gabrovo.plus/photos/pcb.1202514449789878/1185735038138044/?type=3&theater

Следва най-красивата част на Тревненския Балкан – караме край природни феномени, причудливи скални формирования и защитени местности. Тук някои от дърветата са на повече от 500 години. Ясени, габъри, чворести дъбове и вековни букове… Усещането е като в горска приказка, а нейните герои сме ние самите.

За десерт сме оставили дълго спускане с крайна цел Трявна. Дори и вече да сте били там, малкият град ще ви очарова отново. Заради неповторимата атмосфера на стара Трявна и заради свежия полъх на горняка. В сянката на над 200-годишната часовникова кула се крие малка, но гостоприемна пивоварна. Там, приятно уморени, ще дегустираме крафт-бири по белгийска рецепта със специално приготвени „вкусни хапки“.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ДЕН 4 – „През китни селца и стари римски пътища“ – дължина 36 км, изкачване 720 м

Караме през малки селца, по горски и по стари римски пътища. Очакват ни Торбалъжи, Сечен камък, Баланите, Ябълка… По пътя ни се откриват страхотни гледки към главното старопланинско било, към напречните и надлъжни ридове, към Бузлуджа и Габрово. Днес откриваме „малките тайни“ на Предбалкана и често-често търкаме очи, за да осъзнаем, че всичко, което виждаме, е реалност. 
Съвсем в духа на този необикновен ден влизаме в Боженци през „задния вход”, а ще излезем от селото през „прозореца”. Потапяме се в истории и легенди – за болярката Божана, за Рачо Ковача, за Дядо Миню Попа, за произхода на габровските шеги. Срещаме живите наследници на марангози, ножари и зографи, запознаваме се със симпатични зевзеци и тестваме местни специалитети. „Вкусните спирки“ продължават да ни изненадват с разнообразие и богатството на старите балкански рецепти.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ДЕН 5 – „Тайните пътеки“ – дължина 34 км, изкачване 700 м

„Малки тайни в центъра“ – този ден е посветен на някои съвсем непознати маршрути в близост до Габрово. Местните планински колоездачи имат своите „малки тайни“ и любими места, които не са описани подробно и не са дискутирани по форумите.

Ще караме по немаркирани горски пътеки и пътчета и край стари овощни градини. А те ще ни отведат до вълшебни места със звучни имена: Езерото, Руйчевци, Мечковица и защо не до Соколския манастир, Етъра и Чарково?! 

Завършваме деня по превъзходен начин – с дегустация на билкови чайове (топли и студени) и домашно приготвени плодови сокове. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ПРИРОДЕН ПАРК „БЪЛГАРКА“

В преобладаващата си част пътчетата и пътеките на нашето приключение ни превеждат през територията на Природен парк „Българка“. С мъничко късмет, ще зърнете част от дивите обитатели на парка, включително бладороден елен и сръндак. Значителен дял от приходите от събитието ще бъде използвана за опазване на биоразнообразието в Парка.

ДЕЦА

• Минималната възраст за участие е 14 години.
• Деца на възраст от 14 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител.

ВЕЛОСИПЕДИ

Ако нямате възможност да вземете велосипед със себе си, ще ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед на преференциална цена. Заявете това още при записването си, за да се свържем своевременно с вас за уточняване на всички подробности.

СНИМКИ И КОМЕНТАРИ

Снимки и коментари от предишни издания разгледайте на
https://web.facebook.com/pg/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=1537467316298146

https://web.facebook.com/pg/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=1172939086084306
и
https://web.facebook.com/pg/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=1195665460478335

По идея на Travel Plus и Gabrovo Plus. От серията Weekend Plus.

https://www.facebook.com/events/1726339527675652/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>