Фестивал на розата с колело | 2-4 юни 2017

Приятелите ни от Gabrovo Plus подготвят нещо специално за Празника на розата – велопреход през Балкана и Розовата долина.

С КОЛЕЛО ПРЕЗ БАЛКАНА И РОЗОВАТА ДОЛИНА

Това специално издание на Tasty Bike Tour се провежда един-единствен път в годината. Посветено е на Фестивала на Розата и включва спускане към Южна България и Розовата долина. Предвидено е достатъчно време, за да се насладим изцяло на Празничното шествие на Розата, както и на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“.

Програмата е подходящa за всички любители на активния начин на пътешестване. Наред с Празника на Розата, особен акцент представляват „вкусните спирки” по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на ястия, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Достъпно, леко и без излишна претенциозност.

ЗА КОГО Е ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ? 

Програмата е за всички, които харесват планинското колоездене. Преобладаващата част от маршрутите обаче са дублирани от алтернативни варианти (асфалт), които могат да се ползват при нужда. За пълноценно участие са нужни умения над начално ниво. 

Ако нямате възможност да вземете велосипед със себе си, ще Ви съдействаме за наемане на подходящ такъв на преференциална цена. Заявете това още при записването си, за да се свържем своевременно с Вас за уточняване на всички подробности. 

ДЕН 1 

От Габрово поемаме „напред и нагоре”. Целта ни е местността Узана, на билото на Стара планина. Тук, а не другаде, се намира географският център на България, а местността е наричана „зеленото сърце на Балкана“. Дори да срещнете претенциозното наименование „курортен комплекс“, не очаквайте нищо претенциозно на Узана. Вековните букови гори, голямата узанска поляна, уханието на треви, билки и диви ягоди… Тук времето сякаш е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав изглежда измамно близък. Илюзия или реалност?

Географският център на България е маркиран с пирамида в цветовете „бяло-зелено-червено“. Да си направите снимка на това място е „задължително“. Следват още красиви панорами, легенди и …усещане за Балкан.

„ВКУСНИ СПИРКИ“

Днес е денят на „вкусните спирки“ – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново. В непринудена обстановка ще се насладите на вкусни ястия, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти.

Общо каране за деня 28 км, положителна денивелация 760 м. Възможни са варианти с денивелация 950 метра и 550 метра, както и 1350 метра (общо каране 48 км). Нощувка в местността Узана, на билото на Стара планина.

Реклама

ДEН 2

За ранобудните и по-спортно настроените сме подготвили специална „сутрешна загрявка“. Изкачването на връх Исполин (1523 м н.в.) е „пожелателно“, но гледката от високо възнаграждава изкачилите го за усилията им и усилва апетита, както в прекия, така и в преносния смисъл на думата. 

След това поемаме по чудесния веломаршрут към Шипка и не след дълго достигаме подножието на историческия връх. Тук имаме възможност за кратка или по-дълга почивка и/или за разглеждане на някои от най-знаменателните места от времето на Освободителната Война от 1877-1878 година.

Който има желание, може да завърти едно или няколко допълнителни „кръгчета“. Карането е през букови гори, някои от дърветата в които са на повече от 500 години. Усещането е като в горска приказка, а ние самите сме нейните герои. 

Заредени с допълнителна енергия, продължаваме към лобното място и паметника на Хаджи Димитър, скрити в сянката на вековна гора. 

Високо, на самото било, пък се намира „летящата чиния“ – паметникът „Бузлуджа“. За „предизвикателството на кораба-майка“ можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/gabrovo.plus/photos/pcb.1202514449789878/1185735038138044/?type=3&theater.

Общо каране за деня 29 км, положителна денивелация 720 м. Възможни са варианти с денивелация 980 метра и 1120 метра (общо каране 43 км). Нощувка в района на Бузлуджа. 

ДЕН 3

Днес е големият ден! Без да губим време, се спускаме на юг към Розовата долина. За начало ще станем свидетели на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“. Още тук се „надишваме“ с розови ухания, които ще останат запечатани в сетивата ни за седмица напред.

Гвоздеят на програмата обаче тепърва предстои – Празничното Шествие на Розата в Казанлък. Дефилират Царица Роза и нейните безброй много подгласнички, всяка със своя собствена свита. Вият се пъстри хора, карнавалното шествие сякаш няма край. Тук е наистина целият град, а ароматът на рози е навсякъде. Сигурно нежната миризма е причината усмивките да не слизат от лицата на участници и зрители – без значение от възраст и пол! Елате и Вие!

Общо каране за деня 30 км, положителна денивелация 180 м. 

ПРИРОДЕН ПАРК „БЪЛГАРКА“

В преобладаващата си част пътчетата и пътеките на нашето приключение ни превеждат през територията на Природен парк „Българка“. С мъничко късмет, ще зърнем част от дивите обитатели на парка, включително бладороден елен и сръндак. 

Значителен дял от приходите от събитието ще бъде използван за опазване на биоразнообразието в парка.

ВЕЛОСИПЕДИ

Ако нямате възможност да вземете велосипед със себе си, ще Ви съдействаме за наемане на подходящ такъв на преференциална цена. Заявете това още при записването си, за да се свържем своевременно с Вас за уточняване на всички подробности.

ДЕЦА

Минималната възраст за участие е 14 години. Деца на възраст от 14 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител.

ТАКСА УЧАСТИЕ И ЗАПИСВАНЕ

Таксата е 142 лв. за възрастни и 120 лв. за деца до 18-годишна възраст и включва: 
• Две нощувки със закуски в семеен хотел
• „Вкусни спирки“ за обяд и вечеря (ден 1)
• Придружител-водачи 
• Придружаващ транспорт за големия багаж 
• Цялостна организация на посещението на Празника на Розата и ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“

Таксата не включва входни билети за ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“. Организаторът предоставя информация за различните опции, а участниците имат възможност, при желание от тяхна страна, да закупят билетите на място. 

Записването се осъществява с е-мейл на адрес [email protected], с посочване на следните данни:
• Име и фамилия
• Телефон и е-мейл за връзка
• Брой участници

ОПЦИОНАЛНИ АКТИВНОСТИ

За всички, които искат пътешествието да бъде още по-разнообразно и запомнящо се, предлагаме списък с опционални активности. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници. 

• С каяк през ‘Малкото море’ (33 лв.)
• Пещери и еко-пътеки за начинаещи приключенци (14 лв.)
• Тандемен полет с парапланер (100 лв.)
• ‘Малки тайни’ на Етъра и в Габрово (12 лв.)
• Bike & Brew Balkan Tour (19 лв.)

По идея на Travel Plus От серията Weekend Plus.

https://www.facebook.com/events/113682862542412

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>