Рила надлъж и шир | 16-23 юли 2017

Идеята на „Рила надлъж и шир” е да направим едно приключенско каране в Рила. Хем като обиколка на планината, хем и като преминем малко по-напречно или надлъжно някои от основните й била. Целта ни е да караме по най-хубавите, известни пътеки на най-високата ни планина. Всичко това ще е съчетано с малко бутане и носене (hike-a-bike), но пък за сметка на това ще се докоснем до най-високите части на всички дялове на Рила. Най-хубавото е, че ще сме движим с любимите си колела. Ще изкачим лични рилски върхове като Ковач и Отовица, ще спим в хижи без достъп до основния багаж, ще гледаме прогнозата, ще се гоним с летните бури и ще се кефим на всяка споделена пътека, гледка, умора, биричка…

ПРОГРАМА *

Ден 1 (16 юли) | Рилски езера и Мальовица
Събираме се сутринта в м. Зелени преслап, където оставяме МПС-тата. Караме нагоре по пътеки и горски пътища до х. „Рилски езера“. След почивка, продължаваме към Долното езеро и скоро започваме спускането по т.нар. пътека „Душевадника” към х. „Вада“. Караме леко нагоре през Яворова поляна към ЦПШ „Мальовица“. Нощуваме на хотел или палатка, с гледка към „люлката на българския алпинизъм”. Около 20 км, +1000 м.

Ден 2 (17 юли) | Мечит и Чамкория
След леко спускане към Овнарско, започваме да се изкачваме по пътеката към х. „Мечит“. Оттам поемаме по горски път още на изток за да достигнем до най-високата точка за деня – Костадинкина скала. Спускаме се 700 м по пътека до Мала църква и по-точно до култовата кръчма „Последен грош”. Прехвърляме малко било и сме в село Бели Искър. Изкачваме се по черен път и асфалт към Боровец, където стратегически оставаме да нощуваме. Около 37 км, +1400 м.

Ден 3 (18 юли) | Из Мусаленско
Хващаме първите кабинки на лифта за Ястребец. Караме до х. „Мусала“ пред погледа на едноименния връх. След кратко избутване спускаме една от хубавите рилски пътеки през вр. Шатър, чак до Боровец. Минаваме и през байкпарка. Оттам започва изкачването по път към х. „Чакър войвода“, където спираме за почивка и хапване. Продължаваме по Кайзеровия път (вече хубава пътека) до х. „Заврачица“ (2190). Нощуваме в хижата без достъп до основния багаж. Там можем да разчитаме на храна. Около 33 км, + 1450 м.

Ден 4 (19 юли) | Кайзеровия път и Ковач
Започваме с кратко изкачване към основното било на Мусаленския дял. Прехвърляме се на юг и по панорамния Кайзеров път достигаме х. „Грънчар“, където спираме за почивка и хапване. Следобеда се отдаваме на красиво и панорамно каране по рилските пътеки. Следваме панорамното било на Канарския дял на Средна Рила, от седловината Джанка към вр. Ковач (Налбант – 2634), който е и най-високата ни точка за деня. След върха се спускаме и след още едно кратко изкачване се спускаме стремглаво към курорта Семково и едноименната хижа (1740 м). Оставаме да нощуваме на хижата. Около 25 км, +1100 м.

Ден 5 (20 юли) | Парангалишкото било
Започваме деня с плавно, 15 км изкачване по черен път към х. „Македония“ (2150). Следобедът и този ден е отреден за „въздушно” каране – изкачваме се и караме нагоре и надолу по Парангалишкото било покрай върховете Мерджика, Езерник, Парангалица, Русалия. Откриват се прекрасни гледки към Пирин. Спускаме се през х. „Чакалица“ към курорта Бодрост и едноименната хижа (1250). Около 47 км, + 1750 м.

Ден 6 (21 юли) | Към Рилската обител
След закуска се отправяме към х. „Македония“ по долината на Благоевградска бистрица. Още преди хижата се отбиваме по пътя за Рилския манастир, за да излезем на Царевръшкото било. Тук вариантите са два – лесен и труден, и ще решим на място. Лесният ни води по пътека към долината на Илийна река и после Рилска река. Можем да посетим Рилския манастир и да хапнем някоя друга мекица, после пъстърва и т.н. Трудният вариант ни води на запад по високата част на Царевръшкото било (Царев връх – 2376 м). След 15 км каране се спускаме на север в долината. При всички положения нощуваме, отново стратегически, в село Пастра. Труден вариант 46 км, + 1600 м.

Ден 7 (22 юли) | Великата рилска пустиня
Денят, в който ще се озовем във Великата рилска пустиня и хижа „Иван Вазов“. Пътят ни дотам не е лек. От Пастра започва едно от най-бруталните изкачвания в България – бетонен път 16,5 км с 1800 м вертикални метри. Преминаваме покрай най-високия ни язовир – Калин (2394). От най-високата ни точка – Винтчето (2550) се спускаме малко по път, а после и по пътека към заветната хижа „Иван Вазов“ (2300). Нощуваме в хижата. Около 20 км, +1900 м.

Ден 8 (23 юли) | Отовица и Ташмандра 
След хубавия високопланински изгрев и закуска, се отправяме към м. Раздела, откъдето се откриват гледки към вече познати за нашите колела планински ридове – циркуса на Седемте рилски езера. Караме по красивата и панорамна билна пътека към връх Отовица (2696). Най-високата точка на целия ни тур. Оттам започва и голямото спускане. Минаваме покрай вр. Кабул (2537) за да се спуснем 1800 вертикални метра по известната Ташмандренска пътека. Взимаме МПС-тата от Зелени преслап и т.н. Всичко останало са подробности. 😉 Каране за деня около 21 км, + 500 м.

* В етапите на проучване може да настъпят малки промени в описания маршрут и програма.

Реклама

УСЛОВИЯ

НИВО НА ТРУДНОСТ. Не всички етапи са дълги, но съдържат дълги и технични участъци. Има и немалко бутане и носене (hike-a-bike). Групата ще бъде ограничена и запазваме правото си да одобряваме желаещите. Може да заявите желание за участие по e-mail и ние ще потвърдим участието.

ТРАНСПОРТ . Всеки сам осигурява транспорта си до м. Зелени преслап. В зависимост от желанията, можем и ние да организираме общ такъв. Ние ще организираме транспорт от Овчарци до хижа „Пионерска“ за прибиране на колите.

ПОДДРЪЖКА. Както обикновено, по време на карането ще имаме съпътстващ транспорт за основния багаж и снабдяване с провизии. Няма да имаме достъп до багажите си за нощувките на ден 3 и 7.

НАСТАНЯВАНЕ. Навсякъде ще имаме възможност за спане на закрито. Ще осигурим и възможност за спане на палатки с възможност за ползване на баня. След записването ще пратим информация с възможностите за настаняване.

ХРАНА . Всеки сам се грижи за изхранването си. Предварително ще знаем на каква храна ще можем да разчитаме в или близо до местата за нощувка. Ще можем да носим собствена и да си набавяме с помощта на съпътстващия транспорт.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ. 350 лв. Таксата включва водачи, поддържащ транспорт, лифт, застраховка „Злополука“.

ЗАПИСВАНЕ. Въпроси и коментари можете да отправяте на [email protected] или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо, 0885 184 342 – Васил Тодев.

https://www.facebook.com/events/1769871279991901/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>