Средногория

Средногория е една идея, зрееща в главата на Ичо от много години. Това е създаването на веломаршрут по цялото протежение на Средна гора, който се придържа максимално до основното било. Нещо подобно на Ком-Емине (Е-3). Потенциалът на Средна гора за туризъм и по-специално планинско колоездене е слабо използван, а със сигурност тази планина има какво да предложи – стари букови гори, панорамни върхове, тракийски светилища, крепости и други исторически забележителности, минерални извори и др. През „циганското” лято ви каним да направим едно групово преминаване на Средна гора, от запад на изток, от София до Кабиле. Около 470 км по билото на планината. Ще бъде откривателско, красиво, есенно, епично. И още, надяваме се занапред да продължим и доразвием идеята на маршрута Средногория като един дългосрочен проект за велотуризъм. Това зависи само от всички нас! 😉

ПРОГРАМА *

Ден 1 (16.9.) | Село Герман – яз. Искър (около 40 км)
Събираме се сутринта в село Герман. Оставяме багажа на съпътстващия транспорт и тръгваме по билото на Лозенска планина. Преминаваме през върховете Половрак, Роден и първенеца й Попов дел (1190). Маршрутът ни после преминава във Вакарелската планина. Движим се по източните брегове на яз. Искър, като в края на деня се изкачваме до първенеца на тази част на планината Сиврибаир (1088). Спускаме се до финалната точка за деня – вилно селище Иструм парк.

Ден 2 (17.9.) | яз. Искър – х. „Надежда“ (около 48 км)
Сутринта започваме с изкачване към билото на издигащия се като стена Черни рид. Маршрутът ни ще се опита да следва максимално 15 километровото било на Рида, като изкачим първенеца връх Тръна (1275). Спускаме се към Момин проход и отиваме към античната крепост Траянови врата. Навлизаме в Еледжик планина и се изкачваме към най-високите ѝ върхове, близо до които е и х. „Надежда“ (бившата „Комсомолска“). Там оставаме за нощувка.

Ден 3 (18.9.) | х. Надежда – долината на р. Тополница ( около 50 км)
Маршрутът ни продължава на север по билото на Еледжик. След като се спуснем и пресечем р. Мътивир навлизаме в Белица планина. Продължаваме по нейното било на север, докато се изкачим към втория по височина връх Арамлиец (1197). Първенецът ѝ, връх Голямата Икуна, е затворен за посещение. Спускаме се към долината на р. Тополница, която е границата между Ихтиманска и Същинска Средна гора. Нощуваме.

Ден 4 (19.9.) | Тополница – Копривщица (около 58 км)
Започваме с изкачване към селото и местността Оборище, която свързваме със събитията около Априлското въстание (1876 г). Продължаваме да следваме билото, като преминаваме покрай огромния кратер на рудник Асарел. Изкачваме личните върхове Лисец (1386) и Братия (1519). Последният е определян като един от най-панорамните за България. Подкрепителни пунктове този ден ще са курорт „Панагюрски колонии“ и х. „Павел Делирадев“. Завършваме деня със спускане към Копривщица, където нощуваме.

Ден 5 (20.9.) | Копривщица – Хисаря (около 53 км)
От Копривщица започва изкачването на най-високия връх на Средна гора – Богдан (1604). Движим се по високи планински пасища с гледки към Балкана и Тракия. Междувременно изкачваме и други високи върхове като Алексица (1534). Спираме за почивка в хижите „Чивира“ и „Фенера“. Особено интересно ще е посещението ни на мегалитното светилище и тракийския комплекс Кози грамади близо до „Фенера“. Билото постепенно се снижава и ние се спускаме към Хисаря, където задължително ще се възползваме от топлите минералните води на курортния град. 

Ден 6 (21.9.) | Хисаря – село Свежен (около 45 км)
Минаваме през последните хълмове на Същинска Средна гора и се спускаме към р. Стряма. Пресичаме реката и отиваме за почивка в с. Пролом, оттам навлизаме в Сърнена Средна гора. Изкачваме се по билото, което минава над село Мраченик и караме по него, като плавно стигаме до село Свежен. То е едно от най-красивите и интересни села по маршрута ни.

Ден 7 (22.9.) | село Свежен – Старозагорски минерални бани (около 55 км)
Започваме с кратко изкачване към хижа „Свежен“, където се връщаме на ясно изразеното средногорско било. Първата ни цел е първенецът в тази част на планината – връх Братан (1236 м). Маршрутът ни продължава да следва билото в източна посока и се отбиваме да посетим мистичния мегалит „Кутелът”. Продължаваме към х. „Каваклийка“, където спираме за почивка. Последният по-висок връх този ден е Въртушка (845). От него продължаваме предимно надолу към курорта Старозагорски минерални бани, където отново имаме шанса да се потопим в топли минерални басейни. Нощуваме.

Ден 8 (23.9.) | Старозагорски минерални бани – яз. Жребчево (около 65 км)
Средна гора вече става по-ниска и билото не е толкова ясно изразено. Караме към Змейовския проход и село Люляк. Изкачваме първенеца в източниядял на Сърнена Средна гора – връх Морулей (895). Караме по черни пътища, в южните склонове на гористите върхове на планината. Пресичаме Новозагорския проход и се спускаме плавно на север към стената на яз. Жребчево. Нощуваме близо до язовира или в Кортенски бани.

Ден 9 (24.9.) | яз. Жребчево – Кабиле (около 55 км )
Последен ден, за да довършим маршрута. Преваляме и последните части на Средна гора. Движим се бързо по слабо изразените хълмове. Завършваме на Зайчов връх, където се намират светилището и древният тракийският град Кабиле. Отпътуваме.

* В етапите на проучване може да настъпят малки промени в описания маршрут и програма.

Реклама

УСЛОВИЯ

НИВО НА ТРУДНОСТ: Трудността на пътуването е сходна с тази на Граничните карания или Рудопия.

ТРАНСПОРТ: Всеки осигурява сам транспорта си до с. Герман. За връщането ще организираме транспорт за участниците и велосипедите.

ПОДДРЪЖКА: Както обикновено, по време на карането ще имаме съпътстващ транспорт за основния багаж и снабдяване с провизии.

НАСТАНЯВАНЕ: Още уточняваме местата за нощувки. Ще имаме до началото на лятото повече подробности. Ще се стремим всяка нощ да имаме възможност за спане на закрито. Както обикновено, ще осигурим и възможност за спане на палатки с възможност за ползване на баня.

ХРАНА: Всеки сам се грижи за храната. Предварително ще знаем на каква храна ще можем да разчитаме в или близо до местата за нощувка. Ще можем да носим собствена и да си набавяме с помощта на съпътстващия транспорт.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ: 320 лв. Таксата включва водачи, поддържащ транспорт, организиран транспорт от Кабиле до София, застраховка „Злополука“.

ЗАПИСВАНЕ. Въпроси и коментари можете да отправяте на [email protected] или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо, 0885 184 342 – Васил Тодев.

https://www.facebook.com/events/1842053429374785

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>