Държавен личен и отборен шампионат по XCE 2017 | Класиране и кратък репортаж

В уикенда, определен за провежданена националните шампионати, Шумен и велоклуб „Илчов баир“ бяха домакини на крос-кънтри елиминатор и крос-кънтри олимпик. За тези състезания МТБ-БГ се сдоби с безценен кореспондент в лицето на Тодор Балчев от Ram Bikes, който ни осигури съществена информация за хода надпреварата и доста снимки от състезанията. Благодарим му за този жест! Започваме с първия старт – ХС елиминатора.

Преди да „дадем думата“ изцяло на Тодор, припомняме, че именно в Шумен преди години се проведе за пръв път състезание в тази динамична и непредсказуема дисциплина. Не че подобни стартове са много – в България те са си жива екзотика, но ако някой има опит в тях, това са шуменци!

Сега първо вижте класирането, а след това и преките впечатления на Тодор Балчев.

Реклама

Като цяло елиминаторът беше интересен (или поне на мен, имайки предвид, че гледам на живо за пръв път). Записали се бяха 28 човека за квалификации, но шестима не стартираха, така че реално 22 състезатели участваха в квалификацията. От тях бяха излъчени 16, които да образуват четворките.

Трасето беше доста интересно, с дължина 900 метра и старт срещу един баир с денивелация около 25 метра за 150 метра, на който реално се решаваше всичко. Който успееше да се докопа първи догоре, успяваше да хване хубавата линия на спускането и като цяло бяха само 2-3 състезатели, който избягаха от това правило.

Всички мислеха, че ще спечели Добрин Лиловски (или поне ще е на стълбичката), защото доминацията му през кръговете беше очевидна. На финалната гонка обаче изглежда не му бяха останали сили и завърши четвърти. Най-бърз там бе Ясен Александров, следван от Александър Минчев.

Много силно впечатление направи класиралият се на трето място Алек Бонев, който според всички има страхотни качества на спринтьор и като цяло момчето много се раздаваше. Има хляб в него, дет се вика…

В най-скоро време ще качим и албум с още снимки на Тодор Балчев. Очаквайте го в галерията на МТБ-БГ!


Текст: Тодор Балчев и Любомир Ботушаров; Снимки: Тодор Балчев


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>