Как Maxxis мерят широчината на гумите си

Наскоро ни попадна информация как Maxxis мерят широчината на гумите си и тъй като това едва ли е валидно само за тях, решихме да я споделим в тази кратка статия.

Защо изобщо ви занимаваме с този въпрос? Защото едва ли има планински колоездач, който да не е срещал разминавания между обявения в каталога или върху гумата размер и реалната широчина, измерена от него с шублер или друго подходящо средство. Понякога гуми с широчина 2.3 изглеждат като 2.1, друг път по-тесни (според означенията) гуми изглеждат като напомпан със стероиди батка.

Причините за подобни разминавания могат да бъдат най-различни и доста комплексни. Без претенции за изчерпателност ще споменем някои от тях – налягането, широчината на каплите, конструкцията на гумата, формата на балона и протектора. Добавете към това и толерансите (допустимите отклонения) при самото производство и става ясно, че е напълно вероятно две гуми, дори от един и същи производител, модел и размер, да се различават в реални условия. Към всичко това, както ще разберете след малко, можем да добавим и методологията за измерване на широчината. 

Реклама

И така, Maxxis мерят широчината на гумите си в максимално напомпано състояние, т.е. с максималното налягане, посочено върху самата гума. Това най-често (за гуми с размери от порядъка на 2.1 – 2.35) означава около 50-60 psi, докато повечето хора в реални условия се нуждаят от 20-30 psi, особено при безкамерни гуми. Това веднага може да даде отражение на реалния размер, който евентуално ще измерите.

Има и допълнителна уловка и тя е, че гумите имат свойството леко да се разтягат при първоначалното издуване. Ако искате да извлечете от тях „максималния“ размер, добре е при първия монтаж да ги напомпате до посочения на тях максимум (или до горната граница, посочена за каплите, ако е по-ниска) и да ги оставите да преседят така един ден, като чак след това ги спаднете до предпочитаното от вас налягане.

Все пак не прекалявайте и не задълбавайте излишно в експериментите – времето е безценен ресурс и е по-добре да го инвестираме в каране, отколкото в мерене! 😉

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>