iXS European Downhill Cup #3 | Шладминг, Австрия

©Rick Schubert

След четириседмична почивка, сериите iXS European Downhill Cup продължиха с трети кръг в Шладминг, където отново имаше българско участие. Трасето в австрийския курорт е едно от най-популярните на Стария континент – приемало е и състезания от Световната купа, любимо е на много от топ състезателите. След кал и дъжд в петък, до неделя условията станаха перфектни за каране, а общият брой на записаните участници бе над 400 човека.

За първи път в тези серии България не просто има участие, но и подиум! Заслугата е на Виктория Гончева, която завърши на второ място в своята категория (жени до 19 години). Компания на стълбичката ѝ правеха Паула Зибаса (1 място) и Сабрина Уибмер (3 място), и двете от Австрия. Надяваме се, че Вики ще продължава да трупа опит в подобни състезания и ще постига все по-добри резултати!


©Rick Schubert

Двама българи участваха и в категорията мъже до 19 г. Денислав Ангелов завърши в средата на класирането (24 място), а Метин Качан остана по към края на списъка (51 място). Най-бърз в тяхната група е Майуолд Бакстър от Австралия.

При мъжете стартът е разделен на две – супер финал (30-те най-бързи), в който победител стана Филип Атуил (Великобритания) и малък финал, в който карат останалите. В него беше и Стивиан Гатев, който се „закова“ точно на 80-а позиция, което е в средата на класирането.

Реклама

Иначе казано, вече можем да говорим за добра тенденция, при която все по-често български състезатели постигат средни времена в големи международни надпревари, поне в рамките на европейския континент. На някого това може да му се стори пресилен повод за оптимизъм, но който помни какво беше положението „едно време“, бързо ще си направи сметката, че нашите вече карат по-уверено и не се чувстват на чуждестранните трасета „като в небрано лозе“. Харесва ни, или не, напредъкът може да дойде само постепенно, а не изведнъж, така че ние в МТБ-БГ много се радваме на тези български участия и на резултатите от тях.

Повече информация за сериите iXS European Downhill Cup можете да намерите на адрес http://www.ixsdownhillcup.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>