Sram 2018: Ново поколение Code

След като през последните години Sram обнови почти всички свои спирачки, добавяйки нови модели, променяйки стари и т.н, сега е ред на модела за спускане Code да започне с ново поколение. За 2018 г. тези спирачки стъпват върху базовите характеристики на моделите Guide, но доразвити в посока още повече спирачна мощ и още по-добро охлаждане.

Code RSC

Логично е да започнем с по-скъпия модел, тъй като именно при него са налице всички новости и екстри. Казано най-просто, в сравнение с Guide RSC, „кодовете“ са с по-голям обем на флуида и по-голям диаметър на буталата в спирачния апарат (две срещуположни двойки, общо четири броя). Това води до още по-голяма спирачна сила (15% повече според производителя), достатъчна и за най-тежките карачи, и за най-бързите състезатели, и за най-дългите алпийски спускания.

Спирачният лост е с капсулован лагер при оста и механизъм за задвижване на буталото SwingLink – това е буквата S в името на спирачката. Става дума за ексцентрик, благодарение на който спирането започва бързо, но продължава плавно, така че спирачната сила е налице винаги, когато ви потрябва, но и в количеството, което желаете, без да се получава лесно предозиране в критични ситуации. Буквата R отразява наличието на външен реглаж на отдалечеността, а буквата C показва, че има и реглаж на контактната точка.

Спирачният апарат е с нов, доста изгладен и лъскав дизайн, но под него се крият четирите „мускулести“ бутала със специално полимерно покритие, което пречи на топлината да прониква навътре към системата. Спирачката е снабдена и с т.нар. Bleeding Edge™ технология, т.е. с интерфейс, който улеснява обезвъздушаването ѝ.

Препоръчителната цена на RSC за Европа е 270 евро.

Ако подобна сума ви се струва твърде висока, има и по-евтин модел…

Реклама

Code R

Както подсказва името, при тази спирачка липсва настройка за контактната точка, но е запазен удобният регулатор за отдалечеността. Това обаче не е единствената разлика спрямо RSC. Липсва и буквата S, т.е. тук технологията SwingLink не е използвана и спирачният лост е по-опростен. Ако преминем към спирачния апарат, буталата в него са по-обикновени, без специалното полимерно покритие. Във всяко друго отношение обаче Code R защитава честта на модела – по-голям диаметър на буталата, по-голям обем на флуида и в крайна сметка повече спирачна мощ. Цената на този модел е 170 евро.

Level TLM Black

Остава само да добавим, че в другата серия спирачки, оптимизирана за по-ниско тегло и наречена Level, Sram добавят и черен цвят за варианта TLM. Чисто визуална новост, но за някои потребители може да е от значение.

www.sram.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>