Световни ендуро серии 2017 | 7 кръг | Уислър, Канада

Канадският байкапрк Уислър, може би най-големият и най-известният в света, е свързан с много звезди на планинското колоездене. Още един такъв образ се роди на 13 август, когато местния герой Джес Меламед (Rocky Mountain URGE-bp) спечели седмия кръг от Световните ендуро серии – Crankworx Open Enduro presented by Specialized.

Меламед не за първи път е близо до успеха на родна почва, но въпреки страхотното му каране и предишната, и по-предишната години, досега победата винаги му се изплъзваше – най-вече заради лош късмет, свързан с повреди, падания и т.н. Сега триумфът бе труден, но напълно заслужен.

Състезанието в Уислър е еднодневно, но това не го прави лесно – тъкмо обратното, тук е най-дългият и изтощителен етап за цялата година (първи за деня) с дължина 7.3 км и денивелация 1300 м. Останалите етапи, макар и по-къси, са доволно стръмни и технични, така че и дума не може да става за лежерно каране по тях.

Основното съперничество в този кръг се разрази между водача във временното класиране Сам Хил и (Chain Reaction Cycles Mavic) и Джес Меламед. Хил спечели първия етап с убедителна преднина от 17 секунди, което  на пръв поглед му даваше огромни шансове за победа. Австралиецът обаче се е прицелил в сезонната титла, така че в следващите етапи явно заложи на повече сигурност и намали леко темпото. За сметка на това Меламед спечели три етапа подред и така стопи преднината на Хил и дори излезе с лек аванс напред. Последният етап бе почти инфарктен за него, тъй като претърпя падане, но въпреки това успя за финишира с малко по-добро време от Хил и по този начин си осигури така желаната победа пред своята публика. Трети остана Марк Скот (Santa Cruz x SRAM), който бе и най-голямата изненада в това състезание.

Реклама

Развръзката в крайното класиране ще е ясна чак след последния кръг в Италия. Сам Хил увеличи преднината си до стотина точки пред Адриен Дели, но това в никакъв случай не му гарантира успех, тъй като французинът демонстрира много силно каране в европейските стартове до момента. Стоящият на трета позиция Грег Калахан, макар и с по-малък актив, също не е за подценяване.

При жените изненади нямаше. Макар че Изабеу Кордурие (SUNN) даде доста близки времена до тези на Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team), водачката във временното класиране бе непоклатима и този път. Раванел спечели убедително в Уислър и вече е недостижима във временното класиране, така че можем да я поздравим и с победа за сезон 2017. Трета (за втори път тази година) завърши Кати Уинтън (Trek Factory Racing Enduro Team).

Пълното класиране можете да разгледате ТУК, а още по-интересен от него е видеорепортажът, след който можете да разгледате и още няколко снимки.


Силен първи етап за Сам Хил и като цяло добре свършена работа!


Марк Скот скри шапката на мнозина с третото си място.


Жером Клеменц е от хората, които напоследък по-рядко стигат до подиума, но карането му се характеризира с изключителна стабилност и постоянство – познава се и по четвъртата му позиция във временното класиране.


Адриен Дели изпи горчивата чаша още в първия етап, когато скобата за педала му се разви от обувката и остана захваната в автомата.


Мартин Мейс също не бе сред късметлиите в този кръг. Белгиецът претърпя сериозно падане и си докара мозъчно сътресение, така че реши да не рискува и се оттегли от надпреварата.


Затова пък Кати Уинтън се качи отново на подиума.

http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>