Световна купа 2017 | DHI 2 кръг | Форт Уилям, Великобритания

Сезон 2017 явно няма да спре да ни изненадва. След драматичното начало в Лурд, вторият кръг във Форт Уилям предложи не по-малко емоции и повдигна още повече въпроси…


Жени

Един от тези въпроси е дали Рейчъл Атертън ще успее да се възстанови до следващия кръг в Леоганг на 11 юни, след като пропусна финалите във Форт Уилям заради падане и изваждане на рамото по време на сутрешните тренировки в неделя. Изглежда единственият вариант победната ѝ серия с рекорд от 14 последователни първи места да спре бе грешка от нейна страна и уви, това се случи, при това в най-неподходящия момент – началото на сезона. Рейчъл е паднала някъде в горската част, която бе кална, лепкава и хлъзгава. Успяла е да намести рамото си още на място с помощта на човек край трасето, но след това бе откарана до болницата за преглед и се наложи да гледа финалите като зрител.

Тази горска част бе истински кошмар за момичетата – гъста и дълбока глинеста кал ги принуждаваше да минават едва-едва, подпирайки се с крака. Някои дори предпочетоха да слязат и да бутат, което от години не сме виждали. Условията за каране бях далеч от перфектни, макар че в откритите части трасето бе добре дренирано и нямаше кал.

Отпадането на Рейчъл означаваше, че някоя от другите състезателки ще успее за пръв път от две години да спечели кръг от Световната купа. Емили Зигендалер (Швейцария, Pivot) бе първата, която даде заявка за това с време 05:53 минути. Манон Карпентър (Великобритания, Radon) не успя да го подобри, но Мириам Никол (Франция, Commencal/Vallnord) направи това и спря часовника на 05:49. Последна по трасето бе Трейси Хана (Австралия, Polygon UR), която в долната част видимо бе най-бърза и силна, така че успя да подобри времето на Никол с цели десет секунди! 

Ако не сте гледали прякото предаване по RedBull.tv, запис от него има тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1PWHVXUVD1W11/women-s-dh-finals.

Реклама

Мъже

Тук основният въпрос беше друг – по-бързи ли са 29-ките в спускането? Първите трима в квалификацията (Минар, Вержие и Моар) бяха с такива велосипеди, което изглеждаше достатъчно впечатляващо, но дали това щеше да се повтори и на финалите?

Първото много добро време бе дадено от Трой Броснан, който стартира от по-задна позиция и след това поседя дълго на горещия стол. И мъжете бедстваха в глинестата кална секция в гората, която се оказа решаваща за представянето на мнозина. Дори Лоик Бруни бе сред тези, които изобщо не се доближиха до времето на Броснан, което в крайна сметка се оказа достатъчно добро за шесто място. Измести го едва Реми Тирион, който кара с нов 29-цолов Commencal, като преднината му бе едва 18 стотни. Дани Харт падна в гората и с това състезанието за него приключи. Сам Бленкинсоп дори не успя да завърши спускането си…

По това време към останалите трудности на трасето (кал в гората и вятър по откритите части) се добави и силен дъжд, дошъл като по поръчка за последните петима по трасето. Въпреки това Аарън Гуин, както обикновено, направи впечатляващо спускане. Американецът бе един от малкото, който успя в горската секция да натрупа солидна преднина, вместо да изгуби време. Тя му потрябва малко по-късно, когато допусна странна грешка и изгуби 2-3 секунди от актива си, но все пак успя да измести Тирион от горещия стол. Изненадващо бе и карането на колумбиеца Марсело Гутиерес Вилегас, който се нареди като време веднага зад Гуин.

Младокът Джак Моар, трети в квалификацията, започна с леко изоставане спрямо Гуин, особено в горската част, където видимо мина перфектно, но явно не толкова бързо. Надолу обаче скоростта му бе неудържима и до финала австралиецът навакса и измести Гуин с почти една секунда. Лорис Вержие (второ време в квалификацията) стана поредната жертва на калта в гората и напълно изгуби шансовете си за добро класиране в тази част на трасето. Шансовете за отбора му Santa Cruz Syndicate обаче оставаха, защото последен по трасето бе Грег Минар. Когато той излезе от гората с най-добро време, беше ясно, че само груба грешка или технически проблем може да го лиши от двадесета победа в СК. За щастие злополуки не се случиха и състезателят от ЮАР отново доказа, че не отстъпва на младите шампиони.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: https://www.redbull.tv/video/AP-1Q6WG1W3N1W11/men-s-dh-finals.

Пълно класиране:



Форт Уилям осигури и солидни аргументи в полза на големите колела – трима от топ 5 при мъжете са с 29-ки. Очаква ни интересен сезон!

Това личи и от временните класирания след втория кръг. При жените Трейси Хана излезе начело с 425 т., следвана от Мириам Никол с 335 т. и Атертън чак на трето място с 290 т.

При мъжете много от топ-състезателите изобщо не са сред първите десет! Сред липсващите са Лоик Бруни, Дани Харт, Трой Броснан и Лорис Вержие. Начело в класирането е Грег Минар с 292 т., следван от Марсело Гутиерес Вилегас (само с 2 т. по-малко) и Джак Моар (269 т.).

Какво ли се задава в следващите кръгове…?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>